Krążki cebulowe
- Mąka kukurydziana - niepełna szklanka (150 g)
- Mąka pszenna typ 500 - niepełna szklanka (150 g)
- Cebula - 4 duże sztuki (1000 g)
- Majonez (200 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
Przepis na krążki cebulowe krok po kroku
Cebule obierz z łupiny i posiekaj w krążki.
Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, mąkę pszenną oraz kukurydzianą.
Zmiksuj i wstaw do lodówki na 15 minut.
W międzyczasie w garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury 170-175 st. C.
Plastry cebuli zanurzaj w tempurze i umieszczaj w oleju.
Smaż przez około 2 minuty, aż krążki będą złote.
W misce umieść majonez, sos słodki chilli i wymieszaj.
Krążki podawaj na talerzu z dodatkiem sosu.
Więcej informacji na temat krążków cebulowych
Krążki cebulowe to bardzo dobry pomysł na dodatek do obiadu lub szybkę przekąskę. Krążki cebulowe przygotować można z białej lub czerwonej cebuli. Najlepsze są ciepłe podawane z sosem majonezowym z chilli. Przepis na krążki cebulowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia przekąski potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cebula, mąka kukurydziana, mąka pszenna, sól, pieprz, majonez, sos słodki chilli, olej rzepakowy.
Jak zrobić krążki cebulowe? Cebule obierz z łupiny i posiekaj w krążki. Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, mąkę pszenną oraz kukurydzianą. Zmiksuj i wstaw do lodówki na 15 minut. W międzyczasie w garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury 170-175 stopni. Plastry cebuli zanurzaj w tempurze i umieszczaj w oleju. Smaż przez około 2 minuty, aż krążki będą złote. W misce umieść majonez, sos słodki chilli i wymieszaj. Krążki podawaj na talerzu z dodatkiem sosu. Przez cały czas smażenia kontroluj temperaturę za pomocą termometru cukierniczego.
Mąka kukurydziana to wyrabiana z mielonych ziaren kukurydzy mąka niezawierająca glutenu. Mąka kukurydziana jest świetnym źródłem błonnika, a także wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak witaminy z grupy B oraz żelazo, cynk czy magnez. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za prawidłowy metabolizm w naszym organizmie. Kwas foliowy, czyli witamina B9 odpowiada między innymi za prawidłowy rozwój płodu i utrzymanie ciąży. Natomiast żelazo bierze udział w transporcie tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobory żelaza prowadzą do anemii. Mąkę ze względu na brak glutenu spożywać mogą osoby chore na celiakię.
Podsumowując pyszne krążki cebulowe świetnie sprawdzą się jako przekąska do piwa. Prosty przepis można przygotować podczas imprezy ze znajomymi. Łatwe krążki można podawać z różnymi sosami. Przystawka może zostać upieczona w piekarniku, przygotuj wtedy jednak gęstsze ciasto. Krążki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać przez kilka godzin po usmażeniu. Szybkie do zrobienia krążki podaj również podczas imprezy dla dzieci.
Alergeny w krążkach cebulowych
Lista alergenów dla krążków cebulowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
W przepisie na krążki cebulowe nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- sos słodki chilli
Wartości odżywcze krążków cebulowych
Krążki cebulowe to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów. Podnoszą one gwałtownie poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Krążki są dość kaloryczną przekąską.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.