Przepis na krakersy z serkiem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper
To będzie niezbędne
półmisek

Krakersy posmaruj serkiem i ułóż na półmisku.

Na każdy krakers ułóż kawałek łososia wędzonego i skrop go sokiem z cytryny.

Krakersy dopraw do smaku solą oraz pieprzem (ten punkt możesz pominąć, ponieważ łosoś oraz krakersy są już dość słone).

Każdy krakers z serkiem i łososiem udekoruj koperkiem.

Krakersy z serkiem ułożone na białym talerzyku.
Krakersy z serkiem
Koszt przygotowania dania
19.51 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
129 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
72

Krakersy z serkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o krakersach z serkiem

Krakersy z serkiem to doskonała propozycja na przystawkę na imprezę rodzinną lub ze znajomymi. Pyszne i szybkie w przygotowaniu krakersy z serkiem kanapkowym świetnie sprawdzą się również jako przekąska między posiłkami. Prosty przepis na krakersy z serkiem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przekąski potrzebne będą następujące produkty spożywcze: krakersy, łosoś wędzony, serek kanapkowy naturalny, sok z cytryny, sól, pieprz oraz koper.

Jak zrobić krakersy z serkiem? Krakersy posmaruj serkiem i ułóż na półmisku. Na każdy krakers ułóż kawałek łososia wędzonego i skrop go sokiem z cytryny. Krakersy dopraw do smaku solą oraz pieprzem (ten punkt możesz pominąć, ponieważ łosoś oraz krakersy są już dość słone). Każdy krakers z serkiem i łososiem udekoruj koperkiem.

Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ryby zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo — naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu (HDL). Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg składników mineralnych takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk.

Podsumowując łatwe w przygotowaniu krakersy z serkiem naturalnym, łososiem wędzonym oraz koperkiem świetnie sprawdzą się jako przekąska lub przystawka, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Krakersy z serkiem są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak warto pozostawić je na kilka godzin w lodówce, aby krakersy delikatnie zmiękły. Produkty do przygotowania przystawki dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Wartości odżywcze krakersów z serkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kalorie)
324.21 kcal
129.68 kcal
Białko
9.22 g
3.69 g
Fenyloalanina
0.42 mg
0.17 mg
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany w krakersach z serkiem

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany
31.90 g
12.76 g
Węglowodany przyswajalne
28.97 g
11.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.94 g
1.17 g
Sacharoza (cukier)
5.04 g
2.02 g
Glukoza
0.38 g
0.15 g
Fruktoza
0.23 g
0.09 g
Skrobia
20.17 g
8.07 g
Laktoza
1.11 g
0.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz
18.09 g
7.24 g
Tłuszcze nasycone
9.27 g
3.71 g
Tłuszcze nienasycone
8.82 g
3.53 g
Tłuszcze jednonasycone
4.57 g
1.83 g
Tłuszcze wielonasycone
4.26 g
1.70 g
Tłuszcze trans
0.49 g
0.20 g
Brak danych dla: łosoś wędzony.
czytaj dalej
Cholesterol
35.12 mg
14.05 mg

Witaminy w przepisie na krakersy z serkiem

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A
96.71 µg (mcg)
38.68 µg (mcg)
Witamina B6
0.19 mg
0.08 mg
Witamina B12
0.77 µg (mcg)
0.31 µg (mcg)
Witamina C
1.82 mg
0.73 mg
Brak danych dla: serek kanapkowy naturalny.
czytaj dalej
Witamina D
4.02 µg (mcg)
1.61 µg (mcg)
Witamina E
0.66 mg
0.26 mg
Retinol
95.24 µg (mcg)
38.09 µg (mcg)
Tiamina
0.13 mg
0.05 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.06 mg
Niacyna
2.84 mg
1.14 mg
Foliany
20.15 µg (mcg)
8.06 µg (mcg)
Beta karoten
19.09 µg (mcg)
7.64 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na krakersy z serkiem

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód
546.56 mg
218.63 mg
Potas
204.71 mg
81.88 mg
Wapń
70.36 mg
28.15 mg
Fosfor
198.34 mg
79.34 mg
Magnez
37.66 mg
15.06 mg
Żelazo
1.78 mg
0.71 mg
Cynk
0.92 mg
0.37 mg
Miedź
0.18 mg
0.07 mg
Mangan
0.66 mg
0.27 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny krakersów z serkiem 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w krakersach z serkiem

Lista alergenów dla krakersów z serkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
    • Serek kanapkowy naturalny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony

Cena przygotowania krakersów z serkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krakersy
180 g
1 duże opakowanie
3.50
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 180 g
Łosoś wędzony
100 g
1 większe opakowanie
12.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 100 g
Serek kanapkowy naturalny
125 g
2.50
Za 135.0 g
Liczba opakowań 1
2.31
Za 125 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
22.50
Jak oceniasz przepis na krakersy z serkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób