Przepis na kotlety z pieczarek krok po kroku
- Jajko 2 szt.
- Bułka tarta 32 g 4 łyżki
- Pieczarki 500 g
- Cebula 100 g 1 duża cebula
- Sos sojowy 10 ml 1 łyżka
brak
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Kotlety z pieczarek - cechy przepisu
Więcej o kotletach z pieczarek
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu, kiedy dieta wegetariańska i wegańska stawały się coraz popularniejsze, powstały odpowiedniki kotletów mielonych w tych dietach. Jednym z nich są kotlety z pieczarek.
Kotlety pieczarkowe bez mięsa są pysznym, wegetariańskim zamiennikiem tradycyjnych kotletów mielonych. Kotlety oprócz wyjątkowego smaku są również bardzo zdrowe. Pieczarki są bardzo dobry źródłem błonnika, zawierają białko, dostarczają witaminę A, D, E oraz witaminy z grupy B. Są także źródłem składników mineralnych takich ja selen, miedź, potas i jod. Przepis na wegetariańskie z pieczarek jest bardzo łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Jest również dość uniwersalny i kotlety wege z pieczarek możesz przygotować w różnych wersjach. Możesz dodać więcej warzyw, na przykład marchew, cukinię, oraz pora aby stworzyć kotlety warzywne z pieczarkami, w wersji wegańskiej bez jajek, dodaj namoczone siemię lniane. Kotlety wegetariańskie z pieczarek i serem będą świetne jako burger warzywny, a pieczone będą świetnym daniem fit. Jak zrobić kotlety z pieczarek dowiesz się z dokładnego przepisu.
Szybkie kotlety wegetariańskie z pieczarkami są pysznym daniem, które może być świetnym zamiennikiem mięsnego obiadu. Możesz podać je z ziemniakami, kaszą gryczaną, sosem koperkowym, zasmażaną kapustą, buraczkami, kapustą czerwoną czy duszoną marchewką.
Wartości odżywcze kotletów z pieczarek
Energia i białka
(63g)
Węglowodany w kotletach z pieczarek
(63g)
Tłuszcze
(63g)
Witaminy w przepisie na kotlety z pieczarek
(63g)
Składniki mineralne w przepisie na kotlety z pieczarek
(63g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kotletach z pieczarek
Lista alergenów dla kotletów z pieczarek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy