Przepis na kotlety z soczewicy zielonej krok po kroku
- Soczewica zielona 300 g
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Ziemniaki późne 300 g 3 średnie sztuki
- Jajko 3 szt.
- Olej rzepakowy 200 ml
- Liście mięty 20 g
- Jogurt naturalny 2% 400 g
- Bułka tarta 200 g
- Natka pietruszki 30 g 1 pęczek
Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie w drugim garnku.
Wystudzone warzywa przełóż do malaksera, dodaj jajko, cebulę, czosnek, sól, pieprz, kumin i rozdrobnij do powstania gładkiej masy.
Posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj do masy na kotlety.
Formuj kotlety i panieruj w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety, aż będą rumiane.
Wymieszaj jogurt naturalny z solą i papryką słodką i posiekanymi liśćmi mięty.
Podawaj kotlety z sosem jogurtowym.
Często zadawane pytania
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Ryba smażona
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański

(liczba kalorii)
Kotlety z soczewicy zielonej - cechy przepisu
Więcej o kotletach z soczewicy zielonej
Kotlety z soczewicy zielonej to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Aromatyczny kotlet z soczewicy dobrze zastępuje mięso w diecie wegetariańskiej. Przepis na kotlety z soczewicy zielonej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia kotletów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: soczewica zielona, cebula, jajko, ziemniaki, czosnek, natka pietruszki, sól, pieprz, kumin rzymski, olej rzepakowy, bułka tarta, jogurt naturalny, papryka słodka, liście mięty.
Jak zrobić kotlety z soczewicy zielonej? Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie w drugim garnku. Wystudzone warzywa przełóż do malaksera, dodaj jajko, cebulę, czosnek, sól, pieprz, kumin i rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj do masy na kotlety. Formuj kotlety i panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety aż będą rumiane. Wymieszaj jogurt naturalny z solą i papryką słodką i posiekanymi liśćmi mięty. Podawaj kotlety z sosem jogurtowym.
Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Pierwsza i najważniejszą jej zaletą jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie, są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit. Powinniśmy spożywać rośliny strączkowe przynajmniej dwa razy w tygodniu jako zamiennik mięsa.
Podsumowując wege kotlety z soczewicy to bardzo dobre danie na obiad dla całej rodziny. Wegetariańskie kotlety muszą być dobrze doprawione, inaczej będą mdłe i niesmaczne. Dobry kotlet wegetariański dostarcza prawie takiej samej ilości białka co mięso.
Wartości odżywcze kotletów z soczewicy zielonej
Energia i białka
(260g)
Węglowodany w kotletach z soczewicy zielonej
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy w przepisie na kotlety z soczewicy zielonej
(260g)
Składniki mineralne w przepisie na kotlety z soczewicy zielonej
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kotletach z soczewicy zielonej
Lista alergenów dla kotletów z soczewicy zielonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta