Kotlety z ryby

Opublikowano: 27.05.2023 r., 18:40 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażone kotlety rybne na talerzu
Kotlety z ryby
Kotlety rybne to świetny pomysł na włączenie ryb do swojej diety, dlatego, jeśli nie lubisz spożywać ryb w tradycyjny sposób koniecznie postaw na kotlety z nich.
Przygotowanie 40 min
Smażenie 10 min
79 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Dorsz filet (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka pszenna - 1 sztuka (60 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (20 g)
  • Bułka tarta - 2 łyżki (20 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kotlety z ryby krok po kroku

Bułkę przełóż do miski, namocz w wodzie.

Mięso z ryby zmiel w maszynce.

Bułkę odciśnij z nadmiaru wody i podziel na drobne kawałki.

Mięso z ryby wymieszaj z bułką, wbij jajko i dopraw całość do smaku.

Dokładnie wymieszaj, uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.

Usmaż kotlety na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Jak oceniasz przepis na kotlety z ryby
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,9% osób

Więcej informacji na temat kotletów z ryby

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na kotlety z ryby, które w krótkim czasie przygotujesz w swoim domu.

Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Zatem, jak zrobić kotlety z ryby?

W pierwszej kolejności bułkę przełóż do miski, namocz w wodzie. Mięso z ryby zmiel w maszynce. Bułkę odciśnij z nadmiaru wody i podziel na drobne kawałki. Mięso z ryby wymieszaj z bułką, wbij jajko i dopraw całość do smaku. Dokładnie wymieszaj, uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej. Usmaż kotlety na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Sam widzisz, jak prosty jest mój przepis na kotlety z ryby. Możesz przygotować je ze świeżej ryby lub z surowej, wtedy należy zetrzeć filet na tarce. Jednak zdecydowanie łatwiejsze w przygotowaniu kolety będą z ryby mielonej.

Skoro już wiesz, jak przyrządzić kotlety z ryby koniecznie wykorzystaj mój przepis na pyszne danie, dla całej rodziny będzie ono idealne na obiad, ale nie tylko. Rybne kotlety to doskonały pomysł na włączenie ryb do diety dzieci, które niekoniecznie za nimi przepadają.

Alergeny w kotletach z ryby

Lista alergenów dla kotletów z ryby przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotletów z ryby

na 100g gotowej potrawy

Kotlety możesz też przygotować z mrożonego fileta, wtedy zetrzyj rybę na tarce.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
158.28
79.14
Białko (g)
15.03
7.51
Fenyloalanina (mg)
0.56
0.28
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
6.30
3.15
Węglowodany przyswajalne (g)
5.78
2.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.52
0.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
7.72
3.86
Tłuszcze nasycone (g)
1.22
0.61
Tłuszcze nienasycone (g)
6.50
3.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.47
2.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.03
1.01
Cholesterol (mg)
60.37
30.19

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
32.40
16.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.74
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.17
1.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.81
0.40
Retinol (µg (mcg))
21.29
10.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.08
1.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.33
10.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
118.14
59.07
Potas (mg)
344.85
172.42
Wapń (mg)
42.39
21.19
Fosfor (mg)
177.34
88.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
29.90
14.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.05
0.52
Cynk (mg)
0.57
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z ryby 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z ryby

Koszt składników
38.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
500 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka pszenna
60 g
1 sztuka
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Bułka tarta
20 g
2 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
38.90