Przepis na kotlety z dorsza krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek, koper
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, maszynka do mielenia

Filety rybne oczyść ze skóry i gotuj na parze przez około 6 minut.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, następnie podsmaż ją na rozgrzanym oleju przez 3 minuty. Po tym czasie dodaj łyżkę bułki tartej, wymieszaj i chwilę podsmaż.

Ostudzoną rybę, ryż i cebulę zmiel w maszynce do mielenia o średnich oczkach. Następnie dodaj posiekany koper i dokładnie wymieszaj.

Do zmielonych składników dodaj jedno jajko oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Z tak przygotowanego farszu uformuj 4 kotlety, które obtocz w rozbełtanym jajku i bułce tartej.

Następnie kotlety ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Kotlety piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 20-25 minut.

Gotowe kotlety podawaj na ciepło.

Kotlety z dorsza podane na białym talerzu. Udekorowane są kawałkami cytryny.
Kotlety z dorsza
Koszt przygotowania dania
16.23 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
255 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
72

Kotlety z dorsza - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kotletach z dorsza

Kotlety mielone z dorsza to doskonała propozycja na pyszny dodatek do dania głównego do obiadu. Świetnie smakują z dodatkiem ziemniaków lub ryżu gra surówką z kapusty kiszonej. Potrawę tą możemy zaliczyć do kuchni śródziemnomorskiej, ponieważ to właśnie w niej występują spore ilości ryb morskich oraz świeżych warzyw. Przepis na kotlety mielone z dorsza jest bardzo prosty, dlatego każdy powinien poradzić sobie z ich przygotowaniem. Do ich zrobienia niezbędne będą Tobie następujące produkty spożywcze: filet z dorsza, ryż biały, jajko, buta tarta, cebula, oliwa z oliwek oraz przyprawy (sól, pieprz, szczypior oraz koper).

A więc jak zrobić kotlety rybne z dorsza z koperkiem pieczone w piekarniku? Rybę ugotuj na parze i zmiel ją razem z ugotowanym ryżem i podsmażoną cebulką na maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodaj pozostałe składniki, całość dokładnie wymieszaj. Z uzyskanej masy uformuj kotlety, które obtocz w jajku i bułce. Kotlety upiecz w piekarniku i podawaj na ciepło.

Dorsz użyty do przygotowania dania jest doskonałym źródłem pełnowartościowego oraz łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Zaliczany jest do ryb morskich, które zawierają spore ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Jest to ryba niskokaloryczna, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się. Jest to również doskonałe źródło witaminy D, którą powinniśmy suplementować w okresie jesienno-zimowym.

Podsumowując kotlety z dorsza i ryżu to doskonała propozycja na pyszny dodatek do dania głównego obiadu. Świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej oraz w diecie sportowca, ponieważ z potrawą tą dostarczymy do organizmu wielu cennych składników odżywczych (np pełnowartościowego białka czy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3). Kotlety nie są smażone, dlatego nie będą zawierały w sobie sporych ilości tłuszczu, którego chcemy uniknąć na diecie odchudzającej. Pieczenie jest dobrą alternatywą dla smażenia na głębokim oleju, dlatego warto wybierać ten sposób obróbki termicznej.

Wartości odżywcze kotletów z dorsza

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
145.95 kcal
255.41 kcal
Białko
10.61 g
18.57 g

Węglowodany w kotletach z dorsza

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
11.31 g
19.78 g
Węglowodany przyswajalne
10.62 g
18.58 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.69 g
1.21 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
6.16 g
10.77 g
Tłuszcze nasycone
1.56 g
2.74 g
Tłuszcze nienasycone
4.59 g
8.03 g
Tłuszcze jednonasycone
3.63 g
6.35 g
Tłuszcze wielonasycone
0.96 g
1.68 g
Cholesterol
72.73 mg
127.28 mg

Witaminy w przepisie na kotlety z dorsza

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A
28.65 µg (mcg)
50.14 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały gotowany.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.26 mg
Witamina B12
0.52 µg (mcg)
0.92 µg (mcg)
Witamina C
0.91 mg
1.58 mg
Witamina D
0.66 µg (mcg)
1.16 µg (mcg)
Witamina E
1.07 mg
1.86 mg
Retinol
28.65 µg (mcg)
50.14 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały gotowany.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.20 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.22 mg
Niacyna
1.38 mg
2.42 mg
Foliany
18.61 µg (mcg)
32.56 µg (mcg)
Beta karoten
0.07 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały gotowany.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety z dorsza

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
94.16 mg
164.78 mg
Potas
213.80 mg
374.15 mg
Wapń
29.31 mg
51.29 mg
Fosfor
127.00 mg
222.25 mg
Magnez
19.69 mg
34.46 mg
Żelazo
0.82 mg
1.43 mg
Cynk
0.59 mg
1.04 mg
Miedź
0.06 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z dorsza 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z dorsza

Lista alergenów dla kotletów z dorsza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania kotletów z dorsza

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
300 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 300 g
Ryż biały gotowany
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
54.80
Jak oceniasz przepis na kotlety z dorsza
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób