Kotlety z fasoli z puszki

Opublikowano: 13.06.2022 r., 19:24 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegan kotlety fasolowe na talerzu
Kotlety z fasoli z puszki
Unikasz mięsa lub brakuje Ci pomysłu na piątkowy wege obiad? Poznaj mój przepis na kotlety z fasoli z puszki i przekonaj się sam.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 10 min
64 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Fasola konserwowa - 1 puszka (400 g)
  • Cebula dymka - 1 szuka (50 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Bułka tarta - 3 łyżki (30 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, blender, miska

Przepis na kotlety z fasoli z puszki krok po kroku

Fasolę dokładnie wypłucz kilka razy w wodzie, a następnie zlej gorącą wodą.

Przełóż fasolę do blendera i odrobinę wody, całość zblenduj na gładką masą.

Dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Masę z fasoli dopraw do smaku, uformuj kulki i delikatnie rozpłaszcz.

Obtocz kotlety w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Jak oceniasz przepis na kotlety z fasoli z puszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat kotletów z fasoli z puszki

Kotlety z fasoli z puszki to idealna propozycja na obiad bez mięsa. Sprawdzą się nie tylko jako posiłek u osób na diecie wegetariańskiej, ale też u wszystkich na diecie tradycyjnej. Pamiętaj, aby przynajmniej jeden raz w tygodniu podawać obiady całkowicie bezmięsne. Jeśli zawsze brakowało Ci na nie pomysłu, dzisiaj przedstawię Ci przepis na kotlety z fasoli z puszki.

Mój przepis na szybkie, zdrowe i pyszne kotlety bez mięsa, jest bardzo łatwy w wykonaniu.

Potrzebujesz kilku składników, o których wspominam poniżej.

Do głównych z nich należy oczywiście fasola, która jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych takich jak: magnez, żelazo, kwas foliowy, wapń, potas oraz błonnik pokarmowy, który działa jak szczotka w naszych jelitach czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom. Oprócz niej odrobina wody, bułka tarta, olej rzepakowy i cebula oraz czosnek do smaku i aromatu.

Fasola jest dobra w smaku, a przez wielu uważana za produkt fit.

Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że może być spożywana przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2), nie będzie ona powodowała gwałtownego wyrzutu insuliny, mówiąc kolokwialnie.

Dania z fasolą i nasionami roślin strączkowych są proste, a dzięki niej szybko przygotujesz wegetariańskie dania, które pokocha każdy.

Dzisiaj pokażę Ci jak zrobić kotlety z fasoli z puszki, które są bardzo dobre, a wykonasz je w około 20 minut. Będzie to świetny pomysł na lunch czy na obiad dla całej Twojej rodziny.

W pierwszej kolejności kilka razy przepłucz fasolę pod bieżącą wodą, przełóż do blendera i zblenduj do uzyskania gładkiej masy, dodaj odrobinę wody, przyprawy i drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wszystkie składniki wymieszaj i uformuj w niewielkiej kotlety, rozpłaszcz w rękach i obtocz je w bułce tartej. Usmaż je na rozgrzanym oleju rzepakowym na złocisty kolor, po chwili kotlety są dobre do podania i pyszne w smaku. Skoro już znasz mój prosty przepis, przygotuj smaczne wege danie dla całej rodziny.

Alergeny w kotletach z fasoli z puszki

Lista alergenów dla kotletów z fasoli z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotletów z fasoli z puszki

na 100g gotowej potrawy

Kotlety możesz przygotować z fasoli białej, jak i czerwonej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
129.69
64.84
Białko (g)
5.23
2.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
16.19
8.10
Węglowodany przyswajalne (g)
11.95
5.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.25
2.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
4.94
2.47
Tłuszcze nasycone (g)
0.57
0.28
Tłuszcze nienasycone (g)
4.38
2.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.82
1.41
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.56
0.78
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.17
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.75
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
382.22
191.11
Potas (mg)
316.25
158.13
Wapń (mg)
48.82
24.41
Fosfor (mg)
105.75
52.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
34.78
17.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.80
0.90
Cynk (mg)
0.73
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z fasoli z puszki 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z fasoli z puszki

Koszt składników
20.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
400 g
1 puszka
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 400 g
Cebula dymka
50 g
1 szuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bułka tarta
30 g
3 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
20.80