Kotlety z piersi indyka

Opublikowano: 15.08.2022 r., 7:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety z piersi indyka podane z ziemniakami.
Kotlety z piersi indyka
Kotlety z piersi indyka to wspaniała opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Jego podstawą jest delikatna polędwica z indyka, która dobrze łączy się z panierką.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 20 min
345 kcal
Kcal w porcji
161 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (400 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kotlety z piersi indyka krok po kroku

Mięso pokrój na 4 spore kawałki. Kawałki rozbij na cienkie plastry.

Na mały talerzyk wbij jajko i roztrzep je widelcem. Dodaj sól, pieprz, zioła, paprykę i czosnek. Na drugim talerzyku wysyp bułkę tartą. Kotlety mocz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i układaj po jednym plastrze mięsa.

Smaż po 5-7 minut z każdej strony.

Usmażone kotlety wykładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Jak oceniasz przepis na kotlety z piersi indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat kotletów z piersi indyka

Kotlety z piersi indyka to wspaniała opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Jego podstawą jest delikatna polędwica z indyka, która dobrze łączy się z panierką.

Przepis na kotlety z piersi indyka to doskonały pomysł na niedzielny posiłek dla całej rodziny. Sprawdzają się głównie na obiad. Są niezwykle proste w przygotowaniu, dlatego stanowią dobre rozwiązanie również dla początkujących kucharzy. To bardzo smaczny wybór na łatwy posiłek, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale dostarcza mnóstwa zdrowych składników. Indyk powinien gościć w menu zdecydowanie częściej, choć zwykle cieszy się mniejszą popularnością niż kurczak. Jednak warto, by znalazł miejsce w jadłospisie, a ten przepis jest świetnym na to sposobem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotlety z piersi indyka, by były pyszne, szybkie i ciekawie, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Kotlety smażone w małej ilości tłuszczu nie są ciężkostrawne, a przy okazji zachwycają smakiem. Są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To dobra opcja nawet dla dzieci. Idealnie komponują się z dodatkiem ziemniaków, ale również makaronem. Choć może wydawać się dość skomplikowana, wcale tak nie jest. Wystarczy tylko kilkanaście minut, by stworzyć danie dla całej rodziny. Do przygotowania potrzebne jest tylko mięso i sporo ziół, a także przyprawy. Przed przygotowaniem można mięso zamarynować, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej aromatyczne, a przy tym smaczniejsze, jednak nie jest to zabieg konieczny. W przypadku marynowania dobrze jest zacząć przyrządzanie 2 godziny wcześniej, by mięso mogło odpowiednią ilość czasu poleżakować w lodówce. Ten przepis na filet z indyka w sosie pozwala stworzyć danie idealne, które świetnie sprawdzi się na co dzień. Zajmuje tylko kilka chwil, a jego smak zaskakuje intensywnością. Sprawdzi się na łatwy i szybki obiad. Indyk jest świetny wyborem w codziennej diecie. To mięso niezwykle chude, a przy tym dostarczające sporo pełnowartościowego białka. To świetne źródło witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu, a w szczególności układu nerwowego. Dodatkowo dostarcza również tryptofanu, który pomaga w lepszym zasypianiu.

Alergeny w kotletach z piersi indyka

Lista alergenów dla kotletów z piersi indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotletów z piersi indyka

na 100g gotowej potrawy

To opcja zdrowa, jednak ze względu na smażenie nie będzie odpowiednia dla osób z problemami z układem pokarmowym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(161g)
Energia (kcal)
214.67
345.62
Białko (g)
18.38
29.60
Fenyloalanina (mg)
0.62
1.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(161g)
Węglowodany (g)
11.11
17.89
Węglowodany przyswajalne (g)
10.43
16.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
1.11
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.28
0.45
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.38
0.60
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Skrobia (g)
9.11
14.67
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(161g)
Tłuszcz (g)
10.70
17.23
Tłuszcze nasycone (g)
3.56
5.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.13
9.87
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.75
2.81
Cholesterol (mg)
94.84
152.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(161g)
Witamina A (µg (mcg))
29.92
48.18
Witamina B6 (mg)
0.54
0.87
Witamina B12 (µg (mcg))
1.03
1.65
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.46
0.74
Witamina E (mg)
1.34
2.16
Retinol (µg (mcg))
29.92
48.18
Tiamina (mg)
0.19
0.30
Ryboflawina (mg)
0.24
0.39
Niacyna (mg)
7.32
11.78
Foliany (µg (mcg))
28.50
45.89
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(161g)
Sód (mg)
180.93
291.30
Potas (mg)
216.22
348.12
Wapń (mg)
42.91
69.08
Fosfor (mg)
171.42
275.99
Magnez (mg)
25.07
40.36
Żelazo (mg)
1.53
2.47
Cynk (mg)
1.15
1.85
Miedź (mg)
0.08
0.13
Mangan (mg)
0.15
0.24
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z piersi indyka 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z piersi indyka

Koszt składników
40.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
40.80