Krem bananowy do tortu
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Cukier (104 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (20 g)
- Mleko 2% (360 ml)
- Masło (28 g)
- Banany, mrożone (100 g)
Przepis na krem bananowy do tortu krok po kroku
Włóż żółtka do średniej wielkości miski i delikatnie je ubij.
Do dużego rondla dodaj cukier, skrobię i mleko, podgrzej, ciągle mieszając, aż się połączą.
Dodaj do nich banany i gotuj, aż do zmięknięcia owoców.
Następnie całość lekko ostudź i zblenduj.
Krem dodawaj małymi porcjami do żółtek i ubijaj razem.
Umieść krem ponownie w rondelku i zagotuj przez 2 minuty.
Zdejmij z ognia, dodaj masło i ekstrakt waniliowy.
Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie wstaw do lodówki do całkowitego ostygnięcia.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu bananowego do tortu
Krem bananowy do tortu jest świetną opcją na pyszny dodatek, który odmieni każde, nawet najnudniejsze ciasto. Jest łatwy, pyszny i niezwykle szybki w przygotowaniu.
Przepis na krem bananowy do tortu jest naprawdę prostym sposobem na szybki i bardzo słodki dodatek do ciasta, który nada każdemu wypiekowi wspaniałego smaku. Całość robi się na bazie tylko kilku składników, dzięki czemu jest szybki i prosty. Krem bananowy sprawdzi się zarówno do prostych ciast, jak i tortów. Nadaje się do wypieków o smaku czekoladowym, ale również waniliowych. Krem jest tak smaczny, że można go nawet wyjadać łyżkami. Cały proces przygotowania jest równie prosty. Poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Do jego stworzenia wystarczy tylko kilka produktów. Najważniejsze są oczywiście banany, to w końcu krem bananowy. Najlepiej skorzystać z mrożonej opcji, gdyż dzięki temu mają wspaniałą konsystencję. Do kremu można również dodać budyniu o smaku bananowym, który jeszcze bardziej podkręci jego smak, a także kolor.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krem bananowy do tortu, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Na pierwszy rzut oka może wydawać się nieco zbyt trudny, jednak wcale tak nie jest. Kremy do ciast zwykle robi się na bazie czekolady, czy śmietanki, jednak taka opcja szybko się nudzi. W dodatku nie każde ciasto będzie dobrze z nimi współgrało. Dlatego niektórzy korzystają z kremów owocowych. Wśród nich największą popularnością cieszą się te na bazie truskawek czy malin. Krem do ciasta z bananów wcale nie jest taki popularny. Jednak warto po niego sięgnąć, gdyż smakuje po prostu obłędnie. Jest niezwykle słodki, a przy okazji bardzo gęsty. Jego głównym składnikiem są banany, najlepiej wybrać owoce nieco przejrzałe, które nadadzą ciastu wyjątkowego smaku i charakteru. To dobry sposób na niemarnowanie jedzenia. Ten prosty przepis pozwala na przygotowanie kremu, który jest nie tylko pyszny, ale również szybki i nieskomplikowany. To również pomysł na wspaniały deser, który można z powodzeniem serwować solo. Krem jest tak dobry, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Masa bananowa sprawdzi się w każdym cieście.
Alergeny w kremie bananowym do tortu
Lista alergenów dla kremu bananowego do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
Wartości odżywcze kremu bananowego do tortu
Ten deser, jak inne słodkości nie powinien gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
Energia i białka
(587g)
Węglowodany
(587g)
Tłuszcze
(587g)
Witaminy
(587g)
Składniki mineralne
(587g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.