Przepis na kotlety z selera krok po kroku

Składniki
  • Seler korzeniowy 350 g 1 duża sztuka
  • Bułka tarta 25 g
  • Jajko 2 szt.
  • Olej rzepakowy 25 ml
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Seler umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Starty seler wymieszaj z bułką tartą, jajkami, olejem i przyprawami na jednolitą masę.

Z masy uformuj kotleciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piecz kotlety z selera przez około 15-20 minut, do momentu, aż będą rumiane.

Gotowe kotlety z selera podawaj na ciepło.

Kotlety z selera ułożone na białym talerzu. W oddali ułożone są liście sałaty masłowej.
Kotlety z selera
Koszt przygotowania dania
9.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
307 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
57

Kotlety z selera - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kotletach z selera

Kotlety z selera to doskonała propozycja na włączenie do swojego jadłospisu czegoś nowego. Potrawa świetnie sprawdzi się jako dodatek do danie głównego obiadowego lub jako przekąska czy drugie śniadanie. Kotlety z selera będą dobrym rozwiązaniem w diecie wegetariańskiej. Świetnie smakują zarówno z dodatkiem ziemniaków, kaszy czy ryżu i surówki ze świeżych warzyw jak i z dodatkiem dipów jako przystawka. Przepis na pieczone kotlety z selera jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do ich wykonania potrzebujesz selera korzeniowego, bułki tartej, jajka, oleju rzepakowego oraz przypraw (woli, pieprzu, papryki słodkiej i ziół prowansalskich).

A więc jak przygotować kotlety z selera tartego? Straty na tarce o grubych oczkach seler wymieszaj z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Z otrzymanej masy uformuj kotleciki na blaszce do pieczenia a następnie dobrze je upiecz. Przepis jest na prawdę banalnie prosty i bardzo szybki w przygotowaniu, dlatego warto go wypróbować do urozmaicenia swojego jadłospisu.

Seler korzeniowy, który wykorzystamy do przygotowania tego pysznego przepisu dostarczy do naszego organizmu sporych ilości witaminy K, która odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi oraz bierze udział w formowaniu tkanki kostnej naszego organizmu. Dodatkowo znajdziemy w tym warzywie również fosfor, który uczestniczy w budowaniu tkanek miękkich czy błon komórkowych oraz pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową.

Podsumowując placki z selera to doskonały pomysł zarówno na obiad jak i przekąskę. Świetnie smakuje z wieloma sosami, dlatego warto przygotować np sos czosnkowy czy pomidorowy. Jest to doskonała alternatywa na smaczne danie obiadowe dla osób będących na diecie wegetariańskiej oraz bezmlecznej, redukcyjnej czy niskotłuszczowej. Produkty użyte do przygotowania przepisu są przystępne cenowo, dlatego warto wypróbować naszego przepisu na te pyszne danie. Dodatkowo jest to dobre rozwiązanie, aby urozmaicić nasz codzienny jadłospis.

Wartości odżywcze kotletów z selera

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (250g)
Energia (kalorie)
123.15 kcal
307.87 kcal
Białko
4.40 g
10.99 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w kotletach z selera

Na 100g
Na porcję (250g)
Węglowodany
10.00 g
25.00 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
8.54 g
21.36 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (250g)
Tłuszcz
7.42 g
18.55 g
Tłuszcze nasycone
1.36 g
3.41 g
Tłuszcze nienasycone
6.06 g
15.14 g
Tłuszcze jednonasycone
4.12 g
10.29 g
Tłuszcze wielonasycone
1.94 g
4.85 g

Witaminy w przepisie na kotlety z selera

Na 100g
Na porcję (250g)
Witamina B6
0.16 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.82 mg
2.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
20.87 µg (mcg)
52.18 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety z selera

Na 100g
Na porcję (250g)
Sód
135.14 mg
337.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
245.25 mg
613.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
50.56 mg
126.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
129.72 mg
324.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.42 mg
46.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.09 mg
2.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.58 mg
1.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z selera 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z selera

Lista alergenów dla kotletów z selera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania kotletów z selera

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Seler korzeniowy
350 g
1 duża sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 350 g
Bułka tarta
25 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 25 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
25 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 25 ml
Liczba porcji:
Razem
23.80
Łączny koszt
9.32
Jak oceniasz przepis na kotlety z selera
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób