Kotlety ziemniaczane
- Ziemniaki późne - 3 średnie sztuki (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta - 6 łyżek (120 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
Przepis na kotlety ziemniaczane krok po kroku
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości. Gdy będą miękkie ostudź i przeciśnij przez praskę do dużej miski.
Do ziemniaków wbij surowe jajko, dodaj 4 łyżki bułki tartej, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć drobno posiekaną pietruszkę, koperek i szczypiorek. Dodaj odrobinę suszonego czosnku. Całość wyrób ręką, by powstała spójna masa.
Z masy ziemniaczanej uformuj kotlety i obtocz je w 2 łyżkach bułki tartej.
Na patelni rozgrzej olej i włóż powoli kotlety. Smaż z każdej strony po 4-5 minut, by były rumiane.
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
-
Kotlety z ziemniaków
-
Farszynki
-
Kotleciki ziemniaczane z serem
-
Kotleciki z gotowanych ziemniaków
-
Placki ziemniaczane bez jajka
-
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
-
Placki ziemniaczane na grubych oczkach
-
Farszynki mazurskie
-
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami
-
Placki ziemniaczane z marchewką
-
Placki ziemniaczane bez mąki
-
Kotlety ziemniaczane z farszem
-
Kotlety ziemniaczane z twarogiem
-
Knedle ziemniaczane
-
Krokiety ziemniaczane z serem
-
Kotlety ziemniaczane
Więcej informacji na temat kotletów ziemniaczanych
Kotlety ziemniaczane to naprawdę sycąca i pyszna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pulpetów. Kotleciki robi się niesamowicie łatwo i można je podawać same lub z pysznym sosem. Świetnie komponują się na przykład z pomidorowym. To najlepsza opcja dla tych, którym znudziły się już klasyczne kotlety i szukają czegoś nowego i świeżego.
Przepis na kotlety ziemniaczane jest banalnie prosty, tak, że poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Robi się je w ekspresowym tempie, a wszystko idzie nawet szybciej, gdy ugotuje się ziemniaki wcześniej. To także pyszne i ciekawe rozwiązanie na użycie ziemniaków, które zostały z obiadu.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić kotlety ziemniaczane, które będą pyszne, aromatyczne i niezwykle puszyste w środku, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Klopsy ziemniaczane, które z niego wychodzą są tak pyszne, że ciężko się im oprzeć. W dodatku do ich wykonania nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności. Kotlety robi się nadzwyczajnie łatwo i zawsze wychodzą. Można również eksperymentować z przyprawami, choć w tej klasycznej wersji są naprawdę wyśmienite. Ten prosty przepis pozwoli Ci wyczarować danie, które posmakuje każdemu.
Kotleciki kartoflane sprawdzą się świetnie jako dodatek do obiadu. Dobrze komponują się z wszelkimi rodzajami kasz, a także ze strączkami. Zawierają sporo błonnika, dzięki czemu na pewno pozytywnie wesprą florę bakteryjną. Będą idealną propozycją dla osób ograniczających w diecie mięso. Na pewno zasmakują w nich wegetarianie, laktoowowegetarianie i fleksitarianie.
Kotlety należy połączyć z jajkiem, tak by utrzymały odpowiednią formę i strukturę. Bez jajka kotlety niestety by się rozpadały, dlatego ich dodatek jest tak ważny. Kotlety robi się z gotowanych ziemniaków, które połączone ze świeżymi ziołami i usmażone zyskują fantastycznego smaku i aromatu. Te tradycyjne kotleciki są tak pyszne, że znikają ze stołu w ekspresowym tempie, dlatego dobrze jest zrobić większą porcję. Choć są smażone to zaskakują niesamowitą lekkością i puszystością.
Alergeny w kotletach ziemniaczanych
Lista alergenów dla kotletów ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze kotletów ziemniaczanych
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.