Przepis na kotlety z kaszy bulgur krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Kaszę bulgur ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Ugotowaną kaszę przełóż do miski, wbij jajko, dodaj drobno pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę.

Dokładnie wymieszaj i dodaj przyprawy.

Na końcu do masy dodaj posiekaną natkę pietruszki, uformuj kotlety.

Obtocz kotlety w bułce tartej i usmaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym.

Gdy kotlety będą złociste, ściągnij je z ognia i połóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

kotlety z kaszy bulgur
Kotlety z kaszy bulgur
Koszt przygotowania dania
7.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
211 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Kotlety z kaszy bulgur - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kotletach z kaszy bulgur

Kotlety z kaszy bulgur to idealna propozycja na obiad bez mięsa. Sprawdzą się nie tylko jako posiłek u osób na diecie wegetariańskiej, ale też u wszystkich na diecie tradycyjnej. Pamiętaj, aby przynajmniej jeden raz w tygodniu podawać obiady całkowicie bezmięsne. Jeśli zawsze brakowało Ci na nie pomysłu, dzisiaj przedstawię Ci przepis na kotlety z kaszy bulgur.

Mój przepis na szybkie, zdrowe i pyszne kotlety bez mięsa, jest bardzo łatwy w wykonaniu.

Potrzebujesz kilku składników, o których wspominam poniżej.

Do głównych z nich należy oczywiście kasza bulgur, która w ostatnim czasie zyskała na popularności w Polsce. Pochodzi ona z Bliskiego Wschodu, zyskała na popularności między innymi dzięki swoim walorom zdrowotnym i łatwości przygotowywania. Kasza jest dobra w smaku, a przez wielu uważana za produkt fit.

Kasza bulgur charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że może być spożywana przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2), nie będzie ona powodowała gwałtownego wyrzutu insuliny, mówiąc kolokwialnie.

Jest wytwarzana z pszenicy durum, co oznacza, że jest produktem zawierającym gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten.

Dania z kaszą bulgur są proste, a dzięki niej szybko przygotujesz wegetariańskie dania, które pokocha każdy.

Dzisiaj pokażę Ci jak zrobić kotlety z kaszy bulgur, które są bardzo dobre, a wykonasz je w około 20 minut. Będzie to świetny pomysł na lunch czy na obiad dla całej Twojej rodziny.

Do wykonania całego obiadu będziesz potrzebować kaszy bulgur, pieczarek, jajka, odrobiny bułki tartej, oleju, garść natki pietruszki i cebulę. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań, obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Dokładnie jak zrobić najlepsze kotlety z kaszy bulgur opisuję nieco niżej.

Wartości odżywcze kotletów z kaszy bulgur

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
264.43 kcal
211.54 kcal
Białko
8.99 g
7.19 g

Węglowodany w kotletach z kaszy bulgur

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
42.70 g
34.16 g
Węglowodany przyswajalne
36.12 g
28.89 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.58 g
5.27 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
7.67 g
6.14 g
Tłuszcze nasycone
1.33 g
1.06 g
Tłuszcze nienasycone
6.34 g
5.08 g
Tłuszcze jednonasycone
4.19 g
3.35 g
Tłuszcze wielonasycone
2.16 g
1.73 g
Cholesterol
37.54 mg
30.03 mg

Witaminy w przepisie na kotlety z kaszy bulgur

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A
33.43 µg (mcg)
26.74 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.21 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.13 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
6.03 mg
4.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.21 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Witamina E
0.23 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
16.15 µg (mcg)
12.92 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.82 mg
3.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
38.61 µg (mcg)
30.89 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
209.56 µg (mcg)
167.65 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety z kaszy bulgur

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
93.03 mg
74.42 mg
Potas
320.46 mg
256.37 mg
Wapń
46.64 mg
37.31 mg
Fosfor
195.16 mg
156.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
84.94 mg
67.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.14 mg
1.71 mg
Cynk
1.32 mg
1.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.27 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z kaszy bulgur 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z kaszy bulgur

Lista alergenów dla kotletów z kaszy bulgur przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kasza bulgur
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania kotletów z kaszy bulgur

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza bulgur
250 g
1 szklanka
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 250 g
Cebula dymka
20 g
1 sztuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Pieczarki
120 g
2 garści
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
50 g
5 łyżek
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Natka pietruszki
20 g
1 garść
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
31.30
Jak oceniasz przepis na kotlety z kaszy bulgur
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób