Przepis na krem bananowy do tortu krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender, rondelek

Włóż żółtka do średniej wielkości miski i delikatnie je ubij.

Do dużego rondla dodaj cukier, skrobię i mleko, podgrzej, ciągle mieszając, aż się połączą.

Dodaj do nich banany i gotuj, aż do zmięknięcia owoców.

Następnie całość lekko ostudź i zblenduj.

Krem dodawaj małymi porcjami do żółtek i ubijaj razem.

Umieść krem ponownie w rondelku i zagotuj przez 2 minuty.

Zdejmij z ognia, dodaj masło i ekstrakt waniliowy.

Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie wstaw do lodówki do całkowitego ostygnięcia.

Krem bananowy do tortu podany w małym słoiczku.
krem bananowy do tortu
Koszt przygotowania dania
5.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
991 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
87

Krem bananowy do tortu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremie bananowym do tortu

Krem bananowy do tortu jest świetną opcją na pyszny dodatek, który odmieni każde, nawet najnudniejsze ciasto. Jest łatwy, pyszny i niezwykle szybki w przygotowaniu.

Przepis na krem bananowy do tortu jest naprawdę prostym sposobem na szybki i bardzo słodki dodatek do ciasta, który nada każdemu wypiekowi wspaniałego smaku. Całość robi się na bazie tylko kilku składników, dzięki czemu jest szybki i prosty. Krem bananowy sprawdzi się zarówno do prostych ciast, jak i tortów. Nadaje się do wypieków o smaku czekoladowym, ale również waniliowych. Krem jest tak smaczny, że można go nawet wyjadać łyżkami. Cały proces przygotowania jest równie prosty. Poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Do jego stworzenia wystarczy tylko kilka produktów. Najważniejsze są oczywiście banany, to w końcu krem bananowy. Najlepiej skorzystać z mrożonej opcji, gdyż dzięki temu mają wspaniałą konsystencję. Do kremu można również dodać budyniu o smaku bananowym, który jeszcze bardziej podkręci jego smak, a także kolor.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krem bananowy do tortu, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Na pierwszy rzut oka może wydawać się nieco zbyt trudny, jednak wcale tak nie jest. Kremy do ciast zwykle robi się na bazie czekolady, czy śmietanki, jednak taka opcja szybko się nudzi. W dodatku nie każde ciasto będzie dobrze z nimi współgrało. Dlatego niektórzy korzystają z kremów owocowych. Wśród nich największą popularnością cieszą się te na bazie truskawek czy malin. Krem do ciasta z bananów wcale nie jest taki popularny. Jednak warto po niego sięgnąć, gdyż smakuje po prostu obłędnie. Jest niezwykle słodki, a przy okazji bardzo gęsty. Jego głównym składnikiem są banany, najlepiej wybrać owoce nieco przejrzałe, które nadadzą ciastu wyjątkowego smaku i charakteru. To dobry sposób na niemarnowanie jedzenia. Ten prosty przepis pozwala na przygotowanie kremu, który jest nie tylko pyszny, ale również szybki i nieskomplikowany. To również pomysł na wspaniały deser, który można z powodzeniem serwować solo. Krem jest tak dobry, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Masa bananowa sprawdzi się w każdym cieście.

Wartości odżywcze kremu bananowego do tortu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(587g)
Energia (kalorie)
168.86 kcal
991.23 kcal
Białko
3.61 g
21.21 g

Węglowodany w kremie bananowym do tortu

Na 100g
Na porcję
(587g)
Węglowodany
24.23 g
142.25 g
Węglowodany przyswajalne
23.67 g
138.95 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.56 g
3.30 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(587g)
Tłuszcz
6.88 g
40.36 g
Tłuszcze nasycone
4.09 g
23.98 g
Tłuszcze nienasycone
2.79 g
16.38 g
Tłuszcze jednonasycone
2.24 g
13.16 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.55 g
3.21 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
110.12 mg
646.40 mg

Witaminy w przepisie na krem bananowy do tortu

Na 100g
Na porcję
(587g)
Witamina A
107.43 µg (mcg)
630.61 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.83 mg
Witamina B12
0.48 µg (mcg)
2.79 µg (mcg)
Witamina C
1.51 mg
8.89 mg
Witamina D
1.07 µg (mcg)
6.29 µg (mcg)
Witamina E
0.37 mg
2.14 mg
Retinol
105.55 µg (mcg)
619.56 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.35 mg
Ryboflawina
0.23 mg
1.34 mg
Niacyna
0.22 mg
1.27 mg
Foliany
17.95 µg (mcg)
105.38 µg (mcg)
Beta karoten
19.92 µg (mcg)
116.91 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na krem bananowy do tortu

Na 100g
Na porcję
(587g)
Sód
27.58 mg
161.88 mg
Potas
179.26 mg
1052.23 mg
Wapń
82.85 mg
486.34 mg
Fosfor
99.27 mg
582.74 mg
Magnez
12.91 mg
75.79 mg
Żelazo
0.33 mg
1.95 mg
Cynk
0.48 mg
2.81 mg
Miedź
0.03 mg
0.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu bananowego do tortu 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie bananowym do tortu

Lista alergenów dla kremu bananowego do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Cena przygotowania kremu bananowego do tortu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
104 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 104 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Mleko 2%
360 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.90
Za 360 ml
Masło
28 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 28 g
Banany, mrożone
100 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 100 g
Koszt składników
21.80
Jak oceniasz przepis na krem bananowy do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób