Kotlety z kapusty kiszonej
- Kapusta kiszona (300 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cebula - 1 średnia sztuka (150 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Bułka tarta (50 g)
Przepis na kotlety z kapusty kiszonej krok po kroku
Marchew obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Kapustę pokrój.
W garnku ugotuj kapustę z dodatkiem marchwi (gotuj do miękkości warzyw).
Po tym czasie kapustę odcedź z nadmiaru wody.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Cebulę podsmaż z dodatkiem posiekanego czosnku na oleju do momentu zarumienienia.
Do miski włóż kapustę z marchwią, cebulę, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy.
Składniki zagnieć do uzyskania jednolitej masy.
Z masy uformuj kotlety i smaż je z obu stron do uzyskania rumianego koloru.
Gotowe kotlety podawaj na ciepło.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Gzik
-
Pierogi z serem
-
Zupa czosnkowa
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pizza margherita
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat kotletów z kapusty kiszonej
Kotlety z kapusty kiszonej to doskonały pomysł na smaczne, wegetariańskie danie na obiad dla całej rodziny. Jako dodatek obiadowy można wykorzystać ugotowane lub upieczone ziemniaki, kaszę lub ryż. Przepis na kotlety z kapusty kiszonej jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania kotletów bez mięsa potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kapusta kiszona, marchew, jajko, cebula, olej rzepakowy, bułka trata oraz przyprawy (sól, pieprz i czosnek). Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić kotlety z kapusty kiszonej? Marchew obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Kapustę pokrój. W garnku ugotuj kapustę z dodatkiem marchwi (gotuj do miękkości warzyw). Po tym czasie kapustę odcedź z nadmiaru wody. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Cebulę podsmaż z dodatkiem posiekanego czosnku na oleju do momentu zarumienienia. Do miski włóż kapustę z marchwią, cebulę, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Składniki zagnieć do uzyskania jednolitej masy. Z masy uformuj kotlety i smaż je z obu stron do uzyskania rumianego koloru. Gotowe kotlety podawaj na ciepło.
Kapusta kiszona jest doskonałym źródłem witaminy C, która wspomaga odporność naszego organizmu oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Dodatkowo witaminę C zalicza się do silnych przeciwutleniaczy, czyli związków, które wspomagają zmniejszenie produkcji wolnych rodników, przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry. Kapusta kiszona stanowi także doskonałe źródło naturalnego probiotyku, czyli kwasu mlekowego – kwas ten powstaje podczas procesu fermentacji.
Podsumowując pyszne kotlety świetnie sprawdzą się jako posiłek bez mięsa. Dobre kotlety możesz podać na obiad jako zastępstwo tradycyjnego mielonego. Kotlety są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Kotlety z kapusty kiszonej można podać także z sosem warzywnym lub mięsnym, jeśli nie serwujemy dania dla wegetarian.
Alergeny w kotletach z kapusty kiszonej
Lista alergenów dla kotletów z kapusty kiszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze kotletów z kapusty kiszonej
Kotlety z kapusty kiszonej to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Kotlety stanowią doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin.
Energia i białka
(375g)
Węglowodany
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Witaminy
(375g)
Składniki mineralne
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.