Przepis na krakersy z serkiem krok po kroku
- Krakersy 180 g 1 duże opakowanie
- Łosoś wędzony 100 g 1 większe opakowanie
- Serek kanapkowy naturalny 125 g
- Sok z cytryny 20 ml
Krakersy posmaruj serkiem i ułóż na półmisku.
Na każdy krakers ułóż kawałek łososia wędzonego i skrop go sokiem z cytryny.
Krakersy dopraw do smaku solą oraz pieprzem (ten punkt możesz pominąć, ponieważ łosoś oraz krakersy są już dość słone).
Każdy krakers z serkiem i łososiem udekoruj koperkiem.
-
Sałatka gyros
-
Guacamole
-
Nachos
-
Ciasto ze śliwkami
-
Parówka w cieście francuskim
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Lawasz
-
Nuggetsy
-
Bruschetta
-
Tortilla z kurczakiem
-
Pieczarki faszerowane
-
Koreczki
-
Pomidory z mozzarellą
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Rolada serowa
-
Ciasto góra lodowa
-
Ciasto snikers
-
Ciasto rafaello
-
Przekąski na imprezę

(liczba kalorii)
Krakersy z serkiem - cechy przepisu
Więcej o krakersach z serkiem
Krakersy z serkiem to doskonała propozycja na przystawkę na imprezę rodzinną lub ze znajomymi. Pyszne i szybkie w przygotowaniu krakersy z serkiem kanapkowym świetnie sprawdzą się również jako przekąska między posiłkami. Prosty przepis na krakersy z serkiem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przekąski potrzebne będą następujące produkty spożywcze: krakersy, łosoś wędzony, serek kanapkowy naturalny, sok z cytryny, sól, pieprz oraz koper.
Jak zrobić krakersy z serkiem? Krakersy posmaruj serkiem i ułóż na półmisku. Na każdy krakers ułóż kawałek łososia wędzonego i skrop go sokiem z cytryny. Krakersy dopraw do smaku solą oraz pieprzem (ten punkt możesz pominąć, ponieważ łosoś oraz krakersy są już dość słone). Każdy krakers z serkiem i łososiem udekoruj koperkiem.
Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.
Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ryby zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo — naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu (HDL). Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg składników mineralnych takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk.
Podsumowując łatwe w przygotowaniu krakersy z serkiem naturalnym, łososiem wędzonym oraz koperkiem świetnie sprawdzą się jako przekąska lub przystawka, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Krakersy z serkiem są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak warto pozostawić je na kilka godzin w lodówce, aby krakersy delikatnie zmiękły. Produkty do przygotowania przystawki dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Wartości odżywcze krakersów z serkiem
Energia i białka
(40g)
Węglowodany w krakersach z serkiem
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy w przepisie na krakersy z serkiem
(40g)
Składniki mineralne w przepisie na krakersy z serkiem
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w krakersach z serkiem
Lista alergenów dla krakersów z serkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krakersy
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krakersy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Krakersy
- Serek kanapkowy naturalny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś wędzony