Krantz

Opublikowano: 06.03.2023 r., 14:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krantz ułożony na drewnainej desce do pieczenia wyłożonej pergaminem.
Krantz
Krantz to tradycyjne żydowskie ciasto drożdżowe z kremem czekoladowo-orzechowym. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszny dodatek do kawy lub herbaty.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 30 min
375 kcal
Kcal w porcji
85 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (275 g)
  • Cukier drobny 1 szklanka (150 g)
  • Drożdże suche (3 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło (140 g)
  • Cukier puder 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Kakao 16% (proszek) 2 płaskie łyżki stołowe (15 g)
  • Czekolada gorzka (70 g)
  • Orzechy włoskie (50 g)
  • Cukier trzcinowy 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, skórka z cytryny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, wałek, folia spożywcza, szklana miska, blaszka keksowa 22cmx10cm

Przepis na krantz krok po kroku

Do dużej miski wsyp mąkę, 50 g cukru drobnego, drożdże oraz skórkę startą z jednej cytryny. Składniki dokładnie wymieszaj.

Następnie do mąki dodaj jajka oraz 60 ml wody. Składniki dokładnie miksuj końcówką z hakiem przez około 3 minuty.

Do ciasta dodaj szczyptę soli i ciągle mieszając masę dodaj 75 gram masła, pokrojonego w kawałki. Całość mieszaj przez około 10 minut.

Z ciasta uformuj kulę, przełóż ją do wysmarowanej olejem miski, zawiń dokładnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.

Następnego dnia formę keksową wysmaruj olejem, a jej dno wyłóż papierem do pieczenia.

W kąpieli wodnej roztop czekoladę oraz pozostałe masło. Następnie do masy dodaj cukier puder oraz kakao i składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego kremu.

Orzechy włoskie posiekaj drobno.

Blat posyp mąką i rozwałkuj na nim ciasto na prostokąt o wymiarach 38 cm na 28 cm.

Na cieście rozsmaruj czekoladową masę, pozostawiając około 2 cm margines po obu stronach wzdłuż dłuższych boków.

Wierzch kremu posyp cukrem trzcinowym oraz posiekanymi orzechami.

Jeden z dłuższych brzegów ciasta posmaruj odrobiną wody.

Prostokąt zroluj wzdłuż dłuższego brzegu jak roladę.

Roladę przetnij wzdłuż na dwie części, ułóż je obok siebie i sklej je razem przy krótszym końcu. Ciasto uformuj w warkocz.

Roladę przełóż do keksówki, przykryj ją ścierką kuchenną i pozostaw na 90 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 minut (do suchego patyczka).

Do garnuszka wlej około 60 ml wody, dodaj pozostały cukier oraz skórkę startą z jednej cytryny. Całość gotuj na średnim ogniu do momentu roztopienia się cukru.

Upieczone ciasto posmaruj syropem cukrowym.

Ciasto pozostaw do wystygnięcia (jeszcze ciepłe ciasto możesz wyciągnąć z blaszki i pozostawić je do całkowitego przestudzenia).

Jak oceniasz przepis na krantz
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat krantz

Krantz to tradycyjne żydowskie ciasto drożdżowe z kremem orzechowym. Pyszne ciasto stanowi doskonały pomysł na smaczny wypiek z orzechami, który można podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na Krantz jest dość trudny w przygotowaniu, dlatego wymaga pewnego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier drobny, drożdże suszone, jajka, masło, cukier puder, kakao, czekolada gorzka, orzech włoskie, cukier trzcinowy, olej rzepakowy, skórka z cytryny oraz sól.

A jak zrobić Krantz? Do dużej miski wsyp mąkę, część cukru, drożdże oraz skórkę startą z jednej cytryny. Składniki wymieszaj. Następnie do mąki dodaj jajka oraz wodę. Składniki miksuj końcówką z hakiem. Do ciasta dodaj szczyptę soli i ciągle mieszając masę, dodaj masło pokrojone w kawałki. Całość wymieszaj. Z ciasta uformuj kulę, przełóż ją do miski, zawiń dokładnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia w kąpieli wodnej roztop czekoladę oraz masło. Następnie do masy dodaj cukier puder oraz kakao i składniki wymieszaj do uzyskania jednolitego kremu. Orzechy włoskie posiekaj drobno. Blat posyp mąką i rozwałkuj na nim ciasto. Na cieście rozsmaruj krem czekoladowy. Wierzch kremu posyp cukrem trzcinowym oraz posiekanymi orzechami. Prostokąt zroluj wzdłuż dłuższego brzegu jak roladę. Roladę przetnij wzdłuż na dwie części, ułóż je obok siebie i sklej je razem przy krótszym końcu. Ciasto uformuj w warkocz. Roladę przełóż do keksówki, przykryj ją ścierką kuchenną i pozostaw do wyrośnięcia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 minut. Do garnuszka wlej wodę, dodaj cukier oraz skórkę startą z jednej cytryny. Całość gotuj na średnim ogniu do momentu roztopienia się cukru. Upieczone ciasto posmaruj syropem cukrowym.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować smaczne ciasto drożdżowe z nadzieniem czekoladowo-orzechowym. Najlepsze ciasto jest dobre do spożycia po przestudzeniu. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w krantz

Lista alergenów dla Krantz przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze krantz

na 100g gotowej potrawy

Krantz to smaczne ciasto drożdżowe z nadzieniem czekoladowo-orzechowym. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kcal)
441.36
375.15
Białko (g)
8.16
6.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany (g)
50.25
42.72
Węglowodany przyswajalne (g)
48.48
41.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz (g)
24.42
20.75
Tłuszcze nasycone (g)
12.88
10.95
Tłuszcze nienasycone (g)
11.54
9.81

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.37
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.42
2.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
67.06
57.00
Brak danych dla: czekolada gorzka, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód (mg)
22.85
19.43
Potas (mg)
165.24
140.45
Wapń (mg)
31.28
26.59
Fosfor (mg)
124.80
106.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
45.69
38.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.94
2.50
Cynk (mg)
1.06
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.34
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krantz 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krantz

Koszt składników
53.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
275 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 275 g
Cukier drobny
150 g
1 szklanka
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 150 g
Drożdże suche
3 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 3 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
140 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 140 g
Cukier puder
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Kakao 16% (proszek)
15 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 g
Czekolada gorzka
70 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 70 g
Orzechy włoskie
50 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 50 g
Cukier trzcinowy
10 g
1 płaska łyżka stołowa
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
53.00