Krem budyniowy do tortu
- Mleko 3,2% - 3 niepełne szklanki (700 ml)
- Masło (250 g)
- Żółtko jajka (6 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
Przepis na krem budyniowy do tortu krok po kroku
Do garnka wlej mleko i wsyp cukier, dodaj ziarenka wanilii, zagotuj.
W między czasie w misce umieść żółtka, mąkę pszenną i śmietanę, ubij masę.
Do wrzącego mleka wlewaj cienkim strumieniem masę z żółtek, zmniejsz ogień i cały czas mieszając, gotuj na wolnym ogniu.
Gdy budyń będzie gotowy, wystudź go.
W misie miksera umieść ciepłe masło i zacznij je ubijać.
Dodawaj porcjami budyń.
Masa powinna być dość gęsta.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu budyniowego do tortu
Krem budyniowy do tortu to bardzo dobry sposób na łatwy i szybki krem. Prosty przepis nie wymaga wiele czasu na przygotowanie, a sam krem można wykorzystać na bardzo wiele sposobów. Przepis na krem budyniowy do tortu jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go zrobić. Do przygotowania kremu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: żółtka, śmietana kremówka 30%, mleko, masło, cukier, mąka pszenna, laska wanilii.
Jak zrobić krem budyniowy do tortu? Do garnka wlej mleko i wsyp cukier, dodaj ziarenka wanilii, zagotuj. W międzyczasie w misce umieść żółtka, mąkę pszenną i śmietanę, ubij masę. Do wrzącego mleka wlewaj cienkim strumieniem masę z żółtek, zmniejsz ogień i cały czas mieszając, gotuj na wolnym ogniu. Gdy budyń będzie gotowy, wystudź go. W misie miksera umieść ciepłe masło i zacznij je ubijać. Dodawaj porcjami budyń. Masa nadaje się do przygotowania ciasta od razu po przygotowaniu. Po przełożeniu ciasta należy je schłodzić w lodówce, aby masa nabrała odpowiedniej konsystencji.
Żółtka jaj są bardzo dobrym produktem do przygotowywania mas i kremów do ciast i tortów. Można je wykorzystać także do zagęszczenia zup. Żółtko zawiera beta-karoten, któremu zawdzięcza kolor. Jest bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak witamina A, D czy E. Witamina A ma właściwości przeciwnowotworowe, a także chroni narząd wzroku przed uszkodzeniami związanymi z brakiem potrzebnych mu składników mineralnych.
Podsumowując pyszny krem z budyniu świetnie sprawdzi się do zrobienia tortu. Masę można wykorzystać na wiele sposobów. Masa budyniowa może być bazą do karpatki lub małych ptysiów. Masa budyniowa świetnie sprawdza się jako nadzienie do pączków. Na bazie masy można przygotowywać desery w pucharkach z dodatkiem ciastek kruchych lub biszkoptów. Masa może być także wykorzystana do zrobienia tortu z naleśników. Budyń świetnie podkreśli smak tart na bazie ciasta kruchego z dodatkiem owoców. Krem budyniowy można przygotować w różnych wersjach smakowych z dodatkiem czekolady lub kakao, a także z wykorzystaniem aromatów i barwników spożywczych.
Alergeny w kremie budyniowym do tortu
Lista alergenów dla kremu budyniowego do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze kremu budyniowego do tortu
Krem budyniowy do tortu to kaloryczny słodki wyrób. Domowe kremy nie zawierają konserwantów i są przygotowywane z lepszej jakości składników. Jednak powinniśmy ograniczać spożywanie cukru do maksymalnie jednego razu w tygodniu.
Energia i białka
(650g)
Węglowodany
(650g)
Tłuszcze
(650g)
Witaminy
(650g)
Składniki mineralne
(650g)
-
mleko,
masło,
jajka,
mąka pszenna,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.