Przepis na kotlety z soczewicy zielonej krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kumin, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, malakser

Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie w drugim garnku.

Wystudzone warzywa przełóż do malaksera, dodaj jajko, cebulę, czosnek, sól, pieprz, kumin i rozdrobnij do powstania gładkiej masy.

Posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj do masy na kotlety.

Formuj kotlety i panieruj w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety, aż będą rumiane.

Wymieszaj jogurt naturalny z solą i papryką słodką i posiekanymi liśćmi mięty.

Podawaj kotlety z sosem jogurtowym.

Kotlety z soczewicy zielonej podane na desce do krojenia.
Kotlety z soczewicy zielonej
Koszt przygotowania dania
16.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
644 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
49

Kotlety z soczewicy zielonej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kotletach z soczewicy zielonej

Kotlety z soczewicy zielonej to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Aromatyczny kotlet z soczewicy dobrze zastępuje mięso w diecie wegetariańskiej. Przepis na kotlety z soczewicy zielonej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia kotletów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: soczewica zielona, cebula, jajko, ziemniaki, czosnek, natka pietruszki, sól, pieprz, kumin rzymski, olej rzepakowy, bułka tarta, jogurt naturalny, papryka słodka, liście mięty.

Jak zrobić kotlety z soczewicy zielonej? Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie w drugim garnku. Wystudzone warzywa przełóż do malaksera, dodaj jajko, cebulę, czosnek, sól, pieprz, kumin i rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj do masy na kotlety. Formuj kotlety i panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety aż będą rumiane. Wymieszaj jogurt naturalny z solą i papryką słodką i posiekanymi liśćmi mięty. Podawaj kotlety z sosem jogurtowym.

Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Pierwsza i najważniejszą jej zaletą jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie, są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit. Powinniśmy spożywać rośliny strączkowe przynajmniej dwa razy w tygodniu jako zamiennik mięsa.

Podsumowując wege kotlety z soczewicy to bardzo dobre danie na obiad dla całej rodziny. Wegetariańskie kotlety muszą być dobrze doprawione, inaczej będą mdłe i niesmaczne. Dobry kotlet wegetariański dostarcza prawie takiej samej ilości białka co mięso.

Wartości odżywcze kotletów z soczewicy zielonej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kalorie)
247.92 kcal
644.59 kcal
Białko
8.19 g
21.29 g

Węglowodany w kotletach z soczewicy zielonej

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany
24.08 g
62.60 g
Węglowodany przyswajalne
21.12 g
54.91 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.96 g
7.69 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz
13.36 g
34.74 g
Tłuszcze nasycone
1.83 g
4.75 g
Tłuszcze nienasycone
11.39 g
29.61 g
Tłuszcze jednonasycone
7.81 g
20.30 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.58 g
9.31 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko, bułka tarta.
czytaj dalej
Cholesterol
36.24 mg
94.23 mg

Witaminy w przepisie na kotlety z soczewicy zielonej

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina C
6.90 mg
17.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.18 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety z soczewicy zielonej

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód
125.64 mg
326.65 mg
Potas
246.32 mg
640.43 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
81.45 mg
211.78 mg
Żelazo
2.23 mg
5.79 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z soczewicy zielonej 49
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z soczewicy zielonej

Lista alergenów dla kotletów z soczewicy zielonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania kotletów z soczewicy zielonej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica zielona
300 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Liście mięty
20 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Jogurt naturalny 2%
400 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
3.47
Za 400 g
Bułka tarta
200 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 200 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
36.20
Jak oceniasz przepis na kotlety z soczewicy zielonej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób