Kotlety z ryby

Opublikowano: 12.07.2025 r.
Dorsz, jajko, świeży koperek - to trio, które sprawi, że kotlety z ryby będą nie tylko zdrowe, ale i pełne smaku. Dodaj jeszcze pszenną bułkę, bułkę tartą i kilka łyżek oleju rzepakowego, a uzyskasz soczyste, delikatne kotlety, które z pewnością przypadną do gustu każdemu domownikowi.
Składniki dla 8 porcji:
- Dorsz filet - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Bułka pszenna - 60 g (1 sztuka)
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g
- Bułka tarta - 20 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Bułkę przełóż do miski, namocz w wodzie.
- Mięso z ryby zmiel w maszynce.
- Bułkę odciśnij z nadmiaru wody i podziel na drobne kawałki.
- Mięso z ryby wymieszaj z bułką, wbij jajko i dopraw całość do smaku.
- Dokładnie wymieszaj, uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.
- Usmaż kotlety na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Komentarz dietetyka
Kotlety możesz też przygotować z mrożonego fileta, wtedy zetrzyj rybę na tarce.
~ Oliwia Gawron, dietetyk