Przepis na kotlety ziemniaczane z jajkiem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, praska do ziemniaków

Cztery jajka ugotuj na twardo, następnie obierz je i posiekaj.

Cebule obierz i posiekaj.

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków, następnie dodaj do nich posiekane jajka oraz jedno surowe jajko, posiekaną cebulę, natkę pietruszki oraz przyprawy według uznania. Składniki dokładnie wymieszaj.

Z masy ziemniaczanej uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim kotlety z dwóch stron na rumiany kolor.

Gotowe kotlety podawaj na ciepło z dodatkiem sosów lub surówek.

Kotlety ziemniaczane z jajkiem podane z dodatkiem warzyw na drewnianej desce.
Kotlety ziemniaczane z jajkiem
Koszt przygotowania dania
7.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
323 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
72

Kotlety ziemniaczane z jajkiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kotletach ziemniaczanych z jajkiem

Kotlety ziemniaczane z jajkiem gotowanym na twardo to doskonała propozycja na smaczny zamiennik mięsa do obiadu, serwowany dla całej rodziny. Doskonale to mogę zadatkiem sosu pomidorowego, pieczarkowego czy grzybowego. Równie dobrym dodatkiem do kotletów ziemniaczanych z jajkiem będą różnego rodzaju surówki ze świeżych sezonowych warzyw lub kiszonek. Przepis na kotlety ziemniaczane z jajkiem jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je wykonać. Do zrobienia tych pysznych kotletów potrzebujesz następujących produktów spożywczych: ugotowanych ziemniaków, jajek, cebuli, bułki tartej, oleju rzepakowego, soli, pieprzu, papryki słodkiej oraz natki pietruszki. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

A więc jak zrobić kotlety ziemniaczane z jajkiem? Wystarczy że ugotowane ziemniaki przeciśniesz przez praskę, następnie dodać do nich ugotowane jajka pokrojone na kawałki, jedno surowe jajko, posiekaną cebulę, natkę pietruszki oraz przyprawy. Wszystkie składniki musisz dokładnie wymieszać, a następnie uformować z nich kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety z gotowanych ziemniaków musisz podsmażyć następnie na rozgrzanym tłuszczu. Te smaczne klopsy ziemniaczane najlepiej smakują z dodatkiem różnego rodzaju sosów.

Ziemniaki, jako główny produkt potrawy, są doskonałym źródłem potasu, który spożywane w odpowiednich ilościach może wpływać na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Ziemniaki są produktem niskokalorycznym, dlatego bez problemu mogą być włączone do diety osób odchudzających się. Pamiętaj jednak, aby ograniczyć dodatek sosów dodania, jeśli używasz go w diecie odchudzającej.

Podsumowując kotlety ziemniaczane z jajkiem gotowanym to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Doskonale smakują z dodatkiem sosów oraz surówek z sezonowych warzyw. Jest to idealna propozycja na smaczny zamiennik mięsa. Produkty spożywcze, których użyjemy do przygotowania tego dania, są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Wartości odżywcze kotletów ziemniaczanych z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
161.70 kcal
323.41 kcal
Białko
5.53 g
11.06 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w kotletach ziemniaczanych z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
15.48 g
30.95 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
14.06 g
28.12 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
8.58 g
17.16 g
Tłuszcze nasycone
1.71 g
3.41 g
Tłuszcze nienasycone
6.87 g
13.75 g
Tłuszcze wielonasycone
2.16 g
4.32 g

Witaminy w przepisie na kotlety ziemniaczane z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.23 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.17 mg
2.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
26.19 µg (mcg)
52.38 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety ziemniaczane z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
211.73 mg
423.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
264.38 mg
528.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
30.49 mg
60.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
93.14 mg
186.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.32 mg
36.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.96 mg
1.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.63 mg
1.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów ziemniaczanych z jajkiem 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach ziemniaczanych z jajkiem

Lista alergenów dla kotletów ziemniaczanych z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania kotletów ziemniaczanych z jajkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
500 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
20.80
Jak oceniasz przepis na kotlety ziemniaczane z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób