Kotlety z kalafiora i jajek
Opublikowano: 30.04.2021 r.
Kotlety z kalafiora i jajek to pyszna jarska potrawa. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu zamiast mięsa. Doskonale smakuje z surówką ze świeżych warzyw.
Składniki dla 4 porcji:
- Kalafior - 400 g
- Jajko - 7 szt.
- Bułka tarta - 100 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Przyprawy - szczypiorek, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Kalafior podziel na mniejsze różyczki i ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Następnie posiekaj na desce na mniejsze kawałki.
- 5 jajek ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i drobno posiekaj.
- Rozdrobnionego kalafiora i jajka umieść w misce, dodaj jedno surowe jajko oraz 50 gram bułki tartej, posiekany szczypiorek i koperek. Całość dokładnie wymieszaj.
- Zwilżoną dłonią uformuj kotlety (4-6 sztuk), obtocz je w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej, ułóż kotlety i usmaż je z dwóch stron na złoty kolor.