Kotlety z brokuła

Opublikowano: 13.10.2021 r., 7:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety brokułowe w miseczce
Kotlety z brokuła
Kotlety z brokuła to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Jeśli chcesz jeść zdrowo lub ograniczyć spożywanie mięsa koniecznie wypróbuj warzywne kotlety.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
181 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
41
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Brokuły - pół małej sztuki (250 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka żytnia typ 2000 (50 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Ser gouda (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, malakser

Przepis na kotlety z brokuła krok po kroku

Brokuła podziel na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Gotuj go ok 4-5 minut, ma być jeszcze chrupiący i zielony. Zalej go zimną wodą, aby szybciej wystygł.

W malakserze umieść brokuł, jajka, mąkę żytnią i rozdrobnij do połączenia składników. Cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę, ser zetrzyj na tarce, dodaj do masy na kotlety, dopraw solą i pieprzem oraz oregano i wymieszaj.

Kotlety panieruj w mące lub bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety, aż będą złote.

Jak oceniasz przepis na kotlety z brokuła
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat kotletów z brokuła

Kotlety z brokuła to świetny pomysł na szybkie wegetariańskie danie. Przepis na kotlety z brokuła jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je zrobić. Do przygotowania brokułowych kotletów potrzebne Ci będą następujące składniki: brokuł świeży, jajka, mąka żytnia razowa, cebula, ser gouda, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz oregano.

Jak zrobić kotlety z brokuła? Najpierw brokuła podziel na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Gotuj go ok 4-5 minut, ma być jeszcze chrupiący i zielony. Zalej go zimną wodą aby szybciej wystygł. W malakserze umieść brokuł, jajka, mąkę żytnią i rozdrobnij do połączenia składników. Cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę, ser zetrzyj na tarce, dodaj do masy na kotlety, dopraw solą i pieprzem oraz oregano i wymieszaj. Kotlety panieruj w mące lub bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety aż będą złote. Jajka zawarte w przepisie spełniają funkcję spajania masy, są także bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny odpowiadającej za prawidłowy proces widzenia.

Brokuł jest warzywem zawierającym dużo witaminy C będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C chroni nas także przed przeziębieniem. Zawiera dużo błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz zapobiegającemu zaparciom. Błonnik jest także bardzo waży w procesie utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Zapewnia nam także uczucie sytości na dłużej. Brokuły zawierają substancję zwaną sulforafan, jest ona silnym naturalnym antyutleniaczem. Chroni nasz organizm przed powstawaniem nowotworów oraz chroni przed działaniem wolnych rodników.

Podsumowując kotlety wege to dobre danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlety bez mięsa możesz wykorzystać do przygotowania tortilli lub burgera. Smaczne kotlety mogą stanowić początek przygody z warzywnymi zamiennikami potraw. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis w swojej diecie.

Alergeny w kotletach z brokuła

Lista alergenów dla kotletów z brokuła przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka żytnia typ 2000
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Wartości odżywcze kotletów z brokuła

na 100g gotowej potrawy

Kotlety z brokuła to świetna propozycja na danie pełne błonnika oraz wielu składników mineralnych. Dania warzywne powinny występować w naszej diecie przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Jeśli chcesz ograniczyć ilość mięsa w diecie warzywne dania są świetną alternatywą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
103.70
181.47
Białko (g)
7.05
12.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
10.05
17.59
Węglowodany przyswajalne (g)
7.00
12.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.05
5.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
4.42
7.74
Tłuszcze nasycone (g)
2.40
4.20
Tłuszcze nienasycone (g)
2.02
3.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.42
2.48
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.60
1.06
Cholesterol (mg)
93.82
164.18

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
59.37
103.90
Witamina B6 (mg)
0.17
0.30
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.55
Witamina C (mg)
33.26
58.20
Witamina D (µg (mcg))
0.50
0.87
Witamina E (mg)
0.54
0.94
Retinol (µg (mcg))
48.39
84.69
Tiamina (mg)
0.07
0.13
Ryboflawina (mg)
0.20
0.34
Niacyna (mg)
0.58
1.01
Foliany (µg (mcg))
41.97
73.44
Beta karoten (µg (mcg))
127.69
223.46

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
102.84
179.97
Potas (mg)
196.60
344.05
Wapń (mg)
87.33
152.83
Fosfor (mg)
149.96
262.43
Magnez (mg)
26.13
45.72
Żelazo (mg)
1.08
1.89
Cynk (mg)
1.11
1.95
Miedź (mg)
0.09
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z brokuła 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z brokuła

Koszt składników
22.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
250 g
pół małej sztuki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka żytnia typ 2000
50 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 50 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ser gouda
50 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Koszt składników
22.20