Krem budyniowy z mascarpone

Opublikowano: 02.10.2022 r., 20:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodki krem z mascarpone
Krem budyniowy z mascarpone
Krem budyniowy z mascarpone to wspaniała propozycja na pyszny krem do ciast i deserów. Masa budyniowa podawana może być także samodzielnie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 15 min
3761 kcal
Kcal w porcji
1500 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mleko 3,2% - 3 niepełne szklanki (700 ml)
  • Żółtko jajka (6 szt.)
  • Cukier (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Mascarpone (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska

Przepis na krem budyniowy z mascarpone krok po kroku

Żółtka umieść w misce.

Dodaj do nich cukier oraz cukier waniliowy.

Zmiksuj do powstania puszystej masy.

Dodaj do żółtek mąkę pszenną i wymieszaj.

W rondlu zagotuj mleko.

Wlej masę z żółtek i wymieszaj.

Gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut, aż masa zgęstnieje.

Wystudź budyń i dodaj do niego mascarpone.

Wymieszaj rózgą i schłodź krem w lodówce.

Jak oceniasz przepis na krem budyniowy z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat kremu budyniowego z mascarpone

Krem budyniowy z mascarpone to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Domowy krem można podawać z dodatkiem owoców. Krem budyniowy świetnie sprawdzi się także jako nadzienie do pączków lub bułeczek drożdżowych. Przepis na krem budyniowy z mascarpone jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko, żółtka jaj, cukier, cukier z wanilią, mąka pszenna, serek mascarpone.

Jak zrobić krem budyniowy z mascarpone? Żółtka umieść w misce. Dodaj do nich cukier oraz cukier waniliowy. Zmiksuj do powstania puszystej masy. Dodaj do żółtek mąkę pszenną i wymieszaj. W rondlu zagotuj mleko. Wlej masę z żółtek i wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut, aż masa zgęstnieje. Wystudź budyń i dodaj do niego mascarpone. Wymieszaj rózgą i schłodź krem w lodówce.

Żółtka jaj użyte do przygotowania kremu są dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak witamina A, D i E oraz luteiny i zeaksantyny, które wraz z witaminą A wspomagają nasz narząd wzroku. Witamina E nazywana eliksirem młodości ma bardzo korzystny wpływ na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci jest także naturalną substancją chroniącą przed działaniem wolnych rodników. Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu - 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu. Serek mascarpone gwarantuje, że sernik będzie bardzo kremowy i delikatny.

Podsumowując: smaczny krem do ciasta sprawdzi się jako najlepszy krem do ciasta. Pyszny krem można dodawać do tortów oraz innych słodkich wypieków. Domowy krem jest bardzo smaczny i bardzo kremowy. Krem jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Alergeny w kremie budyniowym z mascarpone

Lista alergenów dla kremu budyniowego z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • mascarpone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze kremu budyniowego z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Krem budyniowy z mascarpone to słodki wyrób zawierający dużą ilość cukru. Podnosi on bardzo gwałtownie poziom glukozy we krwi, dlatego nie jest dobrym wyborem dla osób mających problemy z metabolizmem węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1500g)
Energia (kcal)
250.78
3761.69
Białko (g)
4.66
69.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1500g)
Węglowodany (g)
23.94
359.17
Węglowodany przyswajalne (g)
23.94
359.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1500g)
Tłuszcz (g)
14.97
224.58
Tłuszcze nasycone (g)
13.53
203.02
Tłuszcze nienasycone (g)
1.44
21.57
Cholesterol (mg)
114.59
1718.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1500g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.84
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
1.80
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
2.03
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.62
9.27
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.83
342.47
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1500g)
Sód (mg)
28.81
432.21
Potas (mg)
80.02
1200.26
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
99.52
1492.85
Fosfor (mg)
79.13
1186.92
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.36
125.45
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.68
10.23
Cynk (mg)
0.42
6.32
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.35
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu budyniowego z mascarpone 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu budyniowego z mascarpone

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
700 ml
3 niepełne szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Koszt składników
27.00