Krem czekoladowy do tortu z masłem
- Czekolada gorzka - 2 tabliczki (200 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
Przepis na krem czekoladowy do tortu z masłem krok po kroku
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Dodaj śmietankę i wymieszaj.
Masło ubij na puch za pomocą miksera.
Obie masy połącz i wymieszaj.
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort czekoladowy
-
Tort kinder
-
Tort kinder bueno
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Tort pavlova
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort dacquoise
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort ferrero rocher
-
Tort węgierski
-
Masa czekoladowa do tortu
-
Tort bananowy
-
Tort snickers
-
Tort rocher
-
Tort czekoladowy
Więcej informacji na temat kremu czekoladowego do tortu z masłem
Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem czekoladowy do tortu z masłem, który możesz wykorzystać do każdego rodzaju ciasta. To niezwykłe połączenie delikatnego, puszystego kremu o czekoladowym posmaku.
Lekki krem do tortu przygotujesz z podstawowych składników. Zapewne część z nich masz w swoim domu, a reszta jest ogólnodostępna, w każdym sklepie.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować masło, śmietankę i czekoladę. Nie ma tutaj dodatku mąki, która naturalnie zawiera gluten. Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, takie jak celiakia, alergia na pszenicę lub nadwrażliwość na gluten, możesz zamienić ją na mąkę w wersji bezglutenowej, czyli np. mąka ryżowa.
Zatem, jak zrobić krem czekoladowy do tortu z masłem?
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę i wymieszaj. Masło ubij na puch za pomocą miksera. Obie masy połącz i wymieszaj. Tak przygotowany krem możesz użyć do tortu, jak i do ciasta. Sam widzisz, jak prosty w przygotowaniu jest mój dzisiejszy krem czekoladowy do tortu z masłem. Jednak warto go przygotować, ponieważ składniki, z których powstaje, są powszechne i łatwo dostępne. Domowy tort, jak i krem do niego będą na pewno lepsze niż te kupne, nie tylko ze smaku, ale też w składzie.
Zwróć uwagę w jak szybki i prosty sposób, możesz przygotować pyszne słodycze od podstaw w swoim domu. Nie ma potrzeby korzystania z gotowych mieszanek dostępnych w sklepie. Ich skład zazwyczaj zostawia wiele do życzenia. Niestety, bardzo często zawierają zbyt duże ilości cukru, który jest zbędny oraz barwniki i konserwanty, a wszystko po to, aby ich termin przydatności był dłuższy, a wygląd i zapach atrakcyjniejszy. Postaw na dobre, domowe wypieki i ciesz się słodkim smakiem bez zbędnych dodatków, które nie są korzystne dla naszego zdrowia.
Przygotuj krem z mojego przepisu i przekonaj się, że jest pyszny i jednym słowem, najlepszy! Na pewno każdy z gości powie, że jest smaczny w połączeniu z delikatnym biszkoptem.
Alergeny w kremie czekoladowym do tortu z masłem
Lista alergenów dla kremu czekoladowego do tortu z masłem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze kremu czekoladowego do tortu z masłem
Do przygotowania kremu możesz użyć też czekoladę mleczną.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.