Kotlety z ryby
- Dorsz filet (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka pszenna - 1 sztuka (60 g)
- Koperek ogrodowy świeży (20 g)
- Bułka tarta - 2 łyżki (20 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
Przepis na kotlety z ryby krok po kroku
Bułkę przełóż do miski, namocz w wodzie.
Mięso z ryby zmiel w maszynce.
Bułkę odciśnij z nadmiaru wody i podziel na drobne kawałki.
Mięso z ryby wymieszaj z bułką, wbij jajko i dopraw całość do smaku.
Dokładnie wymieszaj, uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.
Usmaż kotlety na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Więcej informacji na temat kotletów z ryby
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na kotlety z ryby, które w krótkim czasie przygotujesz w swoim domu.
Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.
Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.
Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.
Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.
Zatem, jak zrobić kotlety z ryby?
W pierwszej kolejności bułkę przełóż do miski, namocz w wodzie. Mięso z ryby zmiel w maszynce. Bułkę odciśnij z nadmiaru wody i podziel na drobne kawałki. Mięso z ryby wymieszaj z bułką, wbij jajko i dopraw całość do smaku. Dokładnie wymieszaj, uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej. Usmaż kotlety na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Sam widzisz, jak prosty jest mój przepis na kotlety z ryby. Możesz przygotować je ze świeżej ryby lub z surowej, wtedy należy zetrzeć filet na tarce. Jednak zdecydowanie łatwiejsze w przygotowaniu kolety będą z ryby mielonej.
Skoro już wiesz, jak przyrządzić kotlety z ryby koniecznie wykorzystaj mój przepis na pyszne danie, dla całej rodziny będzie ono idealne na obiad, ale nie tylko. Rybne kotlety to doskonały pomysł na włączenie ryb do diety dzieci, które niekoniecznie za nimi przepadają.
Alergeny w kotletach z ryby
Lista alergenów dla kotletów z ryby przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
- Bułka tarta
Wartości odżywcze kotletów z ryby
Kotlety możesz też przygotować z mrożonego fileta, wtedy zetrzyj rybę na tarce.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.