Kotlety z dorsza
- Dorsz filet (300 g)
- Ryż biały gotowany (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Bułka tarta (50 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
Przepis na kotlety z dorsza krok po kroku
Filety rybne oczyść ze skóry i gotuj na parze przez około 6 minut.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, następnie podsmaż ją na rozgrzanym oleju przez 3 minuty. Po tym czasie dodaj łyżkę bułki tartej, wymieszaj i chwilę podsmaż.
Ostudzoną rybę, ryż i cebulę zmiel w maszynce do mielenia o średnich oczkach. Następnie dodaj posiekany koper i dokładnie wymieszaj.
Do zmielonych składników dodaj jedno jajko oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Z tak przygotowanego farszu uformuj 4 kotlety, które obtocz w rozbełtanym jajku i bułce tartej.
Następnie kotlety ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Kotlety piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 20-25 minut.
Gotowe kotlety podawaj na ciepło.
- Pulpety w sosie koperkowym
- Turbot
- Falafel
- Sałatka z kurczakiem
- Makaron ze szpinakiem
- Spaghetti
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Makaron z cukinii
- Schabowe w sosie
- Kurczak curry
- Pierś z kaczki
- Pstrąg pieczony
- Filet z kurczaka
- Łosoś z piekarnika
- Dietetyczne pulpety na parze
- Pstrąg
- Makaron z pesto
- Kapusta wigilijna
- Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat kotletów z dorsza
Kotlety mielone z dorsza to doskonała propozycja na pyszny dodatek do dania głównego do obiadu. Świetnie smakują z dodatkiem ziemniaków lub ryżu gra surówką z kapusty kiszonej. Potrawę tą możemy zaliczyć do kuchni śródziemnomorskiej, ponieważ to właśnie w niej występują spore ilości ryb morskich oraz świeżych warzyw. Przepis na kotlety mielone z dorsza jest bardzo prosty, dlatego każdy powinien poradzić sobie z ich przygotowaniem. Do ich zrobienia niezbędne będą Tobie następujące produkty spożywcze: filet z dorsza, ryż biały, jajko, buta tarta, cebula, oliwa z oliwek oraz przyprawy (sól, pieprz, szczypior oraz koper).
A więc jak zrobić kotlety rybne z dorsza z koperkiem pieczone w piekarniku? Rybę ugotuj na parze i zmiel ją razem z ugotowanym ryżem i podsmażoną cebulką na maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodaj pozostałe składniki, całość dokładnie wymieszaj. Z uzyskanej masy uformuj kotlety, które obtocz w jajku i bułce. Kotlety upiecz w piekarniku i podawaj na ciepło.
Dorsz użyty do przygotowania dania jest doskonałym źródłem pełnowartościowego oraz łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Zaliczany jest do ryb morskich, które zawierają spore ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Jest to ryba niskokaloryczna, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się. Jest to również doskonałe źródło witaminy D, którą powinniśmy suplementować w okresie jesienno-zimowym.
Podsumowując kotlety z dorsza i ryżu to doskonała propozycja na pyszny dodatek do dania głównego obiadu. Świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej oraz w diecie sportowca, ponieważ z potrawą tą dostarczymy do organizmu wielu cennych składników odżywczych (np pełnowartościowego białka czy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3). Kotlety nie są smażone, dlatego nie będą zawierały w sobie sporych ilości tłuszczu, którego chcemy uniknąć na diecie odchudzającej. Pieczenie jest dobrą alternatywą dla smażenia na głębokim oleju, dlatego warto wybierać ten sposób obróbki termicznej.
Alergeny w kotletach z dorsza
Lista alergenów dla kotletów z dorsza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
- Jajko
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze kotletów z dorsza
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.