Kotlety z soczewicy zielonej

Opublikowano: 18.01.2022 r., 8:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegetariańskie kotlety na desce
Kotlety z soczewicy zielonej
Kotlety z soczewicy zielonej to doskonała propozycja na pyszne danie wegetariańskie. Bezmięsne kotlety można przygotować jako dodatek do burgera lub kotlet do obiadu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
644 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Soczewica zielona (300 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Ziemniaki późne - 3 średnie sztuki (300 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
  • Liście mięty (20 g)
  • Jogurt naturalny 2% (400 g)
  • Bułka tarta (200 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kumin, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, malakser

Przepis na kotlety z soczewicy zielonej krok po kroku

Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie w drugim garnku.

Wystudzone warzywa przełóż do malaksera, dodaj jajko, cebulę, czosnek, sól, pieprz, kumin i rozdrobnij do powstania gładkiej masy.

Posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj do masy na kotlety.

Formuj kotlety i panieruj w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety, aż będą rumiane.

Wymieszaj jogurt naturalny z solą i papryką słodką i posiekanymi liśćmi mięty.

Podawaj kotlety z sosem jogurtowym.

Jak oceniasz przepis na kotlety z soczewicy zielonej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat kotletów z soczewicy zielonej

Kotlety z soczewicy zielonej to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Aromatyczny kotlet z soczewicy dobrze zastępuje mięso w diecie wegetariańskiej. Przepis na kotlety z soczewicy zielonej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia kotletów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: soczewica zielona, cebula, jajko, ziemniaki, czosnek, natka pietruszki, sól, pieprz, kumin rzymski, olej rzepakowy, bułka tarta, jogurt naturalny, papryka słodka, liście mięty.

Jak zrobić kotlety z soczewicy zielonej? Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie w drugim garnku. Wystudzone warzywa przełóż do malaksera, dodaj jajko, cebulę, czosnek, sól, pieprz, kumin i rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj do masy na kotlety. Formuj kotlety i panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety aż będą rumiane. Wymieszaj jogurt naturalny z solą i papryką słodką i posiekanymi liśćmi mięty. Podawaj kotlety z sosem jogurtowym.

Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Pierwsza i najważniejszą jej zaletą jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie, są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit. Powinniśmy spożywać rośliny strączkowe przynajmniej dwa razy w tygodniu jako zamiennik mięsa.

Podsumowując wege kotlety z soczewicy to bardzo dobre danie na obiad dla całej rodziny. Wegetariańskie kotlety muszą być dobrze doprawione, inaczej będą mdłe i niesmaczne. Dobry kotlet wegetariański dostarcza prawie takiej samej ilości białka co mięso.

Alergeny w kotletach z soczewicy zielonej

Lista alergenów dla kotletów z soczewicy zielonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotletów z soczewicy zielonej

na 100g gotowej potrawy

Kotlety z soczewicy zielonej to doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Kotlety zawierają dużą ilość białka roślinnego, które powinno w naszej diecie zastępować przynajmniej dwa razy w tygodniu białko pochodzenia zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
247.92
644.59
Białko (g)
8.19
21.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
24.08
62.60
Węglowodany przyswajalne (g)
21.12
54.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.96
7.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
13.36
34.74
Tłuszcze nasycone (g)
1.97
5.13
Tłuszcze nienasycone (g)
11.39
29.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.81
20.30
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.58
9.31
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko, bułka tarta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
36.24
94.23

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina C (mg)
6.90
17.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.47
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
125.64
326.65
Potas (mg)
246.32
640.43
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
81.45
211.78
Żelazo (mg)
2.23
5.79
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z soczewicy zielonej 49
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z soczewicy zielonej

Koszt składników
36.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica zielona
300 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Liście mięty
20 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Jogurt naturalny 2%
400 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
3.47
Za 400 g
Bułka tarta
200 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 200 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
36.20