Kotlety z fasoli z puszki
- Fasola konserwowa - 1 puszka (400 g)
- Cebula dymka - 1 szuka (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Bułka tarta - 3 łyżki (30 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na kotlety z fasoli z puszki krok po kroku
Fasolę dokładnie wypłucz kilka razy w wodzie, a następnie zlej gorącą wodą.
Przełóż fasolę do blendera i odrobinę wody, całość zblenduj na gładką masą.
Dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Masę z fasoli dopraw do smaku, uformuj kulki i delikatnie rozpłaszcz.
Obtocz kotlety w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Więcej informacji na temat kotletów z fasoli z puszki
Kotlety z fasoli z puszki to idealna propozycja na obiad bez mięsa. Sprawdzą się nie tylko jako posiłek u osób na diecie wegetariańskiej, ale też u wszystkich na diecie tradycyjnej. Pamiętaj, aby przynajmniej jeden raz w tygodniu podawać obiady całkowicie bezmięsne. Jeśli zawsze brakowało Ci na nie pomysłu, dzisiaj przedstawię Ci przepis na kotlety z fasoli z puszki.
Mój przepis na szybkie, zdrowe i pyszne kotlety bez mięsa, jest bardzo łatwy w wykonaniu.
Potrzebujesz kilku składników, o których wspominam poniżej.
Do głównych z nich należy oczywiście fasola, która jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych takich jak: magnez, żelazo, kwas foliowy, wapń, potas oraz błonnik pokarmowy, który działa jak szczotka w naszych jelitach czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom. Oprócz niej odrobina wody, bułka tarta, olej rzepakowy i cebula oraz czosnek do smaku i aromatu.
Fasola jest dobra w smaku, a przez wielu uważana za produkt fit.
Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że może być spożywana przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2), nie będzie ona powodowała gwałtownego wyrzutu insuliny, mówiąc kolokwialnie.
Dania z fasolą i nasionami roślin strączkowych są proste, a dzięki niej szybko przygotujesz wegetariańskie dania, które pokocha każdy.
Dzisiaj pokażę Ci jak zrobić kotlety z fasoli z puszki, które są bardzo dobre, a wykonasz je w około 20 minut. Będzie to świetny pomysł na lunch czy na obiad dla całej Twojej rodziny.
W pierwszej kolejności kilka razy przepłucz fasolę pod bieżącą wodą, przełóż do blendera i zblenduj do uzyskania gładkiej masy, dodaj odrobinę wody, przyprawy i drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wszystkie składniki wymieszaj i uformuj w niewielkiej kotlety, rozpłaszcz w rękach i obtocz je w bułce tartej. Usmaż je na rozgrzanym oleju rzepakowym na złocisty kolor, po chwili kotlety są dobre do podania i pyszne w smaku. Skoro już znasz mój prosty przepis, przygotuj smaczne wege danie dla całej rodziny.
Alergeny w kotletach z fasoli z puszki
Lista alergenów dla kotletów z fasoli z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze kotletów z fasoli z puszki
Kotlety możesz przygotować z fasoli białej, jak i czerwonej.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.