Kotlety z zielonego groszku

Opublikowano: 27.09.2022 r., 19:15 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kotlety z zielonego groszku
Kotlety z zielonego groszku
Kotlety z zielonego groszku to świetna alternatywa tradycyjnych kotletów. Posta na wege obiad minimum raz w tygodniu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
69 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Ziemniaki późne 4 sztuki (200 g)
  • Groszek zielony mrożony 2 szklanki (500 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Bułka tarta 1/2 szklanki (125 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na kotlety z zielonego groszku krok po kroku

Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę.

Groszek odmroź i zmiksuj na gładką masę.

Ziemniaki rozgnieć i przełóż do miski, dodaj groszek, cebulę, wbij jajka i wsyp bułkę tartą.

Dopraw do smaku i uformuj kotlety.

Usmaż je na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.

Jak oceniasz przepis na kotlety z zielonego groszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat kotletów z zielonego groszku

Kotlety z zielonego groszku to najlepszy pomysł na domowy obiad dla całej Twojej rodziny. Dlatego koniecznie poznaj mój niezawodny i prosty przepis na wegetariańskie kotlety. Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych, ogólnodostępnych składników takich jak: mięso mielone, jajka, bułka tarta, cebula, groszek natka pietruszki, olej rzepakowy.

Warto wspomnieć, że groszek tylko jest smaczny, ale przede wszystkim zdrowy, groszek to bogactwo witamin z grupy B, K i C, która jest kluczowa w kwestii odporności. Na naszą odporność powinniśmy zwracać uwagę przez cały rok, ale szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym, gdy temperatury spadają poniżej 0 łatwiej o przeziębienie. Groszek dostarcza nam nie tylko witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale także żelaza. Jest to co prawda żelazo niehemowe, czyli takie, które nasz organizm przyswaja na niższym poziomie niż żelazo hemowe występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego. Ale nic straconego, w prosty sposób możemy zwiększyć poziom przyswajalności żelaza niehemowego. Wystarczy, że do takiego posiłku dodamy źródło witaminy C, czyli np. natkę pietruszki. Jak widzicie zielony groszek to samo zdrowie, dlatego zachęcam aby sięgać po niego częściej.

Kotlety możesz przygotować z groszku konserwowego w puszce lub ze świeżego groszku. Ja w kuchni bardzo cenię sobie czas, dlatego sięgam po groszek konserwowy, który jest tak samo bogaty w witaminy i składniki mineralne jak ten świeży. Nie ma znaczenia, którą wersję wybierzesz. Każda będzie dobra.

Zatem, jak zrobić kotlety z zielonego groszku?

Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Następnie groszek odmroź i zmiksuj na gładką masę. Ziemniaki rozgnieć i przełóż do miski, dodaj groszek, cebulę, wbij jajka i wsyp bułkę tartą. Dopraw do smaku i uformuj kotlety. Usmaż je na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.

Po kilku minutach nasze pyszne wege kotlety są dobre na obiad.

Wypróbuj przepis na kotlety z zielonego groszku i przekonaj się, jakie są smaczne.

Alergeny w kotletach z zielonego groszku

Lista alergenów dla kotletów z zielonego groszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kotletów z zielonego groszku

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować kotlety z dowolnych warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
138.17
69.08
Białko (g)
5.74
2.87
Fenyloalanina (mg)
0.18
0.09
Brak danych dla: cebula, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
18.74
9.37
Węglowodany przyswajalne (g)
15.58
7.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.16
1.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
4.54
2.27
Tłuszcze nasycone (g)
0.95
0.47
Tłuszcze nienasycone (g)
3.59
1.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.33
1.16
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.26
0.63
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: bułka tarta, jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
37.37
18.68

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
73.68
36.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.82
7.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.10
Witamina E (mg)
0.21
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
16.07
8.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.80
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
49.72
24.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
557.35
278.68
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
150.27
75.14
Potas (mg)
217.28
108.64
Wapń (mg)
46.55
23.28
Fosfor (mg)
91.04
45.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.61
12.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.77
0.89
Cynk (mg)
0.76
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z zielonego groszku 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z zielonego groszku

Koszt składników
35.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
200 g
4 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Groszek zielony mrożony
500 g
2 szklanki
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
6.11
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
35.80