Krem budyniowy do tortu

Opublikowano: 29.12.2021 r., 10:41 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem budyniowy w misce
Krem budyniowy do tortu
Krem budyniowy do tortu to świetna propozycja na pyszne ciasto. Krem można wykorzystać, nie tylko do tortu a jego przygotowanie jest bardzo proste. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Miksowanie 20 min
1748 kcal
Kcal w porcji
650 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mleko 3,2% - 3 niepełne szklanki (700 ml)
  • Masło (250 g)
  • Żółtko jajka (6 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
laska wanilii
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska

Przepis na krem budyniowy do tortu krok po kroku

Do garnka wlej mleko i wsyp cukier, dodaj ziarenka wanilii, zagotuj.

W między czasie w misce umieść żółtka, mąkę pszenną i śmietanę, ubij masę.

Do wrzącego mleka wlewaj cienkim strumieniem masę z żółtek, zmniejsz ogień i cały czas mieszając, gotuj na wolnym ogniu.

Gdy budyń będzie gotowy, wystudź go.

W misie miksera umieść ciepłe masło i zacznij je ubijać.

Dodawaj porcjami budyń.

Masa powinna być dość gęsta.

Jak oceniasz przepis na krem budyniowy do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat kremu budyniowego do tortu

Krem budyniowy do tortu to bardzo dobry sposób na łatwy i szybki krem. Prosty przepis nie wymaga wiele czasu na przygotowanie, a sam krem można wykorzystać na bardzo wiele sposobów. Przepis na krem budyniowy do tortu jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go zrobić. Do przygotowania kremu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: żółtka, śmietana kremówka 30%, mleko, masło, cukier, mąka pszenna, laska wanilii.

Jak zrobić krem budyniowy do tortu? Do garnka wlej mleko i wsyp cukier, dodaj ziarenka wanilii, zagotuj. W międzyczasie w misce umieść żółtka, mąkę pszenną i śmietanę, ubij masę. Do wrzącego mleka wlewaj cienkim strumieniem masę z żółtek, zmniejsz ogień i cały czas mieszając, gotuj na wolnym ogniu. Gdy budyń będzie gotowy, wystudź go. W misie miksera umieść ciepłe masło i zacznij je ubijać. Dodawaj porcjami budyń. Masa nadaje się do przygotowania ciasta od razu po przygotowaniu. Po przełożeniu ciasta należy je schłodzić w lodówce, aby masa nabrała odpowiedniej konsystencji.

Żółtka jaj są bardzo dobrym produktem do przygotowywania mas i kremów do ciast i tortów. Można je wykorzystać także do zagęszczenia zup. Żółtko zawiera beta-karoten, któremu zawdzięcza kolor. Jest bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak witamina A, D czy E. Witamina A ma właściwości przeciwnowotworowe, a także chroni narząd wzroku przed uszkodzeniami związanymi z brakiem potrzebnych mu składników mineralnych.

Podsumowując pyszny krem z budyniu świetnie sprawdzi się do zrobienia tortu. Masę można wykorzystać na wiele sposobów. Masa budyniowa może być bazą do karpatki lub małych ptysiów. Masa budyniowa świetnie sprawdza się jako nadzienie do pączków. Na bazie masy można przygotowywać desery w pucharkach z dodatkiem ciastek kruchych lub biszkoptów. Masa może być także wykorzystana do zrobienia tortu z naleśników. Budyń świetnie podkreśli smak tart na bazie ciasta kruchego z dodatkiem owoców. Krem budyniowy można przygotować w różnych wersjach smakowych z dodatkiem czekolady lub kakao, a także z wykorzystaniem aromatów i barwników spożywczych.

Alergeny w kremie budyniowym do tortu

Lista alergenów dla kremu budyniowego do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze kremu budyniowego do tortu

na 100g gotowej potrawy

Krem budyniowy do tortu to kaloryczny słodki wyrób. Domowe kremy nie zawierają konserwantów i są przygotowywane z lepszej jakości składników. Jednak powinniśmy ograniczać spożywanie cukru do maksymalnie jednego razu w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(650g)
Energia (kcal)
268.97
1748.30
Białko (g)
3.88
25.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(650g)
Węglowodany (g)
20.66
134.31
Węglowodany przyswajalne (g)
20.66
134.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(650g)
Tłuszcz (g)
19.58
127.27
Tłuszcze nasycone (g)
12.71
82.58
Tłuszcze nienasycone (g)
6.88
44.69
Cholesterol (mg)
145.72
947.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(650g)
Witamina A (µg (mcg))
181.15
1177.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.43
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
3.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.07
6.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.70
4.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
177.25
1152.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.56
Ryboflawina (mg)
0.15
0.96
Niacyna (mg)
0.32
2.06
Foliany (µg (mcg))
19.33
125.67
Beta karoten (µg (mcg))
41.64
270.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(650g)
Sód (mg)
26.86
174.61
Potas (mg)
99.11
644.24
Wapń (mg)
82.37
535.41
Fosfor (mg)
98.26
638.67
Magnez (mg)
8.56
55.62
Żelazo (mg)
0.47
3.05
Cynk (mg)
0.49
3.15
Miedź (mg)
0.02
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu budyniowego do tortu 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu budyniowego do tortu

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
700 ml
3 niepełne szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mąka pszenna typ 500
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
24.00