Kotlety ze szpinakiem
- Ryż biały (300 g)
- Szpinak (600 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Nasiona chia (40 g)
Przepis na kotlety ze szpinakiem krok po kroku
Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
Posiekaj drobno czosnek i cebulę, rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek.
W malakserze umieść wystudzony ryż, podsmażony czosnek i cebulę oraz szpinak świeży, dopraw solą, pieprzem, dodaj koper i nasiona chia i rozdrobnij.
Z masy uformuj kotlety jednakowej wielkości i smaż je z obu stron, aż będą rumiane.
Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Gzik
-
Pierogi z serem
-
Zupa czosnkowa
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pizza margherita
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat kotletów ze szpinakiem
Kotlety ze szpinakiem to wspaniałe wegańskie danie dla całej rodziny. Kotlet tanie i zawierają mało kalorii, dlatego mogą je spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Przepis na kotlety ze szpinakiem jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je upiec. Do zrobienia kotletów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ryż biały, szpinak, cebula, czosnek, suszone pomidory, nasiona chia, olej rzepakowy, koper, sól, pieprz.
Jak zrobić kotlety ze szpinakiem? Na początek ugotuj ryż w osolonej wodzie. Posiekaj drobno czosnek i cebulę, rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek. W malakserze umieść wystudzony ryż, podsmażony czosnek i cebulę oraz szpinak świeży, dopraw solą, pieprzem, dodaj koper i nasiona chia i rozdrobnij. Z masy uformuj kotlety i smaż na rozgrzanej patelni.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Żelazo jest w naszym organizmie składnikiem niezbędnym do prawidłowego transportu krwi do komórek naszego ciała. Ryż jest zbożem bez glutenowym. Dlatego jest zalecany dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Uprawiany jest od setek tysięcy lat. Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Ryż jest źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i fosforu. Selen bierze udział w procesie wytwarzania przez tarczycę prawidłowych ilości hormonów, które odpowiadają między innymi za nasz metabolizm. Zawiera spore ilości błonnika, który pomaga regulować pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Ryż biały jest łatwo strawny. Pamiętajmy jednak, że biały ryż podobnie jak oczyszczona mąka jest pozbawiany większości witamin i składników mineralnych oraz błonnika. Jeśli zależy Ci aby twoje pożywienie było bogate w witaminy i minerały wybieraj zboża pełne, które zawierają warstwę otręby jest to najbardziej wartościowa część ziaren.
Podsumowując prosty przepis na tanie danie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Smaczne kotlety możesz przygotować także z kaszy jaglanej zamiast ryżu. Pyszne wegańskie kotlety zasmakują także dla osób na co dzień spożywających mięso. Dobre kotlety możesz wykorzystać jako bazę do przygotowania wegańskich burgerów.
Alergeny w kotletach ze szpinakiem
Lista alergenów dla kotletów ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kotlety ze szpinakiem
Wartości odżywcze kotletów ze szpinakiem
Kotlety ze szpinakiem to bezglutenowe danie. Jest też lekko strawne więc nadaje się dla osób z problemami żołądkowymi. Dodatek szpinaku dodatkowo wzbogaca danie o składniki mineralne.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
-
ryż,
szpinak,
cebula,
nasiona chia,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.