Przepis na krem budyniowy z mascarpone krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, duża miska

Żółtka umieść w misce.

Dodaj do nich cukier oraz cukier waniliowy.

Zmiksuj do powstania puszystej masy.

Dodaj do żółtek mąkę pszenną i wymieszaj.

W rondlu zagotuj mleko.

Wlej masę z żółtek i wymieszaj.

Gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut, aż masa zgęstnieje.

Wystudź budyń i dodaj do niego mascarpone.

Wymieszaj rózgą i schłodź krem w lodówce.

Krem budyniowy z mascarpone podany w białej miseczce.
Krem budyniowy z mascarpone
Koszt przygotowania dania
21.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
3761 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Krem budyniowy z mascarpone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kremie budyniowym z mascarpone

Krem budyniowy z mascarpone to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Domowy krem można podawać z dodatkiem owoców. Krem budyniowy świetnie sprawdzi się także jako nadzienie do pączków lub bułeczek drożdżowych. Przepis na krem budyniowy z mascarpone jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko, żółtka jaj, cukier, cukier z wanilią, mąka pszenna, serek mascarpone.

Jak zrobić krem budyniowy z mascarpone? Żółtka umieść w misce. Dodaj do nich cukier oraz cukier waniliowy. Zmiksuj do powstania puszystej masy. Dodaj do żółtek mąkę pszenną i wymieszaj. W rondlu zagotuj mleko. Wlej masę z żółtek i wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut, aż masa zgęstnieje. Wystudź budyń i dodaj do niego mascarpone. Wymieszaj rózgą i schłodź krem w lodówce.

Żółtka jaj użyte do przygotowania kremu są dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak witamina A, D i E oraz luteiny i zeaksantyny, które wraz z witaminą A wspomagają nasz narząd wzroku. Witamina E nazywana eliksirem młodości ma bardzo korzystny wpływ na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci jest także naturalną substancją chroniącą przed działaniem wolnych rodników. Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu - 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu. Serek mascarpone gwarantuje, że sernik będzie bardzo kremowy i delikatny.

Podsumowując: smaczny krem do ciasta sprawdzi się jako najlepszy krem do ciasta. Pyszny krem można dodawać do tortów oraz innych słodkich wypieków. Domowy krem jest bardzo smaczny i bardzo kremowy. Krem jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Wartości odżywcze kremu budyniowego z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1500g)
Energia (kalorie)
250.78 kcal
3761.69 kcal
Białko
4.66 g
69.85 g

Węglowodany w kremie budyniowym z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(1500g)
Węglowodany
23.94 g
359.17 g
Węglowodany przyswajalne
23.94 g
359.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1500g)
Tłuszcz
14.97 g
224.58 g
Tłuszcze nasycone
13.53 g
203.02 g
Tłuszcze nienasycone
1.44 g
21.57 g
Cholesterol
114.59 mg
1718.90 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na krem budyniowy z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(1500g)
Witamina B6
0.06 mg
0.84 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
1.80 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
2.03 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
0.62 mg
9.27 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
22.83 µg (mcg)
342.47 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krem budyniowy z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(1500g)
Sód
28.81 mg
432.21 mg
Potas
80.02 mg
1200.26 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
99.52 mg
1492.85 mg
Fosfor
79.13 mg
1186.92 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
8.36 mg
125.45 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
0.68 mg
10.23 mg
Cynk
0.42 mg
6.32 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.35 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu budyniowego z mascarpone 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie budyniowym z mascarpone

Lista alergenów dla kremu budyniowego z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • mascarpone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania kremu budyniowego z mascarpone

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
700 ml
3 niepełne szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na krem budyniowy z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób