Kotlety z płatków owsianych

Opublikowano: 15.03.2022 r., 19:02 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zdrowe kotlety owsiankowe na talerzu
Kotlety z płatków owsianych
Kotlety z płatków owsianych to pomysł na zdrowy posiłek. Są proste w przygotowaniu oraz pyszne w smaku. Spróbuj koniecznie, a zagoszczą u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
188 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Płatki owsiane - 2 szklanki (200 g)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Kasza manna - 2 łyżki (20 g)
  • Bułka tarta - 4 łyżki (40 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
garnek, miska, patelnia

Przepis na kotlety z płatków owsianych krok po kroku

W 200 ml wody gotujemy płatki owsiane zgodnie z opisem na opakowaniu. Płatki powinny wchłonąć całą wodę, a ich konsystencja powinna być gęsta.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na oleju (10 ml) za złoty kolor.

Ugotowane płatki, podsmażoną cebulę, jajka, kaszę manną oraz przyprawy przekładamy do miski. Składniki mieszamy do połączenia się.

Z przygotowanej masy formujemy płaskie kotleciki. Każdy z nich obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na pozostałym oleju z obu stron na złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na kotlety z płatków owsianych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat kotletów z płatków owsianych

Pyszne kotlety z płatków owsianych to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, podwieczorek lub kolację. Kotlety z płatków owsianych z dodatkiem cebuli, kaszy mannej oraz przypraw są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić kotlety z płatków owsianych? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku w 200 ml wody gotujemy płatki owsiane zgodnie z opisem na opakowaniu. Płatki powinny wchłonąć całą wodę, a ich konsystencja powinna być gęsta. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na oleju (10 ml) za złoty kolor. Ugotowane płatki, podsmażoną cebulę, jajka, kaszę manną oraz przyprawy przekładamy do miski. Składniki mieszamy do połączenia się. Z przygotowanej masy formujemy płaskie kotleciki. Każdy z nich obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na pozostałym oleju z obu stron na złoty kolor.

Sprawdzony przepis na kotlety z płatków owsianych nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z płatków owsianych, które mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Są przede wszystkim produktem bezglutenowym, dzięki czemu osoby z alergią lub celiakią mogą swobodnie włączyć je do diety. Ponadto zawierają duże ilości białka oraz błonnika pokarmowego. Są również doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz K, D, E i kwasu foliowego, a także minerałów, czyli wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Płatki mają również niski indeks glikemiczny, dlatego są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Dzięki błonnikowi oraz beta – glukanowi chronią nas przed podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi.

Dietetyczne kotlety odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na zdrowy posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w kotletach z płatków owsianych

Lista alergenów dla kotletów z płatków owsianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
    • Kasza manna
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kotletów z płatków owsianych

na 100g gotowej potrawy

Kotlety posiadają niski IG, dzięki czemu możemy na co dzień włączyć je do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
314.48
188.69
Białko (g)
9.46
5.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
36.33
21.80
Węglowodany przyswajalne (g)
31.62
18.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.71
2.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
14.60
8.76
Tłuszcze nasycone (g)
2.57
1.54
Tłuszcze nienasycone (g)
12.03
7.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.97
4.78
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.06
2.44
Cholesterol (mg)
78.69
47.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
33.85
20.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.42
0.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.42
0.25
Retinol (µg (mcg))
33.85
20.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.11
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
36.90
22.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.19
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
89.46
53.68
Potas (mg)
218.73
131.24
Wapń (mg)
51.00
30.60
Fosfor (mg)
223.08
133.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
62.65
37.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.46
1.48
Cynk (mg)
1.86
1.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z płatków owsianych 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z płatków owsianych

Koszt składników
23.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
200 g
2 szklanki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Kasza manna
20 g
2 łyżki
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 20 g
Bułka tarta
40 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
23.80