Kotlety z mięsa mielonego
- Mięso mielone wieprzowe (700 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Bułka pszenna (100 g)
- Mleko 3,2% - pół szklanki (150 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
Przepis na kotlety z mięsa mielonego krok po kroku
Cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce.
Bułkę porwij i namocz w mleku.
Mięso umieść w misce, dodaj cebulę, jajka, bułkę pszenną.
Dopraw masę solą, pieprzem, pieprzem ziołowym oraz czosnkiem granulowanym.
Wyrób dobrze masę na kotlety.
Na patelni rozgrzej olej.
Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety i smaż na oleju z obu stron po około 5 minut.
Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków.
-
Mielony z piekarnika
-
Kotlety mielone z piekarnika
-
Kotleciki rybne
-
Mielone z pieczarkami
-
Mielone z piekarnika
-
Kotlety mielone
-
Kotlety mielone z indyka
-
Kotlety mielone z pieczarek
-
Klopsy mielone
-
Kotlety z soczewicy czerwonej
-
Burger domowy
-
Bryzol wołowy
-
Mielone z cukinią
-
Kotlety z kaszy jęczmiennej
-
Sznycel ministerski
-
Kotlety z mięsa z rosołu
-
Kotlety mielone bez bułki
-
Pulpety w sosie grzybowym
-
Kotlety mielone
Więcej informacji na temat kotletów z mięsa mielonego
Kotlety z mięsa mielonego to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smażone na patelni kotlety są chrupiące i świetnie sprawdzą się podane z dodatkiem gotowanych ziemniaków i tartych buraczków. Kotlety to tradycyjne danie kuchni polskiej. Przygotowywać można je także z rozmaitymi dodatkami takimi jak pieczarki czy ser żółty. Kotlety można obgotować w sosie lub zapiec. Przepis na kotlety z mięsa mielonego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, cebula, bułka pszenna, mleko, sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, olej rzepakowy, jajka.
Jak zrobić kotlety z mięsa mielonego? Cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce. Bułkę porwij i namocz w mleku. Mięso umieść w misce, dodaj cebulę, jajka, bułkę pszenną. Dopraw masę solą, pieprzem, pieprzem ziołowym oraz czosnkiem granulowanym. Wyrób dobrze masę na kotlety. Na patelni rozgrzej olej. Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety i smaż na oleju z obu stron po około 5 minut. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu składników mineralnych i witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym w naszej codziennej diecie. Jest ono niezbędne do procesów budulcowych oraz syntezy hormonów.
Podsumowując prosty przepis na kotlety gwarantuje przygotowanie szybkiego i smacznego posiłku dla rodziny. Kotlety mielone są pyszne i idealne na obiad w dzień powszedni lub święta. Smaczne kotlety można podawać z ziemniakami lub ryżem. Kotlety są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni. Kotlety można wykorzystać na zimno, przygotowując z ich dodatkiem kanapki.
Alergeny w kotletach z mięsa mielonego
Lista alergenów dla kotletów z mięsa mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze kotletów z mięsa mielonego
Kotlety z mięsa mielonego to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kotlety zawierają sporą ilość składników mineralnych i witamin. Kotlety zawierają także sporą ilość błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.