Kotlety z indyka z piekarnika
- Mięso mielone z indyka (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Jajko (2 szt.)
- Bułka tarta - 1/2 szlanki (125 g)
Przepis na kotlety z indyka z piekarnika krok po kroku
Mięso mielone z indyka przełóż do miski, dopraw do smaku i wymieszaj.
Wbij jajka, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Całość dokładnie wymieszaj tak, aby wszystkie składniki się połączyły.
Uformuj kotlety wielkości pięści i obtocz w bułce tartej.
Kotlety ułóż na blaszce do pieczenia, upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.
-
Mielony z piekarnika
-
Kotlety mielone z piekarnika
-
Kotleciki rybne
-
Mielone z pieczarkami
-
Mielone z piekarnika
-
Kotlety mielone
-
Kotlety mielone z indyka
-
Kotlety mielone z pieczarek
-
Klopsy mielone
-
Kotlety z soczewicy czerwonej
-
Burger domowy
-
Bryzol wołowy
-
Mielone z cukinią
-
Kotlety z kaszy jęczmiennej
-
Sznycel ministerski
-
Kotlety z mięsa z rosołu
-
Kotlety mielone bez bułki
-
Pulpety w sosie grzybowym
-
Kotlety mielone
Więcej informacji na temat kotletów z indyka z piekarnika
Kotlety z indyka z piekarnika to najlepszy pomysł na domowy, fit obiad dla całej Twojej rodziny. Dlatego koniecznie poznaj mój niezawodny i prosty przepis. Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych, ogólnodostępnych składników takich jak: mięso mielone, jajko, cebula, czosnek, bułka tarta i tak naprawdę to wszystko.
Zatem, jak zrobić kotlety z indyka z piekarnika?
Mięso przełóż do miski, dopraw do smaku i wymieszaj. Następnie wbij jajko, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Taką masę z mięsa mielonego dokładnie wymieszaj lub rozgnieć dodatkowo widelcem tak, aby nie było większych grudek. Uformuj kotlety wielkości pięści i obtocz mocno w bułce tartej. Przełóż przygotowane kulki mięsne na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Piecz w piekarniku przez około 20-30 minut. To ile czasu piec kotlety zależne jest od wielkości kulek. Mielone kotlety możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, świetnie sprawdzi się tutaj też czyste mięso wołowe. Moim zdaniem najlepsze rozwiązanie to mięso mieszane wieprzowo-wołowe, pasuje ono idealnie do tego rodzaju dania. Kotlety nie będą się rozpadać i będzie się je bardzo dobrze formowało, a po usmażeniu będą soczyste w środku. Będzie to idealny pomysł na pyszne i szybkie danie obiadowe.
Jako dodatek do dania idealnie sprawdzi się puree ziemniaczane. Pamiętaj o porcji warzyw. Idealnie się tutaj sprawdzą warzywa gotowane w wodzie np. brokuły lub na parze.
Pieczone mięso to doskonały pomysł na dietetyczne danie, nie będzie ono zawierało dużej ilości tłuszczu, ponieważ nie będzie go obsmażać. Dodatkowo indyk podobnie jak kurczak należy do chudych gatunków mięs. Przy okazji dostarcza do naszego organizmu dużej ilości białka, które odpowiada za uczucie sytości.
Pieczone mięso jest tak samo szybkie i łatwe w przygotowaniu co smażone, a dodatkowo smaczne i dużo mniej kaloryczne.
Skoro już znasz przepis na kotlety z piekarnika, wykorzystaj mój przepis na obiad.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w kotletach z indyka z piekarnika
Lista alergenów dla kotletów z indyka z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze kotletów z indyka z piekarnika
Kotlety z indyka będą chude, dodatkowo nie będą zawierały dużo tłuszczu ze względu na pieczenie.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.