Przepis na kotlety z wątróbki drobiowej krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, oregano, papryka ostra, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, malakser

Wątróbkę umyj i oczyść z błon.

Obierz cebulę i pokrój w kostkę.

Obierz marchew i zetrzyj na tarce.

Bułkę pszenną namocz w mleku.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj marchew i smaż przez 2-3 minuty.

Dodaj wątróbkę i smaż całość przez 10 minut.

Wystudź wątróbkę i umieść w malakserze.

Dodaj do niej bułkę z mlekiem, jajka, sól, pieprz, majeranek, oregano, paprykę ostrą i czosnek, wymieszaj.

Formuj kotlety i panieruj w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety z obydwu stron, aż będą rumiane.

Kotlety podawaj z gotowanymi ziemniakami i kapustą kiszoną.

Kotlety z wątróbki drobiowej podane z dodatkiem warzyw na białym talerzu.
Kotlety z wątróbki drobiowej
Koszt przygotowania dania
20.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
772 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
63

Kotlety z wątróbki drobiowej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kotletach z wątróbki drobiowej

Kotlety z wątróbki drobiowej to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe dla rodziny. Kotlety można podać także jako dodatek do burgerów, będzie to bardzo zaskakujące połączenie. Można przygotować kotlety z czystej wątróbki lub pokusić się o dodatek mięsa. Przepis na kotlety z wątróbki drobiowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia kotletów potrzebne ci będą następujące produkty spożywcze: wątróbka drobiowa, bułka pszenna, mleko, cebula, marchewka, jajka, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, majeranek, papryka ostra.

Jak zrobić kotlety z wątróbki drobiowej? Wątróbkę umyj i oczyść z błon. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Bułkę pszenną namocz w mleku. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj marchew i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj wątróbkę i smaż całość przez 10 minut. Wystudź wątróbkę i umieść w malakserze. Dodaj do niej bułkę z mlekiem, jajka, sól, pieprz, majeranek, oregano, paprykę ostrą i czosnek, wymieszaj. Formuj kotlety i panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety z obydwu stron, aż będą rumiane. Kotlety podawaj z gotowanymi ziemniakami i kapustą kiszoną.

Wątróbka drobiowa to bardzo dobre źródło białka zwierzęcego w naszej diecie. Białko ma bardzo ważny wpływ na prawidłowy przebieg procesów regeneracyjnych w naszym organizmie. Wątróbka jest także świetnym źródłem pełnowartościowego żelaza, żelazo z produktów pochodzenia odzwierzęcego wchłania się bardziej wydajnie, niż to z produktów roślinnych. Dodatek bułki pszennej możesz zamienić na bułkę lub chleb z pełnego ziarna, jeśli nie masz akurat bułki w domu, sprawdzi się także dodatek mąki pszennej lub żytniej czy płatków owsianych.

Podsumowując szybkie kotlety z wątróbki są dobre na obiad. Kotlety łatwe do zrobienia nawet bez większego doświadczenia można podać także na kolację lub jako przystawkę. Kotlety można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Ciekawym pomysłem na ich odgrzanie jest ugotowanie sosu pieczarkowego. Kotlety w sosie podaj z gotowaną kaszą.

Wartości odżywcze kotletów z wątróbki drobiowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(345g)
Energia (kalorie)
223.90 kcal
772.46 kcal
Białko
9.44 g
32.55 g

Węglowodany w kotletach z wątróbki drobiowej

Na 100g
Na porcję
(345g)
Węglowodany
16.10 g
55.56 g
Węglowodany przyswajalne
14.57 g
50.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.53 g
5.28 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(345g)
Tłuszcz
13.37 g
46.11 g
Tłuszcze nasycone
2.27 g
7.85 g
Tłuszcze nienasycone
11.09 g
38.27 g
Tłuszcze jednonasycone
7.56 g
26.07 g
Tłuszcze wielonasycone
3.54 g
12.20 g
Cholesterol
144.57 mg
498.78 mg

Witaminy w przepisie na kotlety z wątróbki drobiowej

Na 100g
Na porcję
(345g)
Witamina A
1200.97 µg (mcg)
4143.34 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.35 mg
1.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
5.65 µg (mcg)
19.49 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
9.51 mg
32.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.16 µg (mcg)
0.54 µg (mcg)
Witamina E
0.51 mg
1.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
1111.89 µg (mcg)
3836.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.28 mg
0.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.72 mg
2.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.60 mg
15.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
225.69 µg (mcg)
778.62 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
882.10 µg (mcg)
3043.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety z wątróbki drobiowej

Na 100g
Na porcję
(345g)
Sód
187.79 mg
647.86 mg
Potas
182.29 mg
628.89 mg
Wapń
55.50 mg
191.49 mg
Fosfor
153.80 mg
530.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.85 mg
68.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
4.26 mg
14.69 mg
Cynk
1.32 mg
4.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.23 mg
0.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z wątróbki drobiowej 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z wątróbki drobiowej

Lista alergenów dla kotletów z wątróbki drobiowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania kotletów z wątróbki drobiowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
700 g
6.00
Za 450.0 g
Liczba opakowań 2
9.33
Za 700 g
Bułka pszenna
300 g
0.60
Za 80.0 g
Liczba opakowań 4
2.25
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Bułka tarta
200 g
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 200 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Koszt składników
37.70
Jak oceniasz przepis na kotlety z wątróbki drobiowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95.6% osób