Kotlety z wątróbki drobiowej

Opublikowano: 25.01.2022 r., 8:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety z wątróbki drobiowej podane z dodatkiem warzyw na białym talerzu.
Kotlety z wątróbki drobiowej
Kotlety z wątróbki drobiowej to doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe. Kotlety z wątróbki są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych mielonych oraz smażonej wątróbki z cebulą.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 20 min
772 kcal
Kcal w porcji
345 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Wątróbka drobiowa (700 g)
  • Bułka pszenna (300 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Bułka tarta (200 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, oregano, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, malakser

Przepis na kotlety z wątróbki drobiowej krok po kroku

Wątróbkę umyj i oczyść z błon.

Obierz cebulę i pokrój w kostkę.

Obierz marchew i zetrzyj na tarce.

Bułkę pszenną namocz w mleku.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj marchew i smaż przez 2-3 minuty.

Dodaj wątróbkę i smaż całość przez 10 minut.

Wystudź wątróbkę i umieść w malakserze.

Dodaj do niej bułkę z mlekiem, jajka, sól, pieprz, majeranek, oregano, paprykę ostrą i czosnek, wymieszaj.

Formuj kotlety i panieruj w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety z obydwu stron, aż będą rumiane.

Kotlety podawaj z gotowanymi ziemniakami i kapustą kiszoną.

Jak oceniasz przepis na kotlety z wątróbki drobiowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat kotletów z wątróbki drobiowej

Kotlety z wątróbki drobiowej to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe dla rodziny. Kotlety można podać także jako dodatek do burgerów, będzie to bardzo zaskakujące połączenie. Można przygotować kotlety z czystej wątróbki lub pokusić się o dodatek mięsa. Przepis na kotlety z wątróbki drobiowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia kotletów potrzebne ci będą następujące produkty spożywcze: wątróbka drobiowa, bułka pszenna, mleko, cebula, marchewka, jajka, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, majeranek, papryka ostra.

Jak zrobić kotlety z wątróbki drobiowej? Wątróbkę umyj i oczyść z błon. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Bułkę pszenną namocz w mleku. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj marchew i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj wątróbkę i smaż całość przez 10 minut. Wystudź wątróbkę i umieść w malakserze. Dodaj do niej bułkę z mlekiem, jajka, sól, pieprz, majeranek, oregano, paprykę ostrą i czosnek, wymieszaj. Formuj kotlety i panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety z obydwu stron, aż będą rumiane. Kotlety podawaj z gotowanymi ziemniakami i kapustą kiszoną.

Wątróbka drobiowa to bardzo dobre źródło białka zwierzęcego w naszej diecie. Białko ma bardzo ważny wpływ na prawidłowy przebieg procesów regeneracyjnych w naszym organizmie. Wątróbka jest także świetnym źródłem pełnowartościowego żelaza, żelazo z produktów pochodzenia odzwierzęcego wchłania się bardziej wydajnie, niż to z produktów roślinnych. Dodatek bułki pszennej możesz zamienić na bułkę lub chleb z pełnego ziarna, jeśli nie masz akurat bułki w domu, sprawdzi się także dodatek mąki pszennej lub żytniej czy płatków owsianych.

Podsumowując szybkie kotlety z wątróbki są dobre na obiad. Kotlety łatwe do zrobienia nawet bez większego doświadczenia można podać także na kolację lub jako przystawkę. Kotlety można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Ciekawym pomysłem na ich odgrzanie jest ugotowanie sosu pieczarkowego. Kotlety w sosie podaj z gotowaną kaszą.

Alergeny w kotletach z wątróbki drobiowej

Lista alergenów dla kotletów z wątróbki drobiowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kotletów z wątróbki drobiowej

na 100g gotowej potrawy

Kotlety z wątróbki drobiowej to doskonałe źródło białka zwierzęcego, które jest niezbędne w naszej diecie. Kotlety to także źródło dużej ilości kalorii, więc jeśli dbasz o linię, uważaj na wielkość porcji. Kotlety nie są dobrym pomysłem dla osób z problemami żołądkowymi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(345g)
Energia (kcal)
223.90
772.46
Białko (g)
9.44
32.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(345g)
Węglowodany (g)
16.10
55.56
Węglowodany przyswajalne (g)
14.57
50.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.53
5.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(345g)
Tłuszcz (g)
13.37
46.11
Tłuszcze nasycone (g)
2.27
7.85
Tłuszcze nienasycone (g)
11.09
38.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.56
26.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.54
12.20
Cholesterol (mg)
144.57
498.78

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(345g)
Witamina A (µg (mcg))
1200.97
4143.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.35
1.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
5.65
19.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.51
32.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.54
Witamina E (mg)
0.51
1.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1111.89
3836.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.72
2.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.60
15.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
225.69
778.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
882.10
3043.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(345g)
Sód (mg)
187.79
647.86
Potas (mg)
182.29
628.89
Wapń (mg)
55.50
191.49
Fosfor (mg)
153.80
530.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.85
68.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.26
14.69
Cynk (mg)
1.32
4.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.23
0.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z wątróbki drobiowej 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z wątróbki drobiowej

Koszt składników
37.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
700 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
9.33
Za 700 g
Bułka pszenna
300 g
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 4
2.25
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Bułka tarta
200 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 200 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Koszt składników
37.70