Kotlety z łopatki wieprzowej

Opublikowano: 10.11.2023 r., 16:21 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wieprzowe kotlety z ziemniakami
Kotlety z łopatki wieprzowej
Kotlety z łopatki wieprzowej to doskonały pomysł na sycący posiłek dla wszystkich miłośników mięs. Są proste w przygotowaniu, a do tego naprawdę smaczne.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 50 min
415 kcal
Kcal w porcji
128 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Łopatka wieprzowa (400 g)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa

Przepis na kotlety z łopatki wieprzowej krok po kroku

Mięso podziel na plastry i wykrój błonki. Rozbij tłuczkiem.

Kotlety przypraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz tymiankiem.

Każdy kotlet oprósz mąką.

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej kotlety z obu stron, aż do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na kotlety z łopatki wieprzowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,6% osób

Więcej informacji na temat kotletów z łopatki wieprzowej

Kotlety z łopatki wieprzowej to doskonały pomysł na sycący posiłek dla wszystkich miłośników mięs. Są proste w przygotowaniu, a do tego naprawdę smaczne.

Przepis na kotlety z łopatki wieprzowej to świetna opcja na obiad. Zrobisz je z mięsa wieprzowego. To jeden z najpopularniejszych rodzajów w Polsce. Zwykle pojawia się na stole właśnie w postaci kotletów. Jednak najczęściej są one smażone. Podczas smażenia powstaje wiele niebezpiecznych związków, dodatkowo produkty stają się bardziej kaloryczne i tłuste. Co nie jest dobre dla zdrowia. Jeśli kochasz kotlety i mięsne dania i nie chcesz z nich rezygnować, możesz wymienić je na kotlety pieczone. Dzięki temu mają mniej kalorii i są nieco bardziej zdrowe. Pamiętaj też, by raczej zrezygnować z panierki. To pozwoli Ci zaoszczędzić nieco kalorii. A przy okazji wciąż cieszyć się smakiem ulubionego mięsa. Choć mięso czerwone nie powinno gościć zbyt często w menu, to pamiętaj, że jest ono również cennym źródłem witamin, na przykład żelaza, czy witaminy A. Dlatego od czasu do czasu można po nie sięgać. Wtedy najlepiej podawać je jednak z dodatkiem świeżych lub gotowanych warzyw. Możesz sięgnąć po smaczne surówki.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotlety z łopatki wieprzowej, by były smaczne, a przy tym niezbyt skomplikowane, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Najczęściej sięga się po kotlety schabowe. Kotlety schabowe często goszczą na polskich stołach. To danie tradycyjne. Ciężko wyobrazić sobie niedzielny obiad bez tej propozycji. Jednak, choć są one smaczne, ciągłe sięganie po nie może sprawić, że zupełnie się nam znudzą. Co w takiej sytuacji? Najlepiej sięgnąć po alternatywę, czyli takie z łopatki. W dodatku możne je zrobić pieczone w piekarniku. A więc są znacznie zdrowsze. Wychodzą z niego naprawdę smaczne kotlety, obok których ciężko przejść obojętnie. Może się wydawać, że jego przygotowanie jest dość skomplikowane, jednak nie jest to prawda. Całość nie zajmuje więcej niż 25 minut. A więc sprawdzi się, nawet jeśli nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie.

Alergeny w kotletach z łopatki wieprzowej

Lista alergenów dla kotletów z łopatki wieprzowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze kotletów z łopatki wieprzowej

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć zbyt często w menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(128g)
Energia (kcal)
324.69
415.60
Białko (g)
14.89
19.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(128g)
Węglowodany (g)
7.14
9.14
Węglowodany przyswajalne (g)
7.14
9.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(128g)
Tłuszcz (g)
26.04
33.34
Tłuszcze nasycone (g)
8.43
10.79
Tłuszcze nienasycone (g)
17.61
22.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(128g)
Witamina B6 (mg)
0.28
0.36
Tiamina (mg)
0.70
0.89
Ryboflawina (mg)
0.26
0.34
Niacyna (mg)
3.65
4.67
Foliany (µg (mcg))
18.14
23.22

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(128g)
Sód (mg)
51.51
65.93
Potas (mg)
249.43
319.27
Wapń (mg)
13.75
17.59
Fosfor (mg)
154.90
198.27
Magnez (mg)
17.64
22.58
Żelazo (mg)
1.43
1.83
Cynk (mg)
2.22
2.84
Miedź (mg)
0.08
0.10
Mangan (mg)
0.08
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z łopatki wieprzowej 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z łopatki wieprzowej

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
400 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
9.71
Za 400 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
40.00