Kotlety z kurczaka

Opublikowano: 24.04.2021 r., 1:17 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety z kurczaka znajdują się na ciemnym blacie. Dookoła rozsypane są ziarenka kolorowego pieprzu oraz sól. Na kurczaku leży natka pietruszki.
Kotlety z kurczaka
Kotlety z kurczaka to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis jest prosty, a kotlety wychodzą bardzo dobre. Sprawdź, jak przygotować pyszne kotlety!
Przygotowanie 45 min
524 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 3 piersi z kurczaka (600 g)
  • Olej rzepakowy 1/2 szklanki (125 ml)
  • Bułka tarta 1 szklanka (215 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (135 g)
  • Jajko 3 jajka rozmiar M (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska, ręcznik papierowy

Przepis na kotlety z kurczaka krok po kroku

Piersi z kurczaka opłucz, osusz i wytnij z nich błonki. Następnie podziel ja na mniejsze kawałki.

Każdy kawałek mięsa z piersi kurczaka obtocz w soli i pieprzu. Filety włóż do miski i odstaw na 20-25 min.

Jajka roztrzep, a potem dodaj do nich przyprawę do kurczaka oraz czosnek granulowany. Do drugiego naczynia wsyp mąkę, a do trzeciego bułkę tartą.

Mięso obtaczaj w mące pszennej, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i ułóż tam tyle kotletów, ile zmieścić.

Po ok. 3-4 min odwrócić je na drugą stronę i podsmażaj jeszcze ok. 2-3 min.

Usmażone kawałki z kurczaka umieść na papierze do pieczenia, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Jak oceniasz przepis na kotlety z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat kotletów z kurczaka

Kotlety z kurczaka to bardzo dobry pomysł na rodzinny obiad. Przygotowanie tych kotletów nie zajmuje wiele czasu, a możne ja podawać z różnymi dodatkami. Dzieci zwykle chętniej sięgają po filety z piersi kurczaka niż kotlety schabowe, ponieważ drobiowe są m.in. delikatniejsze.

Jak zrobić kotlety z fileta kurczaka? Mięso należy oczyścić z błonek, a potem podzielić na mniejsze kawałki. Potem wystarczy posypać je solą i pieprzem. Można je odstawić na kilkanaście minut. Na dobrze rozgrzanej patelni kurczak obrabia się szybko. Zazwyczaj kotlety są już dobre po ok. 5-7 min. Do jajka nie musisz dodać przyprawy do kurczaka ani czosnku granulowanego, jeśli nie masz na to ochoty. Z kolei bułkę tartą możesz wymieszać z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.

Jeżeli piersi z kurczaka przekroisz tylko na dwa kawałki, to warto mięso rozbić przy użyciu tłuczka. Odpowiedni będzie gładki tłuczek, ponieważ to mięso jest delikatne i łatwo zrobić w nim dziury. Mięso należy umieścić w woreczku foliowym (można też go po prostu nim przykryć) i parę razy uderzyć w miarę delikatnie. Należy uważać, aby mięso się nie poszarpało, bo później trudniej będzie je obtaczać w mące, jajku i bułce.

Z kawałków kurczaka można przygotować nie tylko kotlety, ale też np. dodatek do sałatki. Wtedy nie trzeba panierować tych kawałków. Można je obtoczyć tylko w soli i pieprzu (lub ulubionej przyprawie do kurczaka) i usmażyć, a potem dodać do sałatki z sałaty karbowanej, pomidorków koktajlowych, żółtego sera i sosu winegret na bazie soku z cytryny. Drobiowe kawałki można też nabijać na wykałaczki i robić koreczki. Z piersi kurczaka można zrobić dużo potraw i przekąsek.

Przepis na kotlety z kurczaka jest bardzo prosty. Nawet osoby zaczynające swoją przygodę z gotowaniem powinny dobrze sobie poradzić. Te pyszne kotlety z kurczaka są uwielbiane zwłaszcza przez dzieci, ale dorośli także chętnie po nie sięgają. Kotlety można podawać z ziemniakami (zarówno puree z masłem i śmietaną, jak i z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem), frytkami oraz surówką lub mizerią.

Alergeny w kotletach z kurczaka

Lista alergenów dla kotletów z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

Wartości odżywcze kotletów z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
275.83
524.07
Białko (g)
16.44
31.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
20.51
38.96
Węglowodany przyswajalne (g)
19.73
37.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.78
1.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
13.71
26.05
Tłuszcze nasycone (g)
2.53
4.80
Tłuszcze nienasycone (g)
11.19
21.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.65
14.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.54
6.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
84.82
161.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina B6 (mg)
0.44
0.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.52
12.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
44.95
85.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
167.92
319.04
Potas (mg)
227.79
432.79
Wapń (mg)
43.67
82.97
Fosfor (mg)
171.52
325.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.51
50.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.85
3.52
Cynk (mg)
0.87
1.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z kurczaka 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z kurczaka

Koszt składników
50.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
3 piersi z kurczaka
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Bułka tarta
215 g
1 szklanka
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 215 g
Mąka pszenna typ 500
135 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.41
Za 135 g
Jajko
3 szt.
3 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
50.80