Przepis na kotlety z kurczaka krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 600 g 3 piersi z kurczaka
- Olej rzepakowy 125 ml 1/2 szklanki
- Bułka tarta 215 g 1 szklanka
- Mąka pszenna typ 500 135 g 1 szklanka
- Jajko 3 szt. 3 jajka rozmiar M
Piersi z kurczaka opłucz, osusz i wytnij z nich błonki. Następnie podziel ja na mniejsze kawałki.
Każdy kawałek mięsa z piersi kurczaka obtocz w soli i pieprzu. Filety włóż do miski i odstaw na 20-25 min.
Jajka roztrzep, a potem dodaj do nich przyprawę do kurczaka oraz czosnek granulowany. Do drugiego naczynia wsyp mąkę, a do trzeciego bułkę tartą.
Mięso obtaczaj w mące pszennej, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i ułóż tam tyle kotletów, ile zmieścić.
Po ok. 3-4 min odwrócić je na drugą stronę i podsmażaj jeszcze ok. 2-3 min.
Usmażone kawałki z kurczaka umieść na papierze do pieczenia, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Często zadawane pytania
-
Pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka
-
Pad thai z kurczakiem
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Makaron po chińsku
-
Kurczak po toskańsku
-
Kurczak na ryżu
-
Quritto
-
Pierożki wonton z kurczakiem
-
Strogonow z kurczaka
-
Leczo z kurczakiem
-
Terrina
-
Filet z kurczaka

(liczba kalorii)
Kotlety z kurczaka - cechy przepisu
Więcej o kotletach z kurczaka
Kotlety z kurczaka to bardzo dobry pomysł na rodzinny obiad. Przygotowanie tych kotletów nie zajmuje wiele czasu, a możne ja podawać z różnymi dodatkami. Dzieci zwykle chętniej sięgają po filety z piersi kurczaka niż kotlety schabowe, ponieważ drobiowe są m.in. delikatniejsze.
Jak zrobić kotlety z fileta kurczaka? Mięso należy oczyścić z błonek, a potem podzielić na mniejsze kawałki. Potem wystarczy posypać je solą i pieprzem. Można je odstawić na kilkanaście minut. Na dobrze rozgrzanej patelni kurczak obrabia się szybko. Zazwyczaj kotlety są już dobre po ok. 5-7 min. Do jajka nie musisz dodać przyprawy do kurczaka ani czosnku granulowanego, jeśli nie masz na to ochoty. Z kolei bułkę tartą możesz wymieszać z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
Jeżeli piersi z kurczaka przekroisz tylko na dwa kawałki, to warto mięso rozbić przy użyciu tłuczka. Odpowiedni będzie gładki tłuczek, ponieważ to mięso jest delikatne i łatwo zrobić w nim dziury. Mięso należy umieścić w woreczku foliowym (można też go po prostu nim przykryć) i parę razy uderzyć w miarę delikatnie. Należy uważać, aby mięso się nie poszarpało, bo później trudniej będzie je obtaczać w mące, jajku i bułce.
Z kawałków kurczaka można przygotować nie tylko kotlety, ale też np. dodatek do sałatki. Wtedy nie trzeba panierować tych kawałków. Można je obtoczyć tylko w soli i pieprzu (lub ulubionej przyprawie do kurczaka) i usmażyć, a potem dodać do sałatki z sałaty karbowanej, pomidorków koktajlowych, żółtego sera i sosu winegret na bazie soku z cytryny. Drobiowe kawałki można też nabijać na wykałaczki i robić koreczki. Z piersi kurczaka można zrobić dużo potraw i przekąsek.
Przepis na kotlety z kurczaka jest bardzo prosty. Nawet osoby zaczynające swoją przygodę z gotowaniem powinny dobrze sobie poradzić. Te pyszne kotlety z kurczaka są uwielbiane zwłaszcza przez dzieci, ale dorośli także chętnie po nie sięgają. Kotlety można podawać z ziemniakami (zarówno puree z masłem i śmietaną, jak i z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem), frytkami oraz surówką lub mizerią.
Wartości odżywcze kotletów z kurczaka
Energia i białka
(190g)
Węglowodany w kotletach z kurczaka
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy w przepisie na kotlety z kurczaka
(190g)
Składniki mineralne w przepisie na kotlety z kurczaka
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kotletach z kurczaka
Lista alergenów dla kotletów z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka