Kotlety z soczewicy

Opublikowano: 01.05.2021 r., 12:02 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Patelnia z kotletami z soczewicy
Kotlety z soczewicy
Wypróbuj przepis na najsmaczniejsze kotlety z soczewicy. Pyszne kotlety z czerwonej soczewicy idealne na obiad z dodatkiem kaszy lub ziemniaków oraz surówki z pora, selera, kapusty pekińskiej czy buraków zasmażanych.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
374 kcal
Kcal w porcji
121 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Soczewica czerwona - 1 szklanka (180 g)
  • Marchewka - 2 średniej wielkości (140 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Natka pietruszki - 1 łyżeczka (6 g)
  • Bułka tarta - 1/4 szklanki (50 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na kotlety z soczewicy krok po kroku

Soczewicę przesyp do garnka i zalej dwoma, niepełnymi szklankami wody.

Gotuj na małym ogniu pod przykryciem aż soczewica wchłonie cały płyn.

Do ugotowanej soczewicy dodaj dużą szczyptę soli, pomieszaj i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Do miski zetrzyj obrane marchewki.

Do marchewki dodaj posiekaną natkę pietruszki, wbij jajko, przypraw sporą szczyptą pieprzu oraz soli i dodaj wystudzoną soczewicę.

Całość dokładnie wymieszaj.

Kotleciki możesz obtoczyć w bułce tartej i smażyć lub smażyć bez panierki.

Jak oceniasz przepis na kotlety z soczewicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat kotletów z soczewicy

Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu, kiedy dieta wegetariańska i wegańska stawały się coraz popularniejsze, powstały odpowiedniki kotletów mielonych w tych dietach. Jednym z nich są kotlety z soczewicy.

Wegetariańskie kotlety z soczewicy z jajkiem są pysznym zamiennikiem tradycyjnych kotletów mielonych. Kotlety oprócz wyjątkowego smaku są również bardzo zdrowe. Kotlety z soczewicy są źródłem białka, wprawdzie nie pełnowartościowego ale spożywane z ziemniakami lub zbożami mogą stworzyć źródło pełnowartościowego białka. Zawiera sporo potasu a jednocześnie mało sodu dzięki czemu jest pomocna w leczeniu nadciśnienia. Zawiera sporo błonnika, który pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Obecność żelaza, witaminy B12 oraz kwasu foliowego jest pomocna w leczeniu anemii. Soczewic posiada niski indeks glikemiczny dzięki czemu mogą spożywać ją osoby z cukrzycą lub insulinoopornością.

Przepis na kotlety z soczewicy czerwonej jest bardzo łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Soczewicę możesz ugotować dzień wcześniej, a na drugi dzień połączyć składniki i usmażyć kotlety. Jak zrobić kotlety z soczewicy dowiesz się z dokładnego przepisu.

Klopsy z soczewicy są pysznym daniem, które może być świetnym zamiennikiem mięsnego obiadu. Możesz podać je z ziemniakami, sosem koperkowym, zasmażaną kapustą, buraczkami, kapustą czerwoną czy duszoną marchewką.

Alergeny w kotletach z soczewicy

Lista alergenów dla kotletów z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotletów z soczewicy

na 100g gotowej potrawy

Kotlety z soczewicy to wyśmienite i zdrowe danie. Przyrządzaj je regularnie a Twoja dieta wzbogaci się o wiele cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(121g)
Energia (kcal)
309.59
374.61
Białko (g)
11.83
14.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(121g)
Węglowodany (g)
33.35
40.36
Węglowodany przyswajalne (g)
28.10
34.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.26
6.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(121g)
Tłuszcz (g)
14.70
17.79
Tłuszcze nasycone (g)
1.76
2.13
Tłuszcze nienasycone (g)
12.94
15.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.77
10.61
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.17
5.05
Cholesterol (mg)
41.67
50.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(121g)
Witamina A (µg (mcg))
262.25
317.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.93
4.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.27
Retinol (µg (mcg))
17.92
21.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.53
1.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
98.22
118.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2436.86
2948.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(121g)
Sód (mg)
113.37
137.18
Potas (mg)
378.32
457.76
Wapń (mg)
53.60
64.86
Fosfor (mg)
157.45
190.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
31.38
37.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.56
4.31
Cynk (mg)
1.69
2.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.53
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z soczewicy 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z soczewicy

Koszt składników
23.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
180 g
1 szklanka
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.57
Za 180 g
Marchewka
140 g
2 średniej wielkości
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Natka pietruszki
6 g
1 łyżeczka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 6 g
Bułka tarta
50 g
1/4 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Olej rzepakowy
60 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
23.80