Krem czekoladowy do tortu z masłem

Opublikowano: 02.06.2023 r., 22:52 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
krem czekoladowy do tortu z masłem
Krem czekoladowy do tortu z masłem
Jeśli jesteś w tracie przygotowywania tortu, ale brakuje Ci przepisu na krem, koniecznie postaw na mój dzisiejszy przepis na krem czekoladowy do tortu z masłem.
Przygotowanie 20 min
1058 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Czekolada gorzka 2 tabliczki (200 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 1 opakowanie (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, miska

Przepis na krem czekoladowy do tortu z masłem krok po kroku

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

Dodaj śmietankę i wymieszaj.

Masło ubij na puch za pomocą miksera.

Obie masy połącz i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na krem czekoladowy do tortu z masłem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat kremu czekoladowego do tortu z masłem

Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem czekoladowy do tortu z masłem, który możesz wykorzystać do każdego rodzaju ciasta. To niezwykłe połączenie delikatnego, puszystego kremu o czekoladowym posmaku.

Lekki krem do tortu przygotujesz z podstawowych składników. Zapewne część z nich masz w swoim domu, a reszta jest ogólnodostępna, w każdym sklepie.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować masło, śmietankę i czekoladę. Nie ma tutaj dodatku mąki, która naturalnie zawiera gluten. Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, takie jak celiakia, alergia na pszenicę lub nadwrażliwość na gluten, możesz zamienić ją na mąkę w wersji bezglutenowej, czyli np. mąka ryżowa.

Zatem, jak zrobić krem czekoladowy do tortu z masłem?

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę i wymieszaj. Masło ubij na puch za pomocą miksera. Obie masy połącz i wymieszaj. Tak przygotowany krem możesz użyć do tortu, jak i do ciasta. Sam widzisz, jak prosty w przygotowaniu jest mój dzisiejszy krem czekoladowy do tortu z masłem. Jednak warto go przygotować, ponieważ składniki, z których powstaje, są powszechne i łatwo dostępne. Domowy tort, jak i krem do niego będą na pewno lepsze niż te kupne, nie tylko ze smaku, ale też w składzie.

Zwróć uwagę w jak szybki i prosty sposób, możesz przygotować pyszne słodycze od podstaw w swoim domu. Nie ma potrzeby korzystania z gotowych mieszanek dostępnych w sklepie. Ich skład zazwyczaj zostawia wiele do życzenia. Niestety, bardzo często zawierają zbyt duże ilości cukru, który jest zbędny oraz barwniki i konserwanty, a wszystko po to, aby ich termin przydatności był dłuższy, a wygląd i zapach atrakcyjniejszy. Postaw na dobre, domowe wypieki i ciesz się słodkim smakiem bez zbędnych dodatków, które nie są korzystne dla naszego zdrowia.

Przygotuj krem z mojego przepisu i przekonaj się, że jest pyszny i jednym słowem, najlepszy! Na pewno każdy z gości powie, że jest smaczny w połączeniu z delikatnym biszkoptem.

Alergeny w kremie czekoladowym do tortu z masłem

Lista alergenów dla kremu czekoladowego do tortu z masłem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze kremu czekoladowego do tortu z masłem

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania kremu możesz użyć też czekoladę mleczną.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
529.33
1058.67
Białko (g)
3.06
6.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
18.59
37.17
Węglowodany przyswajalne (g)
15.92
31.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.67
5.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
49.80
99.60
Tłuszcze nasycone (g)
36.76
73.51
Tłuszcze nienasycone (g)
13.04
26.09

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
7.01
14.02
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu czekoladowego do tortu z masłem 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu czekoladowego do tortu z masłem

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
200 g
2 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
18.00