Krem budyniowy z mascarpone
- Mleko 3,2% - 3 niepełne szklanki (700 ml)
- Żółtko jajka (6 szt.)
- Cukier (250 g)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Mascarpone (500 g)
Przepis na krem budyniowy z mascarpone krok po kroku
Żółtka umieść w misce.
Dodaj do nich cukier oraz cukier waniliowy.
Zmiksuj do powstania puszystej masy.
Dodaj do żółtek mąkę pszenną i wymieszaj.
W rondlu zagotuj mleko.
Wlej masę z żółtek i wymieszaj.
Gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut, aż masa zgęstnieje.
Wystudź budyń i dodaj do niego mascarpone.
Wymieszaj rózgą i schłodź krem w lodówce.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu budyniowego z mascarpone
Krem budyniowy z mascarpone to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Domowy krem można podawać z dodatkiem owoców. Krem budyniowy świetnie sprawdzi się także jako nadzienie do pączków lub bułeczek drożdżowych. Przepis na krem budyniowy z mascarpone jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko, żółtka jaj, cukier, cukier z wanilią, mąka pszenna, serek mascarpone.
Jak zrobić krem budyniowy z mascarpone? Żółtka umieść w misce. Dodaj do nich cukier oraz cukier waniliowy. Zmiksuj do powstania puszystej masy. Dodaj do żółtek mąkę pszenną i wymieszaj. W rondlu zagotuj mleko. Wlej masę z żółtek i wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut, aż masa zgęstnieje. Wystudź budyń i dodaj do niego mascarpone. Wymieszaj rózgą i schłodź krem w lodówce.
Żółtka jaj użyte do przygotowania kremu są dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak witamina A, D i E oraz luteiny i zeaksantyny, które wraz z witaminą A wspomagają nasz narząd wzroku. Witamina E nazywana eliksirem młodości ma bardzo korzystny wpływ na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci jest także naturalną substancją chroniącą przed działaniem wolnych rodników. Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu - 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu. Serek mascarpone gwarantuje, że sernik będzie bardzo kremowy i delikatny.
Podsumowując: smaczny krem do ciasta sprawdzi się jako najlepszy krem do ciasta. Pyszny krem można dodawać do tortów oraz innych słodkich wypieków. Domowy krem jest bardzo smaczny i bardzo kremowy. Krem jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Alergeny w kremie budyniowym z mascarpone
Lista alergenów dla kremu budyniowego z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- mascarpone
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze kremu budyniowego z mascarpone
Krem budyniowy z mascarpone to słodki wyrób zawierający dużą ilość cukru. Podnosi on bardzo gwałtownie poziom glukozy we krwi, dlatego nie jest dobrym wyborem dla osób mających problemy z metabolizmem węglowodanów.
Energia i białka
(1500g)
Węglowodany
(1500g)
Tłuszcze
(1500g)
Witaminy
(1500g)
Składniki mineralne
(1500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.