Kotlety z marchewki
- Marchewka - 2 sztuki (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Bułka tarta - 3 łyżki (30 g)
Przepis na kotlety z marchewki krok po kroku
Marchewki umyj, obierz i ugotuj, aż będą miękkie. Jedno jajko ugotuj na twardo. Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na patelni.
Pokrój na mniejsze kawałki, dokładnie rozdrobnij mikserem lub blenderem.
Dodaj ugotowane, obrane, pokrojone w kostkę jajko i drugie, nieugotowane jajko oraz cebulkę. Dokładnie wymieszaj i dopraw.
Dłońmi uformuj niewielkie kotleciki i obtocz w bułce tartej.
Smaż obustronnie na patelni z olejem rzepakowym.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat kotletów z marchewki
Kotlety z marchewki to pomysł na pyszne, zdrowe, wegetariańskie danie, które przygotujesz w prosty i szybki sposób. Idealnie sprawdzą się na obiad zamiast tradycyjnych mięsnych kotletów, możesz też podawać je na kolację, do sałatek, czy na kanapki. Samo przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż pół godziny, nie potrzebujesz ani wyszukanych składników, zaawansowanego sprzętu, czy wygórowanych umiejętności kulinarnych, dlatego to przepis, z którym poradzi sobie absolutnie każdy, a kotlety zawsze wyjdą smaczne. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotlety z marchewki, aby były fit i jednocześnie dobre w smaku koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis. Składniki, które będą niezbędne do przygotowania tego posiłku to świeże marchewki, jajko, cebula, bułka tarta oraz olej do smażenia. Nie zapomnij też o przyprawach, które nadadzą kotletom wyrazistego smaku. Możesz poprzestać na odrobinie soli i pieprzu lub dodać suszone zioła, na przykład prowansalskie, majeranek, rozmaryn, bazylię czy oregano. Jeśli preferujesz bardziej pikantne smaki, dobrym dodatkiem będą też mielona ostra papryka, papryczki chilli, świeży lub mielony, suszony czosnek. Kotlety z marchewki możesz zarówno upiec w piekarniku, jak i również usmażyć na patelni – wybór należy do Ciebie, pamiętaj jednak, że pierwszy wariant, sprawi, że będą one mniej kaloryczne, mniej tłuste i lepiej strawne. Jeśli na co dzień eliminujesz mięso i stosujesz dietę wegetariańską, pamiętaj, że musisz zwrócić uwagę na odpowiednią ilość białka i żelaza w diecie. Dzięki wykorzystaniu jajek kotlety są dobrym źródłem białka, pamiętaj jednak o tym, że eliminacja mięsa zwiększa ryzyko jego niedoborów, dlatego ich inne źródła powinny być obecne w każdym posiłku. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis na kotlety z marchewki, które są szybkie i proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne i uniwersalne na wiele okazji.
Alergeny w kotletach z marchewki
Lista alergenów dla kotletów z marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze kotletów z marchewki
Kotlety można też upiec w piekarniku — będą wtedy miały mniejszą kaloryczność i będą lepiej strawne.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.