Krem cytrynowy
- Cytryna - 4 cytryny (320 g)
- Masło - 3/4 kostki (150 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier puder - 1 szklanka (200 g)
Przepis na krem cytrynowy krok po kroku
Cytryny porządnie wyszoruj. I przekrój je na pół, z każdej połówki wyciśnij sok do małej miseczki.
Z dwóch cytryn zetrzyj skórkę do osobnej miseczki.
Do rondelka dodaj sok z cytryny wraz ze skórką. Dodaj 3 łyżki wody i duś przez chwilę. Wbij jajka i dokładnie rozmieszaj zawartość trzepaczką. Dodaj cukier i cukier waniliowy.
Masło pokrój na mniejsze kawałki i dodawaj do cytryn, cały czas intensywnie mieszając.
Gotuj przez 20 minut aż całość uzyska konsystencję budyniu.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu cytrynowego
Krem cytrynowy jest znany na całym świecie ze względu na swój wspaniały smak i wyjątkowy aromat. Choć robi się go naprawdę szybko, to wcale nie jest nudny czy banalny. Ma wiele różnych zastosowań. Świetnie się sprawdzi w ciastach, tortach, bułeczkach czy jedzony jako osobny deser. Ma przepyszny, cytrynowy i świeży smak, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom cytrusowych słodkości.
Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić krem cytrynowy, w niesamowicie prosty sposób. Nauczysz się jak z kilku produktów stworzyć w swojej kuchni coś tak wspaniałego, że ciężko będzie przejść obok tego obojętnie. Ten krem choć popularny bardzo często zastępowany jest innymi, ze względu na duże obawy, że nie wyjdzie. Z tym przepisem nie trzeba się już o to martwić. Krem cytrynowy wychodzi niezwykle aksamitny, gęsty i intensywnie cytrusowy.
Ten przepis na krem cytrynowy zabiera naprawdę niewiele czasu. W zaledwie dwadzieścia minut można stworzyć cały krem, który odmieni każdy domowy wypiek i nada mu wspaniałego smaku i aromatu. Ma przepiękny żółty kolor ze względu na duży dodatek cytryn. Do tego przepisu warto wybierać cytryny bio, które zwykle nie są pryskane, więc ich skórki można bezpiecznie używać do wszelkich przepisów kulinarnych.
Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić lemon curd, który jest kremem pochodzącym z Wielkiej Brytanii. Tam jest on tak popularny, że można kupić go w większości sklepów, zapakowany w piękne słoiczki. Jednak wcale nie trzeba udawać się w długą podróż, by tego kremu i jego wyjątkowego smaku spróbować. Jest tak łatwy, że w ekspresowym tempie można go przygotować we własnej kuchni.
W niektórych przepisach wykonuje się go bez jajek, jednak nie jest to najlepsze rozwiązanie. Dodatek jaj pozwala uzyskać odpowiednią, kremową konsystencję, a także piękniejszy kolor. Jajka są więc świetnym dodatkiem i lepiej ich nie pomijać.
Ten krem świetnie nada się do ciasta, które wyszło zbyt słodkie. Już niewielki dodatek tego kremu sprawia, że ciasto zyskuje miłego kwaskowego smaku. Ten krem cytrynowy do tortu z masłem, to dodatek, który zmieni nawet najnudniejszy placek w coś dobrego.
Alergeny w kremie cytrynowym
Lista alergenów dla kremu cytrynowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kremu cytrynowego
Ten deser jak inne słodkości nie powinien być podstawą diety, a dodatkiem.
Energia i białka
(205g)
Węglowodany
(205g)
Tłuszcze
(205g)
Witaminy
(205g)
Składniki mineralne
(205g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.