Przepis na kotlety z mortadeli krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Jajka roztrzep z chrzanem oraz solą i pieprzem do smaku. W jednym głębokim talerzu nasyp mąkę, a w drugim bułkę tartą.

Mortadele pokój na plastry.

Plastry mortadeli obtocz w mące, a potem w jajku i na koniec w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej.

Kotlety z mortadeli smaż do zarumienienia (ok. 2-3 min z każdej strony).

Na drewnianej desce do krojenia znajdują się plastry mortadeli, z której będą zrobione kotlety z mortadeli.
Kotlety z mortadeli
Koszt przygotowania dania
16.48 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
442 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
68

Kotlety z mortadeli - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kotletach z mortadeli

Kotlety z mortadeli są niezwykle szybkie i proste do przygotowania. Smażona mortadela na obiad to idealny pomysł na posiłek dla dzieci. Mortadela nie jest pikantna, więc jeśli chcemy przygotować ostrzejsze kotlety, należy je odpowiednio przyprawić.

Jak zrobić kotlety z mortadeli? Tak naprawdę ich przygotowanie ogranicza się do minimum. Kiełbasę należy pokroić na dość grube plastry, a potem trzeba je obtoczyć w wybranych składnikach. Mortadeli nie trzeba długo smażyć, ponieważ ta włoska kiełbasa jest gotowym produktem, który na co dzień można podawać razem ze świeżym pieczywem.

Ulubione przyprawy (np. mieloną paprykę ostrą lub słodką, czosnek granulowany) możesz dodać do mąki pszennej. Zamiast bułki tartej możesz obtoczyć plastry mortadeli w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych.

Kotlety z mortadeli możesz najpierw usmażyć na patelni, a potem zapiekać w piekarniku. Na kotletach możesz umieścić zblendowany szpinakiem z czosnkiem lub przysmażone pieczarki z cebulką. Wybrany farsz trzeba posypać ulubionym serem, a potem całość zapiekać do momentu, aż ser się roztopi.

Ciekawą opcją jest przygotowanie mortadeli w cieście naleśnikowym. W tym celu należy zmiksować składniki potrzebne na naleśniki, czyli jajka, wodę gazowaną, mleko, olej rzepakowy, sól oraz mąkę pszenną. Ciasto powinno być nawet nieco gęstsze niż na zwyczajowe naleśniki. Następnie plastry mortadeli należy maczać w tym cieście i od razu układać na dobrze rozgrzanej patelni.

Z czym podawać kotlety z mortadeli? Opcji tak naprawdę jest wiele, bo ta kiełbasa będzie się dobrze komponować z różnymi dodatkami. Kotlety z mortadeli bez wahania możesz podać z ziemniaki (zarówno pieczonymi, jak i z wody czy w formie puree ze śmietaną i masełkiem), frytkami, mizerią, surówką lub ulubioną sałatką.

Przepis na kotlety z mortadeli jest bardzo prosty. Wystarczy pokroić mortadelę na plastry (powinny być w miarę grube), a potem obtoczyć je w mące, jajku i bułce. Mortadelę można obtoczyć także ciastem naleśnikowym. Kotlety z mortadeli nadają się na obiad (zwłaszcza dla dzieci).

Wartości odżywcze kotletów z mortadeli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
340.16 kcal
442.20 kcal
Białko
12.33 g
16.02 g

Węglowodany w kotletach z mortadeli

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
16.95 g
22.04 g
Węglowodany przyswajalne
16.13 g
20.97 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.82 g
1.07 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
24.34 g
31.64 g
Tłuszcze nasycone
6.02 g
7.83 g
Tłuszcze nienasycone
18.32 g
23.81 g
Tłuszcze jednonasycone
13.51 g
17.57 g
Tłuszcze wielonasycone
4.81 g
6.25 g
Cholesterol
70.34 mg
91.44 mg

Witaminy w przepisie na kotlety z mortadeli

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
16.22 µg (mcg)
21.09 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.66 µg (mcg)
0.85 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.23 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.98 µg (mcg)
1.27 µg (mcg)
Witamina E
0.37 mg
0.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
16.22 µg (mcg)
21.09 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.50 mg
0.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.65 mg
4.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
37.55 µg (mcg)
48.81 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.01 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety z mortadeli

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
627.93 mg
816.30 mg
Potas
208.29 mg
270.78 mg
Wapń
40.29 mg
52.38 mg
Fosfor
127.82 mg
166.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.73 mg
21.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.86 mg
2.42 mg
Cynk
1.52 mg
1.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z mortadeli 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z mortadeli

Lista alergenów dla kotletów z mortadeli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania kotletów z mortadeli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bułka tarta
160 g
3/4 szklanki
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 160 g
Jajko
2 szt.
2 jajka rozmiar M
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Chrzan
10 g
1 łyżeczka
3.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 10 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
80 g
1/2 szklanki
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 80 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Mortadela
600 g
6 grubych plastrów
3.50
Za 170.0 g
Liczba opakowań 4
12.35
Za 600 g
Koszt składników
35.60
Jak oceniasz przepis na kotlety z mortadeli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób