Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Opublikowano: 26.09.2022 r., 20:19 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety ziemniaczane, sos pieczarkowy
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Nie masz pomysłu na obiad bez mięsa? Poznaj mój dzisiejszy przepis na kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
142 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Ziemniaki późne (1000 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Bułka tarta - 1/2 szklanki (125 g)
  • Pieczarki (400 g)
  • Masło - 3 łyżki (30 g)
  • Śmietana 18% - 1 opakowanie (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym krok po kroku

Ziemniaki obierz i umyj, ugotuj w wodzie do miękkości.

Poduś ziemniaki na puree.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, wrzuć posiekaną cebulę i podsmaż krótko.

Ziemniaki wymieszaj z cebulą, dodaj jajka, posiekaną pietruszkę, bułkę tartą. Całość dopraw do smaku.

Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej, usmaż kotlety na patelni z olejem.

Masło rozpuść na patelni, wrzuć drobno pokrojone pieczarki i podsmażaj przez 15 minut.

Dodaj śmietanę i przyprawy. Podgrzewaj do momentu, aż sos zgęstnieje.

Jak oceniasz przepis na kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób

Więcej informacji na temat kotletów ziemniaczanych z sosem pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym idealnie sprawdzą się na obiad w twoim domu, są pyszne w smaku i z pewnością, każdy je pokocha. Będą dobre nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: ziemniaki, bułka tarta, cebula, świeże pieczarki, śmietana, olej rzepakowy, bułka tarta, koperek lub natka pietruszki, jajka i masło.

W przepisie występuje bułka tarta, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować wersję bezglutenową, wystarczy zamienić ją na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na bułkę z mąki kukurydzianą – ta sprawdzi się idealnie.

Głównym składnikiem naszych kotletów są ziemniaki, wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.

Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95. Do przygotowania sosu wykorzystałam pieczarki, śmiało jednak możesz postawić na grzyby leśne. Kotlety z sosem grzybowym z całą pewnością nabiorą bardziej wyrazistego smaku i aromatu.

Dokładnie, jak zrobić kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym opisuję nieco niżej. Wykorzystaj mój przepis na kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym i przekonaj się, jakie są smaczne. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w kotletach ziemniaczanych z sosem pieczarkowym

Lista alergenów dla kotletów ziemniaczanych z sosem pieczarkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze kotletów ziemniaczanych z sosem pieczarkowym

na 100g gotowej potrawy

Sos możesz też przygotować z dodatkiem grzybów zamiast pieczarek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
118.58
142.30
Białko (g)
3.51
4.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
15.04
18.05
Węglowodany przyswajalne (g)
13.35
16.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.69
2.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
5.22
6.26
Tłuszcze nasycone (g)
2.43
2.91
Tłuszcze nienasycone (g)
2.79
3.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.98
2.38
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.81
0.97
Cholesterol (mg)
28.47
34.16

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
35.11
42.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.86
15.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.14
Witamina E (mg)
0.18
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.29
33.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.73
2.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.20
29.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
81.56
97.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
61.86
74.24
Potas (mg)
325.35
390.42
Wapń (mg)
32.47
38.97
Fosfor (mg)
76.24
91.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.91
22.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.02
1.23
Cynk (mg)
0.47
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów ziemniaczanych z sosem pieczarkowym 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów ziemniaczanych z sosem pieczarkowym

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Pieczarki
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Śmietana 18%
150 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Koszt składników
37.00