Kotlety z kaszy jaglanej
- Kasza jaglana (200 g)
- Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
- Bułka tarta - 3/4 szklanki (160 g)
- Czosnek - 2 ząbki czosnku (10 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Ser parmezan (50 g)
- Marchewka - 1 średnia marchew (70 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
Przepis na kotlety z kaszy jaglanej krok po kroku
Kaszę jaglaną przełóż na sitko i sparz wrzątkiem, a następnie dobrze przepłucz. Następnie umieść ją w garnku, zalej wrzątkiem i ugotuj. Po ok. 15-20 min odcedź kaszę, przełóż ją do dużej miski i pozostał do ostygnięcia.
Ser zetrzyj na tarce.
Marchewkę opłucz, osusz, obierz. Ugotuj do miękkości i zetrzyj na tarce na średnich lub małych oczkach.
Cebulę obierz i poszatkuj w drobną kostkę.
Czosnek obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj cebulkę. Gdy się zeszkli, dodaj marchewkę. Wymieszaj i podsmażaj pod przykryciem przez 4-5 min. Następnie dodaj czosnek, wymieszaj i po 1-2 min zdejmij z palnika. Odstaw do przestudzenia.
Do miski z kaszą wbij jajko i dodaj 1 łyżeczką majeranki, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Następnie dodaj starty ser oraz marchewkę z cebulą i czosnkiem. Całość dobrze wymieszaj (za pomocą rąk) i odstaw na 10-15 min.
Z gotowej masy uformuj kulki i nieco je spłaszcz, a następnie obtocz w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i przysmażaj kotlety do przyrumienienia z obu stron (ok. 4-5 min na stronę).
-
Legumina
-
Kotlety z cukinii
-
Pasztet z ciecierzycy
-
Jaglanka
-
Kotlety z brokułów
-
Budyń z kaszy jaglanej
-
Kasza jaglana z warzywami
-
Wegańskie kotlety
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Jaglanka na mleku
-
Ciasto z kaszy jaglanej (keks z bakaliami i polewą czekoladową)
-
Kasza jaglana na słodko
-
Kasza jaglana na mleku
-
Rafaello z kaszy jaglanej
-
Pasztet wegański
-
Kotlety jaglane
-
Desery z kaszy jaglanej
-
Sernik z kaszy jaglanej
-
Dania z kaszy jaglanej
Więcej informacji na temat kotletów z kaszy jaglanej
Kotlety z kaszy jaglanej jak najbardziej nadają się dla dzieci, ale dorośli także je uwielbiają. Możesz do nich dodać różne rzeczy, więc te kotleciki mogą za każdym razem smakować inaczej.
Jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej? Te kotlety są proste do przygotowania, ale warto pamiętać o kilku istotnych szczegółów. Sekret tkwi w dobrze ugotowanej kaszy, ale istotne jest także przygotowanie pozostałych składników. Warzywa (np. marchewka, pietruszka, seler) powinny być ugotowane. Cebula powinna być przysmażona lub starta na tarce na małych oczkach.
Kaszę jaglaną należy odpowiednio przygotować przed gotowaniem. Jeśli się tego nie zrobi, kasza będzie miał wyczuwalną goryczkę. Kaszę jaglaną możesz najpierw uprażyć na suchej patelni, potem zalać wrzątkiem, przepłukać i ponownie zalać wrzątkiem, zagotować i gotować po przykryciem ok. 15-17 min. Jeżeli nie chcesz prażyć kaszy, pomiń ten krok, ale resztę wykonaj tak samo. Wtedy będziesz mieć pewność, że kasza będzie dobrze ugotowana oraz smaczna.
Do kaszy możesz dodać m.in. koperek, szczypiorek, paprykę słodką, paprykę ostrą, kurkumę, curry, majeranek, kolendrę czy bazylię. Wybierze te przyprawy i zioła, które najbardziej lubisz. Kotlety z kaszy jaglanej możesz też obtoczyć w surowym jajku, a potem w rozkruszonych płatkach kukurydzianych (płatki mogą być wymieszane z bułką tartą). Zamiast bułki tartej możesz wybrać mąkę kukurydzianą.
Najczęściej do kotletów z kaszy jaglanej dodawane są marchewki, ale możesz też zdecydować się na pietruszkę, seler korzeniowy oraz pieczarki. Aby te kotlety były wegańskie, należy rezygnować z jajka. Z kolei bezglutenowe będą wtedy, gdy zamienisz bułkę tartą na coś innego (np. na panierkę z ciecierzycy).
Jeżeli zależy ci na wersji fit, kotlety z kaszy jaglanej upiecz w piekarniku. Po obtoczeniu ich w bułce tartej należy je ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik powinien być rozgrzany do 180-190 stopni Celsjusza. Te kotleciki należy piec ok. 35-40 min, a w połowie tego czasu należy je odwrócić na drugą stronę.
Przepis na kotlety z kaszy jaglanej jest prosty. Te kotlety idealnie nadają się na obiad dla całej rodziny. Zazwyczaj bardzo chętnie sięgają po nie dzieci. Można je podawać z ziemniakami (pieczonymi lub gotowanymi w wodzie), mizerią i sałatką.
Alergeny w kotletach z kaszy jaglanej
Lista alergenów dla kotletów z kaszy jaglanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
Wartości odżywcze kotletów z kaszy jaglanej
Energia i białka
(155g)
Węglowodany
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Witaminy
(155g)
Składniki mineralne
(155g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.