Kotlety z mięsa mielonego

Opublikowano: 12.10.2022 r., 11:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety z mięsa mielonego podane w miseczce.
Kotlety z mięsa mielonego
Kotlety z mięsa mielonego to wspaniała propozycja na tradycyjne danie obiadowe kuchni polskiej. Kotlety można podawać w różnych sosach warzywnych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 20 min
430 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (700 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (200 g)
  • Bułka pszenna (100 g)
  • Mleko 3,2% pół szklanki (150 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy 4 łyżki stołowe (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na kotlety z mięsa mielonego krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce.

Bułkę porwij i namocz w mleku.

Mięso umieść w misce, dodaj cebulę, jajka, bułkę pszenną.

Dopraw masę solą, pieprzem, pieprzem ziołowym oraz czosnkiem granulowanym.

Wyrób dobrze masę na kotlety.

Na patelni rozgrzej olej.

Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety i smaż na oleju z obu stron po około 5 minut.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków.

Jak oceniasz przepis na kotlety z mięsa mielonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat kotletów z mięsa mielonego

Kotlety z mięsa mielonego to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smażone na patelni kotlety są chrupiące i świetnie sprawdzą się podane z dodatkiem gotowanych ziemniaków i tartych buraczków. Kotlety to tradycyjne danie kuchni polskiej. Przygotowywać można je także z rozmaitymi dodatkami takimi jak pieczarki czy ser żółty. Kotlety można obgotować w sosie lub zapiec. Przepis na kotlety z mięsa mielonego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, cebula, bułka pszenna, mleko, sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, olej rzepakowy, jajka.

Jak zrobić kotlety z mięsa mielonego? Cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce. Bułkę porwij i namocz w mleku. Mięso umieść w misce, dodaj cebulę, jajka, bułkę pszenną. Dopraw masę solą, pieprzem, pieprzem ziołowym oraz czosnkiem granulowanym. Wyrób dobrze masę na kotlety. Na patelni rozgrzej olej. Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety i smaż na oleju z obu stron po około 5 minut. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu składników mineralnych i witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym w naszej codziennej diecie. Jest ono niezbędne do procesów budulcowych oraz syntezy hormonów.

Podsumowując prosty przepis na kotlety gwarantuje przygotowanie szybkiego i smacznego posiłku dla rodziny. Kotlety mielone są pyszne i idealne na obiad w dzień powszedni lub święta. Smaczne kotlety można podawać z ziemniakami lub ryżem. Kotlety są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni. Kotlety można wykorzystać na zimno, przygotowując z ich dodatkiem kanapki.

Alergeny w kotletach z mięsa mielonego

Lista alergenów dla kotletów z mięsa mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze kotletów z mięsa mielonego

na 100g gotowej potrawy

Kotlety z mięsa mielonego to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kotlety zawierają sporą ilość składników mineralnych i witamin. Kotlety zawierają także sporą ilość błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
215.48
430.97
Białko (g)
11.37
22.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.58
11.15
Węglowodany przyswajalne (g)
5.02
10.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.55
1.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
16.17
32.33
Tłuszcze nasycone (g)
6.30
12.60
Tłuszcze nienasycone (g)
9.87
19.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.74
15.49
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.12
4.24
Cholesterol (mg)
71.63
143.26

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
18.31
36.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
1.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.52
3.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.19
36.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.44
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.69
5.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.21
28.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4.73
9.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
87.48
174.95
Potas (mg)
214.83
429.66
Wapń (mg)
43.55
87.09
Fosfor (mg)
135.10
270.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.94
33.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.93
1.85
Cynk (mg)
1.44
2.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z mięsa mielonego 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z mięsa mielonego

Koszt składników
35.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
700 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 700 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Bułka pszenna
100 g
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 100 g
Mleko 3,2%
150 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
35.70