Krem budyniowy bez masła

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:37 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem budyniowy bez masła podany w kruchych babeczkach w towarzystwie świeżych borówek.
Krem budyniowy bez masła
Krem budyniowy bez masła to doskonały dodatek do ciasta, który sprawia, że całość jest niezwykle smaczna. Ten krem jest prosty, a aksamitny i bardzo słodki.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
770 kcal
Kcal w porcji
746 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mleko 3,2% (500 ml)
  • Cukier (20 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier wanilinowy (16 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, rondelek, trzepaczka do jajek

Przepis na krem budyniowy bez masła krok po kroku

Do rondelka wbij jajka oraz dodaj cukru. Ubij lekko trzepaczką.

Następnie zalej jajka zimnym mlekiem i wymieszaj.

Wstaw rondel na gaz i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Do momentu aż uzyska konsystencje gęstej śmietany.

Następnie dodaj cukier wanilinowy oraz mąkę i dobrze wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na krem budyniowy bez masła
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 75,0% osób

Więcej informacji na temat kremu budyniowego bez masła

Krem budyniowy bez masła to doskonały dodatek do ciasta, który sprawia, że całość jest niezwykle smaczna. Ten krem jest prosty, a aksamitny i bardzo słodki.

Przepis na krem budyniowy bez masła to doskonały pomysł na pyszny dodatek do wypieków. Sprawia, że każde ciasto smakuje po prostu fantastycznie. Niedoświadczeni cukiernicy często szukają sprawdzonej opcji, która nie będzie zbyt rzadka i będzie można ją wykonać w naprawdę łatwy sposób. Tak właśnie jest w tym przypadku. Krem odgrywa niezwykle ważną rolę w stworzeniu każdego ciasta. To właśnie on nadaje całości smaku i sprawia, że ciasto ma odpowiednią konsystencję. Gdy krem nie jest dobry, całe ciasto jest do niczego. Dlatego tak istotne jest wykorzystanie tylko sprawdzonych rozwiązań. Krem budyniowy jest bardzo gesty, a przy okazji aksamitny. Nie potrzeba do niego zbyt dużej ilości składników, więc jest również tani.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krem budyniowy bez masła, by był smaczny i dobry dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Nie potrzebujesz żadnych specjalnych umiejętności, by go przygotować. To najlepszy wybór do przygotowania w domu. Jeśli nie wiesz, jak stworzyć samodzielnie domowy krem do ciasta, ten przepis jest dla Ciebie! Dowiesz się z niego, z jakich składników możesz przygotować naprawdę wspaniały dodatek i jak krok po kroku przygotować go samodzielnie w domu. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Wszystkie składniki na pewno masz już w swojej spiżarni, dlatego nie wahaj się, tylko stwórz ten wspaniały dodatek, który sprawdzi się w każdym deserze. Najważniejszym punktem tego kremu jest przygotowanie pysznego budyniu, który nada całości odpowiedniej konsystencji, a także pysznego smaku. Choć można go zrobić z gotowego sklepowego produktu, to jednak samodzielne stworzenie go od podstaw wcale nie jest takie trudne. Koniecznie spróbuj tego przepisu. Do przygotowania tego kremu nie potrzeba dużego doświadczenia kulinarnego, przyda się za to cierpliwość i dobry mikser.

Alergeny w kremie budyniowym bez masła

Lista alergenów dla kremu budyniowego bez masła przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze kremu budyniowego bez masła

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(746g)
Energia (kcal)
103.34
770.91
Białko (g)
5.93
44.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(746g)
Węglowodany (g)
8.89
66.36
Węglowodany przyswajalne (g)
8.89
66.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(746g)
Tłuszcz (g)
4.85
36.18
Tłuszcze nasycone (g)
2.73
20.35
Tłuszcze nienasycone (g)
2.12
15.83
Cholesterol (mg)
114.67
855.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(746g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.66
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.47
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
1.71
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.18
1.35
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.39
114.82
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(746g)
Sód (mg)
65.65
489.77
Potas (mg)
139.26
1038.85
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
96.64
720.97
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
124.41
928.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.75
87.64
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.58
4.30
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.65
4.87
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.17
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu budyniowego bez masła 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu budyniowego bez masła

Koszt składników
14.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier wanilinowy
16 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
14.60