Kotlety z wątróbki drobiowej
- Wątróbka drobiowa (700 g)
- Bułka pszenna (300 g)
- Jajko (3 szt.)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Bułka tarta (200 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Olej rzepakowy (200 ml)
Przepis na kotlety z wątróbki drobiowej krok po kroku
Wątróbkę umyj i oczyść z błon.
Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
Obierz marchew i zetrzyj na tarce.
Bułkę pszenną namocz w mleku.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj marchew i smaż przez 2-3 minuty.
Dodaj wątróbkę i smaż całość przez 10 minut.
Wystudź wątróbkę i umieść w malakserze.
Dodaj do niej bułkę z mlekiem, jajka, sól, pieprz, majeranek, oregano, paprykę ostrą i czosnek, wymieszaj.
Formuj kotlety i panieruj w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety z obydwu stron, aż będą rumiane.
Kotlety podawaj z gotowanymi ziemniakami i kapustą kiszoną.
-
Mielony z piekarnika
-
Kotlety mielone z piekarnika
-
Kotleciki rybne
-
Mielone z pieczarkami
-
Mielone z piekarnika
-
Kotlety mielone
-
Kotlety mielone z indyka
-
Kotlety mielone z pieczarek
-
Klopsy mielone
-
Kotlety z soczewicy czerwonej
-
Burger domowy
-
Bryzol wołowy
-
Mielone z cukinią
-
Kotlety z kaszy jęczmiennej
-
Sznycel ministerski
-
Kotlety z mięsa z rosołu
-
Kotlety mielone bez bułki
-
Pulpety w sosie grzybowym
-
Kotlety mielone
Więcej informacji na temat kotletów z wątróbki drobiowej
Kotlety z wątróbki drobiowej to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe dla rodziny. Kotlety można podać także jako dodatek do burgerów, będzie to bardzo zaskakujące połączenie. Można przygotować kotlety z czystej wątróbki lub pokusić się o dodatek mięsa. Przepis na kotlety z wątróbki drobiowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia kotletów potrzebne ci będą następujące produkty spożywcze: wątróbka drobiowa, bułka pszenna, mleko, cebula, marchewka, jajka, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, majeranek, papryka ostra.
Jak zrobić kotlety z wątróbki drobiowej? Wątróbkę umyj i oczyść z błon. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Bułkę pszenną namocz w mleku. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj marchew i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj wątróbkę i smaż całość przez 10 minut. Wystudź wątróbkę i umieść w malakserze. Dodaj do niej bułkę z mlekiem, jajka, sól, pieprz, majeranek, oregano, paprykę ostrą i czosnek, wymieszaj. Formuj kotlety i panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety z obydwu stron, aż będą rumiane. Kotlety podawaj z gotowanymi ziemniakami i kapustą kiszoną.
Wątróbka drobiowa to bardzo dobre źródło białka zwierzęcego w naszej diecie. Białko ma bardzo ważny wpływ na prawidłowy przebieg procesów regeneracyjnych w naszym organizmie. Wątróbka jest także świetnym źródłem pełnowartościowego żelaza, żelazo z produktów pochodzenia odzwierzęcego wchłania się bardziej wydajnie, niż to z produktów roślinnych. Dodatek bułki pszennej możesz zamienić na bułkę lub chleb z pełnego ziarna, jeśli nie masz akurat bułki w domu, sprawdzi się także dodatek mąki pszennej lub żytniej czy płatków owsianych.
Podsumowując szybkie kotlety z wątróbki są dobre na obiad. Kotlety łatwe do zrobienia nawet bez większego doświadczenia można podać także na kolację lub jako przystawkę. Kotlety można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Ciekawym pomysłem na ich odgrzanie jest ugotowanie sosu pieczarkowego. Kotlety w sosie podaj z gotowaną kaszą.
Alergeny w kotletach z wątróbki drobiowej
Lista alergenów dla kotletów z wątróbki drobiowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kotletów z wątróbki drobiowej
Kotlety z wątróbki drobiowej to doskonałe źródło białka zwierzęcego, które jest niezbędne w naszej diecie. Kotlety to także źródło dużej ilości kalorii, więc jeśli dbasz o linię, uważaj na wielkość porcji. Kotlety nie są dobrym pomysłem dla osób z problemami żołądkowymi.
Energia i białka
(345g)
Węglowodany
(345g)
Tłuszcze
(345g)
Witaminy
(345g)
Składniki mineralne
(345g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.