Kotlety z pieczarek

Opublikowano: 14.05.2021 r., 13:26 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smaczne kotlety z pieczarek
Kotlety z pieczarek
Wypróbuj przepis na najsmaczniejsze kotlety z pieczarek. Kotlety mają wyjątkowy, delikatny smak. Idealnie skomponują się z sosem koperkowym na ciepło oraz kaszą gryczaną.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 10 min
57 kcal
Kcal w porcji
63 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta - 4 łyżki (32 g)
  • Pieczarki (500 g)
  • Cebula - 1 duża cebula (100 g)
  • Sos sojowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Masło klarowane (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, miska

Przepis na kotlety z pieczarek krok po kroku

Na połowie masła podsmaż posiekaną drobno cebulę ze szczyptą soli. Ostudź.

Pokrój pieczarki w ćwierć plasterki.

Wymieszaj pieczarki z cebulą, jajkami, bułką tartą, sosem sojowym, solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną do smaku.

Na patelni rozgrzej masło i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na kotlety z pieczarek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat kotletów z pieczarek

Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu, kiedy dieta wegetariańska i wegańska stawały się coraz popularniejsze, powstały odpowiedniki kotletów mielonych w tych dietach. Jednym z nich są kotlety z pieczarek.

Kotlety pieczarkowe bez mięsa są pysznym, wegetariańskim zamiennikiem tradycyjnych kotletów mielonych. Kotlety oprócz wyjątkowego smaku są również bardzo zdrowe. Pieczarki są bardzo dobry źródłem błonnika, zawierają białko, dostarczają witaminę A, D, E oraz witaminy z grupy B. Są także źródłem składników mineralnych takich ja selen, miedź, potas i jod. Przepis na wegetariańskie z pieczarek jest bardzo łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Jest również dość uniwersalny i kotlety wege z pieczarek możesz przygotować w różnych wersjach. Możesz dodać więcej warzyw, na przykład marchew, cukinię, oraz pora aby stworzyć kotlety warzywne z pieczarkami, w wersji wegańskiej bez jajek, dodaj namoczone siemię lniane. Kotlety wegetariańskie z pieczarek i serem będą świetne jako burger warzywny, a pieczone będą świetnym daniem fit. Jak zrobić kotlety z pieczarek dowiesz się z dokładnego przepisu.

Szybkie kotlety wegetariańskie z pieczarkami są pysznym daniem, które może być świetnym zamiennikiem mięsnego obiadu. Możesz podać je z ziemniakami, kaszą gryczaną, sosem koperkowym, zasmażaną kapustą, buraczkami, kapustą czerwoną czy duszoną marchewką.

Alergeny w kotletach z pieczarek

Lista alergenów dla kotletów z pieczarek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze kotletów z pieczarek

na 100g gotowej potrawy

Masło klarowane można zamienić na olej roślinny. Dzięki temu w przepisie nie będzie nabiału, a także zmniejszy się ilość nasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(63g)
Energia (kcal)
90.66
57.12
Białko (g)
4.54
2.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(63g)
Węglowodany (g)
6.39
4.03
Węglowodany przyswajalne (g)
5.34
3.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
0.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(63g)
Tłuszcz (g)
5.63
3.55
Tłuszcze nasycone (g)
3.34
2.11
Tłuszcze nienasycone (g)
2.29
1.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.67
1.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.61
0.39
Cholesterol (mg)
63.84
40.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(63g)
Witamina A (µg (mcg))
54.73
34.48
Witamina B6 (mg)
0.11
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.10
Witamina C (mg)
2.29
1.44
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.19
Witamina E (mg)
0.30
0.19
Retinol (µg (mcg))
54.12
34.09
Tiamina (mg)
0.10
0.07
Ryboflawina (mg)
0.34
0.22
Niacyna (mg)
2.63
1.66
Foliany (µg (mcg))
24.47
15.41
Beta karoten (µg (mcg))
7.53
4.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(63g)
Sód (mg)
123.96
78.09
Potas (mg)
255.18
160.76
Wapń (mg)
20.15
12.69
Fosfor (mg)
95.54
60.19
Magnez (mg)
11.43
7.20
Żelazo (mg)
0.81
0.51
Cynk (mg)
0.61
0.38
Miedź (mg)
0.23
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z pieczarek 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z pieczarek

Koszt składników
34.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
32 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 32 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 duża cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Sos sojowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.47
Za 10 ml
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Koszt składników
34.80