Kotlety z brokuła
- Brokuły - pół małej sztuki (250 g)
- Jajko (3 szt.)
- Mąka żytnia typ 2000 (50 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Ser gouda (50 g)
Przepis na kotlety z brokuła krok po kroku
Brokuła podziel na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Gotuj go ok 4-5 minut, ma być jeszcze chrupiący i zielony. Zalej go zimną wodą, aby szybciej wystygł.
W malakserze umieść brokuł, jajka, mąkę żytnią i rozdrobnij do połączenia składników. Cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę, ser zetrzyj na tarce, dodaj do masy na kotlety, dopraw solą i pieprzem oraz oregano i wymieszaj.
Kotlety panieruj w mące lub bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety, aż będą złote.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa kalafiorowa
-
Surówka z marchewki
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Kotlety z kalafiora
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Krem z cukinii
-
Makaron z cukinią
-
Ryż z warzywami
-
Zupa z ciecierzycy
-
Kotlety z soczewicy
-
Kotlety z ciecierzycy
-
Kofta
-
Pałki z kurczaka
-
Polędwica z indyka
-
Zdrowy obiad
Więcej informacji na temat kotletów z brokuła
Kotlety z brokuła to świetny pomysł na szybkie wegetariańskie danie. Przepis na kotlety z brokuła jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je zrobić. Do przygotowania brokułowych kotletów potrzebne Ci będą następujące składniki: brokuł świeży, jajka, mąka żytnia razowa, cebula, ser gouda, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz oregano.
Jak zrobić kotlety z brokuła? Najpierw brokuła podziel na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Gotuj go ok 4-5 minut, ma być jeszcze chrupiący i zielony. Zalej go zimną wodą aby szybciej wystygł. W malakserze umieść brokuł, jajka, mąkę żytnią i rozdrobnij do połączenia składników. Cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę, ser zetrzyj na tarce, dodaj do masy na kotlety, dopraw solą i pieprzem oraz oregano i wymieszaj. Kotlety panieruj w mące lub bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety aż będą złote. Jajka zawarte w przepisie spełniają funkcję spajania masy, są także bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny odpowiadającej za prawidłowy proces widzenia.
Brokuł jest warzywem zawierającym dużo witaminy C będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C chroni nas także przed przeziębieniem. Zawiera dużo błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz zapobiegającemu zaparciom. Błonnik jest także bardzo waży w procesie utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Zapewnia nam także uczucie sytości na dłużej. Brokuły zawierają substancję zwaną sulforafan, jest ona silnym naturalnym antyutleniaczem. Chroni nasz organizm przed powstawaniem nowotworów oraz chroni przed działaniem wolnych rodników.
Podsumowując kotlety wege to dobre danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlety bez mięsa możesz wykorzystać do przygotowania tortilli lub burgera. Smaczne kotlety mogą stanowić początek przygody z warzywnymi zamiennikami potraw. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis w swojej diecie.
Alergeny w kotletach z brokuła
Lista alergenów dla kotletów z brokuła przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka żytnia typ 2000
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
Wartości odżywcze kotletów z brokuła
Kotlety z brokuła to świetna propozycja na danie pełne błonnika oraz wielu składników mineralnych. Dania warzywne powinny występować w naszej diecie przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Jeśli chcesz ograniczyć ilość mięsa w diecie warzywne dania są świetną alternatywą.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.