Kotlety z soczewicy
- Soczewica czerwona - 1 szklanka (180 g)
- Marchewka - 2 średniej wielkości (140 g)
- Jajko (1 szt.)
- Natka pietruszki - 1 łyżeczka (6 g)
- Bułka tarta - 1/4 szklanki (50 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek (60 ml)
Przepis na kotlety z soczewicy krok po kroku
Soczewicę przesyp do garnka i zalej dwoma, niepełnymi szklankami wody.
Gotuj na małym ogniu pod przykryciem aż soczewica wchłonie cały płyn.
Do ugotowanej soczewicy dodaj dużą szczyptę soli, pomieszaj i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Do miski zetrzyj obrane marchewki.
Do marchewki dodaj posiekaną natkę pietruszki, wbij jajko, przypraw sporą szczyptą pieprzu oraz soli i dodaj wystudzoną soczewicę.
Całość dokładnie wymieszaj.
Kotleciki możesz obtoczyć w bułce tartej i smażyć lub smażyć bez panierki.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat kotletów z soczewicy
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu, kiedy dieta wegetariańska i wegańska stawały się coraz popularniejsze, powstały odpowiedniki kotletów mielonych w tych dietach. Jednym z nich są kotlety z soczewicy.
Wegetariańskie kotlety z soczewicy z jajkiem są pysznym zamiennikiem tradycyjnych kotletów mielonych. Kotlety oprócz wyjątkowego smaku są również bardzo zdrowe. Kotlety z soczewicy są źródłem białka, wprawdzie nie pełnowartościowego ale spożywane z ziemniakami lub zbożami mogą stworzyć źródło pełnowartościowego białka. Zawiera sporo potasu a jednocześnie mało sodu dzięki czemu jest pomocna w leczeniu nadciśnienia. Zawiera sporo błonnika, który pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Obecność żelaza, witaminy B12 oraz kwasu foliowego jest pomocna w leczeniu anemii. Soczewic posiada niski indeks glikemiczny dzięki czemu mogą spożywać ją osoby z cukrzycą lub insulinoopornością.
Przepis na kotlety z soczewicy czerwonej jest bardzo łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Soczewicę możesz ugotować dzień wcześniej, a na drugi dzień połączyć składniki i usmażyć kotlety. Jak zrobić kotlety z soczewicy dowiesz się z dokładnego przepisu.
Klopsy z soczewicy są pysznym daniem, które może być świetnym zamiennikiem mięsnego obiadu. Możesz podać je z ziemniakami, sosem koperkowym, zasmażaną kapustą, buraczkami, kapustą czerwoną czy duszoną marchewką.
Alergeny w kotletach z soczewicy
Lista alergenów dla kotletów z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze kotletów z soczewicy
Kotlety z soczewicy to wyśmienite i zdrowe danie. Przyrządzaj je regularnie a Twoja dieta wzbogaci się o wiele cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(121g)
Węglowodany
(121g)
Tłuszcze
(121g)
Witaminy
(121g)
Składniki mineralne
(121g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.