Przepis na krem budyniowy z żółtkami krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, duża miska

W rondlu umieść żółtka, cukier i mąkę pszenną.

Wymieszaj dokładnie składniki.

Wlej mleko i połącz składniki.

Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Masę budyniową wystudź.

W misie miksera umieść ciepłe masło oraz cukier z wanilią.

Ubij masło na białą puszystą masę.

Dodaj krem budyniowy i zmiksuj.

Masa jest gotowa do użycia.

Krem budyniowy z żółtkami znajduje się w rondelku.
Krem budyniowy z żółtkami
Koszt przygotowania dania
11.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
3041 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Krem budyniowy z żółtkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremie budyniowym z żółtkami

Krem budyniowy z żółtkami to bardzo dobry pomysł na łatwy krem do tortu i ciast biszkoptowych. Domowy krem budyniowy jest doskonałym dodatkiem do kruchych babeczek oraz ciast bez pieczenia. Krem jest jednym z najłatwiejszych dodatków do deserów. Przepis na krem budyniowy z żółtkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko, mąka pszenna, cukier, masło, żółtka jaj, cukier z prawdziwą wanilią.

Jak zrobić krem budyniowy z żółtkami? W rondlu umieść żółtka, cukier i mąkę pszenną. Wymieszaj dokładnie składniki. Wlej mleko i połącz składniki. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masę budyniową wystudź. W misie miksera umieść ciepłe masło oraz cukier z wanilią. Ubij masło na białą puszystą masę. Dodaj krem budyniowy i zmiksuj. Masa jest gotowa do użycia.

Mleko krowie jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Mleko zawiera w zależności od rasy krowy inną zawartość tłuszczu. Najbardziej tłuste mleka krowie zawierają go nawet do 11%. Mleko jest bardzo dobrym źródłem wapnia oraz witaminy D, oraz karotenu u krów karmionych świeżą trawą. Mleko jest bardzo popularnym dodatkiem do potraw słonych, a także deserów i koktajli mlecznych. Mąka pszenna jest bardzo często używana w naszej kuchni. Mąka zawiera gluten, który jest białkiem roślinnym zawartym w zbożach takich jak żyto, jęczmień czy pszenica. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur po dodaniu do mąki wody. Dzięki wyrabianiu ciasta nabiera ono elastyczności. Nietolerancja na gluten zwana celiakią wyklucza go na stałe u osób cierpiących na tę przypadłość.

Podsumowując szybki krem jest bardzo dobrym dodatkiem do ciasta biszkoptowego oraz ciast bez pieczenia powstałych na bazie krakersów i herbatników. Krem jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 1 dzień. Krem można podawać samodzielnie z dodatkiem świeżych owoców takich jak maliny czy truskawki.

Wartości odżywcze kremu budyniowego z żółtkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Energia (kalorie)
253.48 kcal
3041.81 kcal
Białko
4.04 g
48.42 g

Węglowodany w kremie budyniowym z żółtkami

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Węglowodany
24.04 g
288.45 g
Węglowodany przyswajalne
24.04 g
288.45 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Tłuszcz
16.26 g
195.11 g
Tłuszcze nasycone
10.70 g
128.39 g
Tłuszcze nienasycone
5.56 g
66.72 g
Cholesterol
107.97 mg
1295.62 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na krem budyniowy z żółtkami

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Witamina A
148.19 µg (mcg)
1778.25 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.73 mg
Witamina B12
0.44 µg (mcg)
5.33 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.94 µg (mcg)
11.27 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.55 mg
6.61 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
144.98 µg (mcg)
1739.81 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
1.44 mg
Ryboflawina
0.15 mg
1.82 mg
Niacyna
0.58 mg
6.96 mg
Foliany
20.92 µg (mcg)
251.06 µg (mcg)
Beta karoten
34.02 µg (mcg)
408.19 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krem budyniowy z żółtkami

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Sód
25.89 mg
310.69 mg
Potas
102.83 mg
1233.94 mg
Wapń
80.72 mg
968.62 mg
Fosfor
93.05 mg
1116.56 mg
Magnez
9.99 mg
119.91 mg
Żelazo
0.62 mg
7.38 mg
Cynk
0.47 mg
5.60 mg
Miedź
0.02 mg
0.29 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu budyniowego z żółtkami 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie budyniowym z żółtkami

Lista alergenów dla kremu budyniowego z żółtkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania kremu budyniowego z żółtkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
700 ml
3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
19.00
Jak oceniasz przepis na krem budyniowy z żółtkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób