Przepis na kotlety z mięsa mielonego krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce.

Bułkę porwij i namocz w mleku.

Mięso umieść w misce, dodaj cebulę, jajka, bułkę pszenną.

Dopraw masę solą, pieprzem, pieprzem ziołowym oraz czosnkiem granulowanym.

Wyrób dobrze masę na kotlety.

Na patelni rozgrzej olej.

Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety i smaż na oleju z obu stron po około 5 minut.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków.

Kotlety z mięsa mielonego podane w miseczce.
Kotlety z mięsa mielonego
Koszt przygotowania dania
18.01 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
430 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
50

Kotlety z mięsa mielonego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kotletach z mięsa mielonego

Kotlety z mięsa mielonego to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smażone na patelni kotlety są chrupiące i świetnie sprawdzą się podane z dodatkiem gotowanych ziemniaków i tartych buraczków. Kotlety to tradycyjne danie kuchni polskiej. Przygotowywać można je także z rozmaitymi dodatkami takimi jak pieczarki czy ser żółty. Kotlety można obgotować w sosie lub zapiec. Przepis na kotlety z mięsa mielonego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, cebula, bułka pszenna, mleko, sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, olej rzepakowy, jajka.

Jak zrobić kotlety z mięsa mielonego? Cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce. Bułkę porwij i namocz w mleku. Mięso umieść w misce, dodaj cebulę, jajka, bułkę pszenną. Dopraw masę solą, pieprzem, pieprzem ziołowym oraz czosnkiem granulowanym. Wyrób dobrze masę na kotlety. Na patelni rozgrzej olej. Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety i smaż na oleju z obu stron po około 5 minut. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu składników mineralnych i witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym w naszej codziennej diecie. Jest ono niezbędne do procesów budulcowych oraz syntezy hormonów.

Podsumowując prosty przepis na kotlety gwarantuje przygotowanie szybkiego i smacznego posiłku dla rodziny. Kotlety mielone są pyszne i idealne na obiad w dzień powszedni lub święta. Smaczne kotlety można podawać z ziemniakami lub ryżem. Kotlety są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni. Kotlety można wykorzystać na zimno, przygotowując z ich dodatkiem kanapki.

Wartości odżywcze kotletów z mięsa mielonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
215.48 kcal
430.97 kcal
Białko
11.37 g
22.74 g

Węglowodany w kotletach z mięsa mielonego

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
5.58 g
11.15 g
Węglowodany przyswajalne
5.02 g
10.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.55 g
1.11 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
16.17 g
32.33 g
Tłuszcze nasycone
6.30 g
12.60 g
Tłuszcze nienasycone
9.87 g
19.73 g
Tłuszcze jednonasycone
7.74 g
15.49 g
Tłuszcze wielonasycone
2.12 g
4.24 g
Cholesterol
71.63 mg
143.26 mg

Witaminy w przepisie na kotlety z mięsa mielonego

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
18.31 µg (mcg)
36.62 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.25 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.51 µg (mcg)
1.03 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.52 mg
3.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
18.19 µg (mcg)
36.38 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.44 mg
0.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.69 mg
5.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
14.21 µg (mcg)
28.42 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
4.73 µg (mcg)
9.46 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety z mięsa mielonego

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
87.48 mg
174.95 mg
Potas
214.83 mg
429.66 mg
Wapń
43.55 mg
87.09 mg
Fosfor
135.10 mg
270.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.94 mg
33.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.93 mg
1.85 mg
Cynk
1.44 mg
2.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z mięsa mielonego 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z mięsa mielonego

Lista alergenów dla kotletów z mięsa mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania kotletów z mięsa mielonego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
700 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 700 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Bułka pszenna
100 g
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 100 g
Mleko 3,2%
150 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
35.70
Jak oceniasz przepis na kotlety z mięsa mielonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób