Krem budyniowy z żółtkami
- Mleko 3,2% - 3 szklanki (700 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (100 g)
- Cukier (200 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
Przepis na krem budyniowy z żółtkami krok po kroku
W rondlu umieść żółtka, cukier i mąkę pszenną.
Wymieszaj dokładnie składniki.
Wlej mleko i połącz składniki.
Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Masę budyniową wystudź.
W misie miksera umieść ciepłe masło oraz cukier z wanilią.
Ubij masło na białą puszystą masę.
Dodaj krem budyniowy i zmiksuj.
Masa jest gotowa do użycia.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu budyniowego z żółtkami
Krem budyniowy z żółtkami to bardzo dobry pomysł na łatwy krem do tortu i ciast biszkoptowych. Domowy krem budyniowy jest doskonałym dodatkiem do kruchych babeczek oraz ciast bez pieczenia. Krem jest jednym z najłatwiejszych dodatków do deserów. Przepis na krem budyniowy z żółtkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko, mąka pszenna, cukier, masło, żółtka jaj, cukier z prawdziwą wanilią.
Jak zrobić krem budyniowy z żółtkami? W rondlu umieść żółtka, cukier i mąkę pszenną. Wymieszaj dokładnie składniki. Wlej mleko i połącz składniki. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masę budyniową wystudź. W misie miksera umieść ciepłe masło oraz cukier z wanilią. Ubij masło na białą puszystą masę. Dodaj krem budyniowy i zmiksuj. Masa jest gotowa do użycia.
Mleko krowie jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Mleko zawiera w zależności od rasy krowy inną zawartość tłuszczu. Najbardziej tłuste mleka krowie zawierają go nawet do 11%. Mleko jest bardzo dobrym źródłem wapnia oraz witaminy D, oraz karotenu u krów karmionych świeżą trawą. Mleko jest bardzo popularnym dodatkiem do potraw słonych, a także deserów i koktajli mlecznych. Mąka pszenna jest bardzo często używana w naszej kuchni. Mąka zawiera gluten, który jest białkiem roślinnym zawartym w zbożach takich jak żyto, jęczmień czy pszenica. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur po dodaniu do mąki wody. Dzięki wyrabianiu ciasta nabiera ono elastyczności. Nietolerancja na gluten zwana celiakią wyklucza go na stałe u osób cierpiących na tę przypadłość.
Podsumowując szybki krem jest bardzo dobrym dodatkiem do ciasta biszkoptowego oraz ciast bez pieczenia powstałych na bazie krakersów i herbatników. Krem jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 1 dzień. Krem można podawać samodzielnie z dodatkiem świeżych owoców takich jak maliny czy truskawki.
Alergeny w kremie budyniowym z żółtkami
Lista alergenów dla kremu budyniowego z żółtkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze kremu budyniowego z żółtkami
Krem budyniowy z żółtkami to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi. Nie powinny spożywać ich osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(1200g)
Węglowodany
(1200g)
Tłuszcze
(1200g)
Witaminy
(1200g)
Składniki mineralne
(1200g)
-
mleko,
mąka pszenna,
cukier,
masło,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.