Kotlety z czarnej fasoli
- Czarna fasola (190 g)
- Ziemniaki średnie (750 g)
- Masło (10 g)
- Bułka tarta (60 g)
- Słonecznik nasiona łuskane (60 g)
- Bazylia świeża (30 g)
Przepis na kotlety z czarnej fasoli krok po kroku
Fasolę wsyp do miski, zalej wodą i namaczaj przez całą noc.
Następnego dnia opłucz zimną wodą. Po czym gotuj przez godzinę do miękkości.
Ziemniaki obierz i również ugotuj, aż będą miękkie.
Ugotowane ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij.
Dodaj fasolę, liście bazylii, masło i dopraw do smaku. Całość zmiksuj.
Przełóż masę do miski, dodaj nasiona słonecznika i wymieszaj.
Z masy uformuj kotleciki i każdy obtocz w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotleciki, aż będą złote.
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kotlety ziemniaczane
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
-
Kotlety z ziemniaków
-
Farszynki
-
Kotleciki ziemniaczane z serem
-
Kotleciki z gotowanych ziemniaków
-
Placki ziemniaczane bez jajka
-
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
-
Placki ziemniaczane na grubych oczkach
-
Farszynki mazurskie
-
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami
-
Placki ziemniaczane z marchewką
-
Placki ziemniaczane bez mąki
-
Kotlety ziemniaczane z farszem
-
Kotlety ziemniaczane z twarogiem
-
Knedle ziemniaczane
-
Kotlety ziemniaczane
Więcej informacji na temat kotletów z czarnej fasoli
Kotlety z czarnej fasoli są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Tylko kilka składników wystarczy, żeby przyrządzić te pyszne kotleciki na obiad bez mięsa.
Przepis na kotlety z czarnej fasoli to świetny pomysł na zdrowy i sycący obiad. Dodatkowo dania wegetariańskie uważane są za najlepszy wybór dla naszego zdrowia.
Fasolę wsyp do miski, zalej wodą i namaczaj przez całą noc. Następnego dnia opłucz zimną wodą. Po czym gotuj przez godzinę do miękkości. Ziemniaki obierz i również ugotuj, aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij. Dodaj fasolę, liście bazylii, masło i dopraw do smaku. Całość zmiksuj. Przełóż masę do miski, dodaj nasiona słonecznika i wymieszaj. Z masy uformuj kotleciki i każdy obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotleciki, aż będą złote. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić kotlety z czarnej fasoli.
Jeśli chcesz wprowadzić w swojej kuchni obiady bez mięsa to te kotlety to świetny pomysł na taką rewolucję. Dania przygotowane na bazie samych warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.
Ziemniaki to smaczne warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).
Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.
Występuje również typ C, mączysty bardzo bogaty w skrobię.
Alergeny w kotletach z czarnej fasoli
Lista alergenów dla kotletów z czarnej fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze kotletów z czarnej fasoli
Fasola czarna to dobre źródło błonnika i minerałów.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.