Kotlety z boczniaków

Opublikowano: 23.04.2021 r., 11:44 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety z boczniaków podane na półmisku, udekorowane natką pietruszki.
Kotlety z boczniaków
Kotlety z boczniaków to pyszny sposób na roślinny obiad. Są wspaniałą i zdrowszą alternatywą dla mięsnych kotletów. Świetnie się prezentują i smakują.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 15 min
278 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
8
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Boczniaki 1 opakowanie (300 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Bułka tarta 5 łyżek (100 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki (60 ml)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa, vegeta
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, blender, miska

Przepis na kotlety z boczniaków krok po kroku

Boczniaki dobrze wypłucz i pokrój je w drobne paski.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i wrzuć boczniaki, dopraw odrobiną vegety. Po 2 minutach dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż przez 3 minuty. Zostaw do ostudzenia.

Do dużej miski dodaj boczniaki z cebulą, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki, wszystko razem zblenduj na gładką masę. Masę odstaw na 10-15 minut, by była bardziej zwarta.

Do masy dodaj jajko i bułkę tartą. Wymieszaj wszystko ręką i uformuj małe kotleciki.

Na patelni rozgrzej resztę oliwy i smaż kotleciki po 2-3 minuty z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na kotlety z boczniaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat kotletów z boczniaków

Kotlety z boczniaków to idealna alternatywa dla tej tradycyjnej mięsnej potrawy. Na pewno przypadną do gustu miłośnikom grzybów i roślinnej kuchni. W tej wersji nie są zupełnie wegańskie, tylko wegetariańskie. Jednak usuwając z przepisu jajka i dodając więcej bułki tartej otrzymamy w pełni wegańskie kotlety z boczniaków.

W kotletach znajdują się smażone boczniaki bez panierki, które nadają wyjątkowego smaku całej potrawie. Boczniaki są cenione zwłaszcza w wegańskiej kuchni za pyszny smak i fakturę podobną do mięsa. Świetnie przyjmują smak przypraw, dlatego będą idealne do kotletów. Boczniaki są uważane za jedne ze zdrowszych grzybów, ze względu na dużą ilość związków aktywnych biologicznie. Cenione są za prozdrowotne właściwości, a także wspaniały smak. Grzyby te zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, dzięki czemu przyczyniają się do wspierania zdrowia organizmu, a także do

ochrony przed szkodliwymi czynnikami środowiska zewnętrznego. Boczniaki idealnie nadają się do smażenia, gdyż wtedy miękną, jednak ich faktura wciąż przypomina mięso.

Ten przepis kotlety mielone z boczniaków jest niesamowicie łatwy i szybki. Wystarczy kilka chwil, by przygotować to pyszne, wegetariańskie danie, które zachwyci wszystkich. To idealny pomysł na pyszny obiad. Kotlety te świetnie komponują się z gotowanymi ziemniakami czy kaszą, a także z warzywami. Sprawdzą się także jako wegetariańskie burgery w pysznej bułce z aromatycznym sosem. Nie potrzebują zbyt wielu dodatków, bo same w sobie są naprawdę pyszne i dobrze doprawione.

Kotlety z boczniaków robi się w naprawdę ekspresowym tempie, dlatego będą idealne na szybki obiad, który choć bardzo nieskomplikowany, zachwyca mnogością smaków. Kotlety nie mają panierki, dlatego są zdrowszą wersją tych tradycyjnych. Nie chłoną też tłuszczu z patelni, więc są lżejsze. Nie zawierają też mięsa, więc sprawdzą się jako obiad dla osób chcących ograniczyć ten produkt. Ze względu na ich roślinne pochodzenie nie zawierają nasyconych kwasów tłuszczowych, więc będą idealne dla osób lubiących kotlety, jednak potrzebujących ograniczyć te zrobione z mięsa.

Alergeny w kotletach z boczniaków

Lista alergenów dla kotletów z boczniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • vegeta

Wartości odżywcze kotletów z boczniaków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
185.56
278.35
Białko (g)
5.11
7.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
16.40
24.60
Węglowodany przyswajalne (g)
14.27
21.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.13
3.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
11.59
17.39
Tłuszcze nasycone (g)
2.44
3.67
Tłuszcze nienasycone (g)
9.15
13.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.57
11.35
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.58
2.37
Cholesterol (mg)
33.00
49.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
15.16
22.74
Witamina B6 (mg)
0.12
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.20
Witamina C (mg)
1.45
2.17
Witamina D (µg (mcg))
0.52
0.77
Witamina E (mg)
1.62
2.43
Retinol (µg (mcg))
14.19
21.29
Tiamina (mg)
0.23
0.35
Ryboflawina (mg)
0.28
0.42
Niacyna (mg)
3.50
5.25
Foliany (µg (mcg))
42.90
64.35
Beta karoten (µg (mcg))
14.23
21.35

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
140.35
210.52
Potas (mg)
273.96
410.94
Wapń (mg)
41.20
61.80
Fosfor (mg)
108.15
162.23
Magnez (mg)
18.52
27.79
Żelazo (mg)
1.68
2.52
Cynk (mg)
0.76
1.14
Miedź (mg)
0.17
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z boczniaków 8
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z boczniaków

Koszt składników
44.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczniaki
300 g
1 opakowanie
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 300 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bułka tarta
100 g
5 łyżek
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
44.80