Kotlety z kapusty kiszonej

Opublikowano: 16.05.2022 r., 14:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Przepis na kotlety z kapusty kiszonej
Przepis na kotlety z kapusty kiszonej
Kotlety z kapusty kiszonej to bardzo dobra propozycja na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na wegetariańskie danie.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
603 kcal
Kcal w porcji
375 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Kapusta kiszona (300 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cebula 1 średnia sztuka (150 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Bułka tarta (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka, duża miska

Przepis na kotlety z kapusty kiszonej krok po kroku

Marchew obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

Kapustę pokrój.

W garnku ugotuj kapustę z dodatkiem marchwi (gotuj do miękkości warzyw).

Po tym czasie kapustę odcedź z nadmiaru wody.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Cebulę podsmaż z dodatkiem posiekanego czosnku na oleju do momentu zarumienienia.

Do miski włóż kapustę z marchwią, cebulę, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy.

Składniki zagnieć do uzyskania jednolitej masy.

Z masy uformuj kotlety i smaż je z obu stron do uzyskania rumianego koloru.

Gotowe kotlety podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na kotlety z kapusty kiszonej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat kotletów z kapusty kiszonej

Kotlety z kapusty kiszonej to doskonały pomysł na smaczne, wegetariańskie danie na obiad dla całej rodziny. Jako dodatek obiadowy można wykorzystać ugotowane lub upieczone ziemniaki, kaszę lub ryż. Przepis na kotlety z kapusty kiszonej jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania kotletów bez mięsa potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kapusta kiszona, marchew, jajko, cebula, olej rzepakowy, bułka trata oraz przyprawy (sól, pieprz i czosnek). Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić kotlety z kapusty kiszonej? Marchew obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Kapustę pokrój. W garnku ugotuj kapustę z dodatkiem marchwi (gotuj do miękkości warzyw). Po tym czasie kapustę odcedź z nadmiaru wody. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Cebulę podsmaż z dodatkiem posiekanego czosnku na oleju do momentu zarumienienia. Do miski włóż kapustę z marchwią, cebulę, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Składniki zagnieć do uzyskania jednolitej masy. Z masy uformuj kotlety i smaż je z obu stron do uzyskania rumianego koloru. Gotowe kotlety podawaj na ciepło.

Kapusta kiszona jest doskonałym źródłem witaminy C, która wspomaga odporność naszego organizmu oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Dodatkowo witaminę C zalicza się do silnych przeciwutleniaczy, czyli związków, które wspomagają zmniejszenie produkcji wolnych rodników, przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry. Kapusta kiszona stanowi także doskonałe źródło naturalnego probiotyku, czyli kwasu mlekowego – kwas ten powstaje podczas procesu fermentacji.

Podsumowując pyszne kotlety świetnie sprawdzą się jako posiłek bez mięsa. Dobre kotlety możesz podać na obiad jako zastępstwo tradycyjnego mielonego. Kotlety są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Kotlety z kapusty kiszonej można podać także z sosem warzywnym lub mięsnym, jeśli nie serwujemy dania dla wegetarian.

Alergeny w kotletach z kapusty kiszonej

Lista alergenów dla kotletów z kapusty kiszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotletów z kapusty kiszonej

na 100g gotowej potrawy

Kotlety z kapusty kiszonej to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Kotlety stanowią doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
160.84
603.14
Białko (g)
2.32
8.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
9.64
36.14
Węglowodany przyswajalne (g)
7.40
27.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.23
8.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
12.74
47.78
Tłuszcze nasycone (g)
1.27
4.75
Tłuszcze nienasycone (g)
11.47
43.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.02
30.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.45
12.95
Cholesterol (mg)
23.93
89.74

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina A (µg (mcg))
205.96
772.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.84
29.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.48
Witamina E (mg)
0.27
1.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.29
38.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.69
2.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.48
95.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1940.99
7278.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód (mg)
300.71
1127.68
Potas (mg)
180.46
676.71
Wapń (mg)
36.58
137.19
Fosfor (mg)
42.68
160.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.41
46.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.02
3.82
Cynk (mg)
0.32
1.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z kapusty kiszonej 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z kapusty kiszonej

Koszt składników
26.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
300 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
150 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Koszt składników
26.30