Kotlety z kalafiora i jajek

Opublikowano: 30.04.2021 r., 8:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety z kalafiora i jajek znajdują się na białym talerzu. Ozdobione są listkami pietruszki. W oddali widać sztućce. Talerz stoi na kolorowej ścierce. Całość znajduje się na drewnianym stole.
Kotlety z kalafiora i jajek
Kotlety z kalafiora i jajek to pyszna jarska potrawa. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu zamiast mięsa. Doskonale smakuje z surówką ze świeżych warzyw.
Przygotowanie 30 min
319 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kalafior (400 g)
  • Jajko (7 szt.)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
szczypiorek, koper
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na kotlety z kalafiora i jajek krok po kroku

Kalafior podziel na mniejsze różyczki i ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Następnie posiekaj na desce na mniejsze kawałki.

5 jajek ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i drobno posiekaj.

Rozdrobnionego kalafiora i jajka umieść w misce, dodaj jedno surowe jajko oraz 50 gram bułki tartej, posiekany szczypiorek i koperek. Całość dokładnie wymieszaj.

Zwilżoną dłonią uformuj kotlety (4-6 sztuk), obtocz je w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej, ułóż kotlety i usmaż je z dwóch stron na złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na kotlety z kalafiora i jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat kotletów z kalafiora i jajek

Kotlety z kalafiora i jajek na twardo to doskonały pomysł na wegetariańskie danie obiadowe. Świetnie sprawdzi się jako piątkowy obiad bezmięsny. Możesz przygotować również klopsy z kalafiora w sosie koperkowym lub pomidorowym - jest to idealna propozycja na jarskie danie dla dzieci. Kotlety z kalafiora świetnie smakują z dodatkiem ziemniaków, ryżu lub kaszy oraz z dodatkiem surówki ze świeżych sezonowych warzyw. Jest to doskonała alternatywa na pyszny obiad w diecie redukcyjnej, ponieważ posiłek nie będzie wysokokaloryczny a dostarczy wielu cennych składników mineralnych, witamin oraz makroelementów. Przepis na kotlety z kalafiora jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do ich przygotowania potrzebujesz kalafiora, jajek kurzych, bułki tartej, oleju rzepakowego szczypiorku oraz koperku. Jeśli zamienisz bułkę tartą na pokruszone płatki kukurydziane (ze znakiem przekreślonego kłosa na opakowaniu) to danie świetnie sprawdzi się również w diecie bezglutenowej. W dalszej części dowiesz się jak zrobić kotlety z kalafiora z jajkiem.

Jaja użyte do przygotowania dania dostarcza do naszego organizmu pełnowartościowego białka zwierzęcego, które jest łatwostrawne. Znajdziemy w nich również wiele składników odżywczych, np luteinę w żółtku, która pozytywnie wpłynie na nasz wzrok. Kalafior z kolei ma niski indeks glikemiczny, dlatego warto włączyć go do diety osób chorujących na cukrzycę. Jest to warzywo, które wykazuje działanie przeciwnowotworowe oraz pomaga chronić nasz organizm przez choroba wrzodową.

Podsumowując prosty przepis na kotlety z kalafiora i jajek gotowanych na twardo do doskonała propozycja na danie obiadowe. Świetnie sprawdzi się w wielu dietach, dlatego warto wypróbować naszego przepisu. Potrawa ta jest bogactwem wielu składników mineralnych i odżywczych, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. Obecność białka dodatkowo sprawi, że będziemy dłużej odczuwać sytość po zjedzeniu tych pysznych kotletów z różnymi dodatkami. Jest to przepis uniwersalny, ponieważ sami możemy wybrać dodatki do obiadu.

Alergeny w kotletach z kalafiora i jajek

Lista alergenów dla kotletów z kalafiora i jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotletów z kalafiora i jajek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
159.95
319.90
Białko (g)
7.43
14.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
10.12
20.25
Węglowodany przyswajalne (g)
8.79
17.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.34
2.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
9.95
19.90
Tłuszcze nasycone (g)
2.33
4.66
Tłuszcze nienasycone (g)
7.62
15.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.16
10.32
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.46
4.93
Cholesterol (mg)
153.18
306.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
65.88
131.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
20.62
41.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.82
1.65
Witamina E (mg)
0.55
1.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
65.88
131.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.96
1.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
55.18
110.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
149.59
299.19
Potas (mg)
205.70
411.40
Wapń (mg)
52.04
104.09
Fosfor (mg)
118.00
236.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.96
31.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.42
2.83
Cynk (mg)
0.80
1.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z kalafiora i jajek 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z kalafiora i jajek

Koszt składników
27.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
400 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
27.80