Chrupiące kotlety z polędwicy wieprzowej
- Polędwiczki wieprzowe (300 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (25 g)
- Mleko 2% (30 ml)
- Bułka tarta (110 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
Przepis na chrupiące kotlety z polędwicy wieprzowej krok po kroku
Polędwiczki pokrój w plastry i delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa.
Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem.
Do miski wlej mleko, wbij jajko i dodaj mąkę. Całość rozmieszaj do połączenia.
DO drugiego naczynia wsyp bułkę tartą.
Plastry mięsa zanurzaj najpierw w mieszance mleka, mąki i jaj, a następnie w bułce tartej.
Układaj gotowe plastry na talerzu.
Na patelni rozgrzej oliwę.
Układaj na niej delikatnie kawałki mięsa.
Smaż aż do zarumienienia z obu stron.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat chrupiących kotletów z polędwicy wieprzowej
Chrupiące kotlety z polędwicy wieprzowej to świetna opcja, jeśli kochasz proste domowe obiady na bazie mięsa. Zrobisz je w kilka minut, a idealnie skomponują się z ziemniakami.
Przepis na kotlety z polędwicy wieprzowej to super opcja na obiad na co dzień i od święta. Dowiesz się z niego jak zrobić kotlety z polędwicy wieprzowej, by były pyszne i dobre dla początkujących. Kotlety w panierce z bułki tartej to klasyk niedzielnych obiadów, nie musisz jednak sięgać tylko po schab, smaczne wychodzą również z polędwicy. Polędwiczki wieprzowe często przygotowuje się duszone w sosie, jednak jeśli chcesz spróbować czegoś innego, sprawdź te kotlety.
Kotlety z polędwicy wieprzowej to klasyka kuchni, która idealnie sprawdza się na codzienny obiad, ale także na bardziej wyjątkowe okazje. Polędwica wieprzowa to jedno z najbardziej delikatnych mięs, które doskonale nadaje się do przygotowania soczystych i pysznych kotletów. Jeśli szukasz dobrego przepisu na kotlety z polędwicy wieprzowej, ten prosty sposób sprawi, że Twoje danie będzie pełne smaku i aromatu.
Jak zrobić kotlety z polędwicy wieprzowej, aby były idealnie miękkie i soczyste? Kluczem jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Polędwicę należy pokroić na plastry, a następnie delikatnie rozbić, by kotlety miały równą grubość i dobrze się smażyły.
Kotlety z polędwicy wieprzowej są nie tylko smaczne, ale także szybkie do przygotowania, co czyni je doskonałym wyborem na rodzinny obiad. Dzięki swojej prostocie można je z łatwością modyfikować, dodając różne przyprawy i zioła, by nadać im nowy wymiar smaku.
Ten przepis na kotlety z polędwicy wieprzowej to gwarancja sukcesu w kuchni, zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych kucharzy. Pyszne, soczyste i dobre, sprawią, że każdy, kto spróbuje, będzie prosił o dokładkę. Niezależnie od tego, czy wybierzesz wersję w panierce z bułki tartej, czy tylko np. mąki, to danie z pewnością zadowoli każde podniebienie i sprawi, że Twój obiad stanie się wyjątkowy. Kotlety można smażyć na złoty kolor, a następnie podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, sałatki czy sosy.
Alergeny w chrupiących kotletach z polędwicy wieprzowej
Lista alergenów dla chrupiących kotletów z polędwicy wieprzowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze chrupiących kotletów z polędwicy wieprzowej
To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego warto po nią sięgać z umiarem.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.