Przepis na kotlety z marchewki krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, garnek mały, krajalnica do jajek

Marchewki umyj, obierz i ugotuj, aż będą miękkie. Jedno jajko ugotuj na twardo. Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na patelni.

Pokrój na mniejsze kawałki, dokładnie rozdrobnij mikserem lub blenderem.

Dodaj ugotowane, obrane, pokrojone w kostkę jajko i drugie, nieugotowane jajko oraz cebulkę. Dokładnie wymieszaj i dopraw.

Dłońmi uformuj niewielkie kotleciki i obtocz w bułce tartej.

Smaż obustronnie na patelni z olejem rzepakowym.

kotlety z marchewki
kotlety z marchewki
Koszt przygotowania dania
2.71 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
433 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Kotlety z marchewki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kotletach z marchewki

Kotlety z marchewki to pomysł na pyszne, zdrowe, wegetariańskie danie, które przygotujesz w prosty i szybki sposób. Idealnie sprawdzą się na obiad zamiast tradycyjnych mięsnych kotletów, możesz też podawać je na kolację, do sałatek, czy na kanapki. Samo przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż pół godziny, nie potrzebujesz ani wyszukanych składników, zaawansowanego sprzętu, czy wygórowanych umiejętności kulinarnych, dlatego to przepis, z którym poradzi sobie absolutnie każdy, a kotlety zawsze wyjdą smaczne. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotlety z marchewki, aby były fit i jednocześnie dobre w smaku koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis. Składniki, które będą niezbędne do przygotowania tego posiłku to świeże marchewki, jajko, cebula, bułka tarta oraz olej do smażenia. Nie zapomnij też o przyprawach, które nadadzą kotletom wyrazistego smaku. Możesz poprzestać na odrobinie soli i pieprzu lub dodać suszone zioła, na przykład prowansalskie, majeranek, rozmaryn, bazylię czy oregano. Jeśli preferujesz bardziej pikantne smaki, dobrym dodatkiem będą też mielona ostra papryka, papryczki chilli, świeży lub mielony, suszony czosnek. Kotlety z marchewki możesz zarówno upiec w piekarniku, jak i również usmażyć na patelni – wybór należy do Ciebie, pamiętaj jednak, że pierwszy wariant, sprawi, że będą one mniej kaloryczne, mniej tłuste i lepiej strawne. Jeśli na co dzień eliminujesz mięso i stosujesz dietę wegetariańską, pamiętaj, że musisz zwrócić uwagę na odpowiednią ilość białka i żelaza w diecie. Dzięki wykorzystaniu jajek kotlety są dobrym źródłem białka, pamiętaj jednak o tym, że eliminacja mięsa zwiększa ryzyko jego niedoborów, dlatego ich inne źródła powinny być obecne w każdym posiłku. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis na kotlety z marchewki, które są szybkie i proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne i uniwersalne na wiele okazji.

Wartości odżywcze kotletów z marchewki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kalorie)
166.71 kcal
433.45 kcal
Białko
6.23 g
16.20 g

Węglowodany w kotletach z marchewki

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany
11.82 g
30.73 g
Węglowodany przyswajalne
10.21 g
26.54 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.61 g
4.19 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz
10.43 g
27.12 g
Tłuszcze nasycone
2.12 g
5.51 g
Tłuszcze nienasycone
8.31 g
21.62 g
Tłuszcze jednonasycone
5.66 g
14.72 g
Tłuszcze wielonasycone
2.65 g
6.90 g
Cholesterol
132.00 mg
343.20 mg

Witaminy w przepisie na kotlety z marchewki

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A
326.13 µg (mcg)
847.94 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.35 µg (mcg)
0.91 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
3.10 mg
8.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.71 µg (mcg)
1.85 µg (mcg)
Witamina E
0.67 mg
1.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
56.77 µg (mcg)
147.61 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.01 mg
2.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
36.23 µg (mcg)
94.19 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
2672.74 µg (mcg)
6949.13 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety z marchewki

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód
144.13 mg
374.74 mg
Potas
194.71 mg
506.25 mg
Wapń
51.94 mg
135.03 mg
Fosfor
102.19 mg
265.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.90 mg
36.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.22 mg
3.17 mg
Cynk
0.70 mg
1.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z marchewki 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z marchewki

Lista alergenów dla kotletów z marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania kotletów z marchewki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
100 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Bułka tarta
30 g
3 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Koszt składników
21.30
Jak oceniasz przepis na kotlety z marchewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób