Kotlety z białej fasoli
- Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta - 1/2 szklanki (125 g)
- Fasola konserwowa - 1 puszka (400 g)
- Płatki owsiane - 5 łyżek (50 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Kolendra suszona, liście - 2 łyżeczki (10 g)
Przepis na kotlety z białej fasoli krok po kroku
Fasolę wcześniej wypłucz pod bieżącą wodą.
Ugotuj fasolę do miękkości w wodzie, a następnie przełóż ją do miski.
Dodaj płatki owsiane, posiekaną cebulę, kolendrę i wbij jajko. Całość zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wymieszaj wszystkie składniki i uformuj kulki o wielkości orzechów włoskich.
Rozgnieć kulki w rękach i obtocz w bułce tartej.
Usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym na złocisty kolor.
Więcej informacji na temat kotletów z białej fasoli
Nie masz pomysłu na wegetariański obiad bez mięsa? Świetnie się składa, poznaj mój przepis na kotlety z białej fasoli. Będzie to świetny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny. Pamiętaj, że taki obiad powinniśmy serwować minimum raz w tygodniu. Moje kotlety z białej fasoli, to w 100% wegetariańskie danie, które powstanie z fasoli z puszki, dzięki czemu będzie szybkie i proste w przygotowaniu. Fasolę podobnie jak nasiona roślin strączkowych przed obróbką termiczną koniecznie trzeba dokładnie wypłukać nawet kilkakrotnie pod bieżącą wodą, a nawet namoczyć przez całą noc. Zapobiegnie to nieprzyjemnym dolegliwościom ze strony układu pokarmowego, do których należą bóle brzucha, wzdęcia.
Nasiona roślin strączkowych oraz fasola to cenne źródło roślinnego białka, witamin, składników mineralnych. W prosty sposób przygotujesz z niego wiele produktów, oprócz wegetariańskich kotletów, może to być też pasta do smarowania pieczywa czy zupa krem.
Zatem, jak zrobić kotlety z białej fasoli?
Do przygotowania mojej propozycji bez mięsa koniecznie zaopatrz się w: fasolę z puszki, cebulę, kolendrę, płatki owsiane i bułkę tartą. W przepisie została użyta zwykła bułka tarta, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić bułkę tarta na wersję bez glutenu. Zatem, jak zrobić
W pierwszej kolejności wypłucz fasolę i wrzuć ją do miski, dodaj drobno pokrojoną cebulę i opcjonalnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Wsyp płatki owsiane, wbij jajko, posiekaną kolendrę i ulubione przyprawy. Całość zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji i uformuj kotleciki. Obtocz je w bułce tartej, a olej rzepakowy rozgrzej na patelni i usmaż z obu stron na złocisty kolor. Po około 7-10 minut nasze najlepsze, wegetariańskie kotlety są gotowe do podania. Przygotuj je na obiad dla całej rodziny. Sam widzisz jak szybkie i łatwe są w przygotowaniu. Śmiało możesz podawać je z domowymi frytkami z ziemniaków lub z batatów. Nie zapominaj o pysznym domowym dipie. Wystarczy, że drobno posiekany koperek wymieszasz z jogurtem i podasz do obiadu.
Alergeny w kotletach z białej fasoli
Lista alergenów dla kotletów z białej fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- Płatki owsiane
Wartości odżywcze kotletów z białej fasoli
W identyczny sposób kotlety możesz przygotować z czerwonej fasoli.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.